Lilypie - Second Birthday

Sunday, August 24, 2014

Kelebihan Babywearing

Gambar ni ialah saya dan Nuha mendaki Bukit Bendera..kami tak naik kereta kecik tu pun tapi jalan je sepanjang perjalanan.

Saya ade stroller jugak!!
Saya pun ade babywearing!!

Kali ni kami pilih bawak babywearing. Lebih ringan dan mudah lipat dalam beg.

Ilmu babywearing, sangat membantu kita.

Bayangkan anda membawa stroller ketika melancong dengan anak kecik di tempat seperti bukit bendera, cameron highland, langkawi yang mane kene naik bot, daki bukit..
Okey saya tahan lagi nak mengangkut stroller.
Persoalannya, bukan isu anda larat ke tak nak angkut stroller, tapi adakah anak anda mahu duduk dalam stroller?

Kalau anak merengek tak mahu duduk stroller, kenalah berdukung kan..
Okey saya larat lagi dukung pakai tangan. Sebab dah biase, dan memang kene tahanlah berat dukung lama2 pasal memang jadi mak dan bapak kene dukung anak.
Its ok memang normal jadi mak dan bapak kene dukung anak..
Sebab habitat bayi dan anak kecik, memang suka nak dipeluk, di dada kita dia rase tenang, nak bina bonding kasih sayang.

So ape kate guna cara SMART? Pakai babywearing, anak pun selesa duduk, kite pun tak penat sangat. Jadi kite hepi since tak penat so emosi stabil dan anak pun selesa dengan kita. Malah, tangan kite "free" untuk pegang or buat kerja lain.

Kalau dukung sorang anak boleh tahan lagi, macam mana bila dah beranak dua dan tiga?

Dengan tangan lagi sorang nak kene pegang baby, lagi sorang yang dah besar nak control..so actually ade penyelesaian masalah ni iaitu babywearing.
Membantu di saat kecemasan anda!
Amalan babywearing sebenarnya amalan tok nenek moyang kite..tapi amalan ni dah hampir pupus! Jadi kitalah yang perlu martabatkan balik amalan tradisional ini. Sebelum hilang ditelan zaman! ( gambar seorang nenek yang pakai babywearing mei tai pada tahun 1955)

Memang zaman tok nenek kite dulu takde stroller, sebab tu pakai gendong je.

Lepas tu stroller keluar sebagai lambang kemodenan, ramai yang amalkan stroller dan lupe amalan gendong..

Kajian saintis mula dijalankan bile diorang tengok anak2 makin kerap suke menangis, tak tenang, kurang keyakinan diri. Dan ade research lagi yang buat kajian mengapa anak2 Asia kerap menangis berbanding2 anak2 Afrika yang lebih tenang dan penuh kasih sayang dan perhatian..

Kajian demi kajian dijalankan bsserta bukti saintifik oleh negara2 maju, akhirnya berjaya membuktikan, amalan kendong tok nenek kite dulu, rupenya mampu menurunkan heartbeat baby supaya lebih tenang, mampu menaikkan berat badan baby yang kurang berat terutama prem baby, tenangkan bayi, rapatkan hubungan kasih sayang anak dan ibu bapa, dan banyak lagi!!

Kini barulah amalan ini semakin dimartabatkan
( can you feel the baby feeling dari buai-car sear-stroller- then car seat balik-then buai?)
Your baby need your warm chest to lie on..
Bile baby kurang didakap, dipeluk, dia simpan perasaan tu, sampai satu tahap die tension..tak tahan kerana rindu mahu dipeluk ibu dan ayahnya yang setiap hari bekerja..can you feel their feeling.. They need you, they need your time, not only your money!!

Friday, August 22, 2014

TIPS PETUA MUKA BERSERI KEMERAHAN

[ TIPS MUKA BERSERI KEMERAHAN ]

Malam ni saya nak share satu tips yang diajar oleh arwah nenek saya semasa pantang.
Untuk mendapatkan kulit yang bersih, licin dan sihat kemerahan, amalkan basuh muka setiap pagi dengan air rebusan daun inai.
Jadinya setiap pagi saya akan rebuskan daun inai dan bila air dah suam, saya basuh muka.
Kesannya, bila habis pantang muka saya memang berseri kemerahan sampai ramai yang tegur!!
Ramai tanya ape rahsianya..dan bila saya kongsikan, memang semua nak buat malah ade kawan saya yang siap tanam pokok inai lagi sebab nak amalkan petua ni..

Citenya pokok inai tu ade kat kampung saya. Bila balik umah sendiri, manela nak cari daun inainye kan..

Jadi saya penah merasakan "susah" jugak nak amalkan petua ni di kawasan pekan.

Akhirnya, setelah saya berjumpa dengan mandian herba Ibu Suri, saya dah dapat penyelesaian!

Untuk ibu berpantang, boleh buat air rebusan ni dan asingkan sedikit untuk buat basuhan pada muka.

Amalkan basuh setiap pagi.
InsyaAllah pasti muka merah berseri
Dan sebab tulah bahan dalam mandian herba ni ade DAUN INAI!


Bagi yang berminat untuk pek mandian herba, boleh whasap 0194317289

Wednesday, August 20, 2014

Kata Dr Suriya tentang Susu Kambing

Bagi yang berikan bayi susu kambing segar tanpa diubah suai.
Sila ambil perhatian bahawa susu kambing tidak sama kandungan sodium dan protein seperti susu ibu dan ini boleh menyebabkan hypernatrimia.
"Goat's milk contains 50 mg of sodium and 3.56 g of protein per 100 mL, approximately 3 times that in human milk (17 mg and 1.03 g per 100 "



http://m.pediatrics.aappublications.org/content/125/4/e973.full

Nota selanjutnya :

Selepas saya buat posting ringkas ini, banyak comments dan pertanyaan dari pembaca.
Saya minta pembaca mengguna ilmu dan aka fikiran untuk memahami apa yang saya tulis :

Susu kambing ada 3 kali lebih sodium dari susu ibu dan juga 3 kali lebih protein dari susu ibu. Maka, kalau diberi tanpa ubah suai untuk kurangkan kadar protein dan sodium dan bayi itu mengambil susu kambin segar secara ekslusif maka akan berlakulah bebanan pada sistem badan terutama ginjal dan hati .
Kesimbangan sodium, potassium dan lain-lain electrolytes akan diganggu . Akibatnya Ini menganggu ph darah dan darah akan menjadi acidic . Keadaan ini boleh menyebabkan mudarat kepada bayi dan juga maut jika berlarutan .

Disebaliknya susu kambing yang telah di ubah suai seperti Karihome tidak merbahaya untuk diminum MENGIKUT sukatan yang disyurkan . Amatlah penting susu diberikan mengikut peringkat umur untuk bayi yang baru lahir hingga enam bulan .

Untuk yang masih nak gunakan susu segar, RAW goats milk boleh mengandungi kuman . Kalau dimasak adalah lebih selamat namun enzyme dan probiotic dalam susu akan mati . Susu perlu di cairkan 1:1 namun begitu akan masih ada banyak kekurangan seperti kurang zat besi , kurang essential fatty acids dan lain -lain .
Kekurangan ini boleh ditampung dengan meletakkan molasses ( zat besi ) dan minyak essential fatty acids , ini kena belajar pula cara untuk menyediakannya sendiri . Kalau tidak yakin dan tidak ada ilmu, jangan bahayakan bayi anda.

Untuk anak lebih dari satu tahun dan sudah makan nasi dan tidak bergantung pada susu dan tidak minum banyak susu, boleh diberikan susu kambing tanpa ubah suai .

Tak ada masaalah orang dewasa minum susu kambing .


Nota tambahan hasil komen :

Susu badan adalah jauh lebih baik dari formula dan semua formula pasti ada kelemahan . Susu kambing segar kalau pandai diubahsuai lebih baik dari susu tepung .

Walaupun Karihome ada maltodextrin , ia merupakan produk yang telah didaftar sebagai formula bayi . Bagi saya adalah lebih merbahaya jika ibu yang kurang pengetahuan memberi susu segar dengan tidak mengikut sukatan yang sepatutnya . Tak semua ibu bijak dan arif nak ubah suai susu segar dan implikasinya agak merbahaya . Saya sendiri kalau ada bayi yang tak dapat diberikan susu saya mungkin cari ibu susu dari memberi susu lain . Walaubagaimanapun susu segar yang direbus, ditambah molasses dan juga essential fatty acids dengan kadar yang diukur mengikut formula yang betul serta dicairkan 1:1 adalah lebih baik dari susu formula namun tak semua ibu mampu lakukannya . Bolehlah ibu -ibu yang risaukan maltodextrin bertanya kepada syarikat Karihome sama ada maltodextrin yang digunakan dari corn yang GMO sereta sintetik atau adalah dari yang asli .
Karihome dari New Zealand dan umumnya undang -undang New Zealand jauh lebih beretika dari US serta produk GMO tidak dibenarkan masuk . Bagi anak yang melebehi setahun dan sudah makan solids tak jadi masaalah memberi susu segar yang sudah dimasak , kalau salah formula pun tidaklah menjejas sangat .




Sunday, August 17, 2014

Kisah Pahit Manis Wean Off Nuha

Malam ni Nuha tertidur keletihan menangis.
Sepanjang saya dan suami membesarkan Nuha selama 2 tahun 6 bulan.
Nuha memang anak yang baik, solehah, behave depan orang ramai. Sangat menjaga adab dan akhlaknya. Tahniah dan syabas anak ummi!

Namun kisah saya yang saya akan ceritakan ini, saya harap anda dapat manfaatnya.

Malam tadi tiba2 saya buat satu keputusan drastik pada Nuha, saya kata padanya, "Nuha lepas ini dah tak boleh dah susu ummi ye, stop terus dah takda dah". Nuha diam, patuh. Nuha memang sangat dengar cakap saya.

Jadi dia request susu fresh coklat dalam peti, so saya ok je. Dalam hati," nampak macam Nuha dah bersedia". ( penyusuan ibu boleh dihentikan bila anak dan ibu bersedia) untuk tidak menganggu emosi anak dan ibu.
Tapi walaupun Nuha diam dan tak mintak menyusu, sikapnya agak pelik, dia request nak tengok video Pocoyo sampai ulang banyak kali, padahal saya tau Nuha bukan jenis suka mengadap video lama2. Lepas tu Nuha tiba2 nak turun katil dan menjatuhkan kepala die kat lantai, sampai lebam!!

Ya Allah, tenangkan die. Die pandang saya. Tapi saya tak bagi Nuha menyusu. Masukkan Nuha dalam buai dan nak tidurkan. Nuha menangis kuat, dia mintak susu coklat. Saya bagi tapi die nak bangun jadi saya bantu Nuha dan die keluar dari buai dan berlari menangis kepada abahnya..
Nuha menangis dan dari tangisan tu, saya dan suami tahu Nuha tertekan, dia nak susu ummi tapi dia takut nak mintak sebab saya dah larang tadi.
So, akhirnya saya bagi je Nuha menyusu dalam 5 minit dan Nuha tertidur letih.

Saya akui, saya tiba2 keluarkan keputusan drastik nak berhentikan terus menyusu Nuha, kerana saya stress dengan tekanan orang sekeliling yang menyuruh saya berhentikan Nuha dari menyusu. Tekanan dari orang sekeliling yang tengok janggal bila dapat tau budak 2 tahun 6 bulan ini masih meyusu ( bukan kerap pun sesekali saja) menyebabkan saya juga stress, sampai saya lupa, orang lain tidak faham pun emosi anak kecil iaitu Nuha, saya lupa yang saya memang tengah proses wean off secara perlahan untuk menyediakan emosi Nuha supaya bersedia. Rules menyusu malam saja, Nuha memang patuh dan ikut rules tu.

Nuha biase menangis mengamuk begini kalau tertekan, kadang ade orang menyakat die, mempermainkan die.

Saya dan suami juga berfikir, "kenapa eh masyarakat pandang pelik sangat budak 2 tahun 6 bulan masih menyusu?"
Mungkin jugak pasal zaman kami berdua pun bukan minum susu ibu sepenuhnya.
Antara rujukan saya dalam menberhentikan penyusuan Nuha
- di website kellymom, topik wean off.
Belajar wean off secara perlahan2 supaya anak tak terkejut, tak terganggu emosi dan tidak BERDENDAM dengan kita.( ibu bapanya)

Ust Haron Din AlHafiz, katanya Rasulullah SAW menyusu sehingga 3 tahun lebih.
Dalam Islam 2 tahun, jadi penyusuan ini minimum 2 tahun. Maksimum 3 tahun.

Bagaimana mahu tahu anak kecik boleh berdendam dengan ibu bapa?
Silalah rujuk pada Prof Rozieta Shaary. Beliau pakar kanak2.

Kebetulan, tadi kawan saya, child kaunselor dari Hosp Besar mesej tentang perihal anak kecil. Tentang anaknya yang tibe2 jadi agresif.

"Sy dpt penjelasan dlm diri mengenai agresif anak saya dan org dewasa yg mngusiknya.

Betol apa sy buat iaitu tak tegur over dia. Sbb ini akn buat dia rasa konfius dan rasa bersalah, sdgkan dia tidak bersalah. Org dewasa yg salah sbb menyakat nak tengok dia marah, hingga dia jd agresif. Husb sy wlu sdg mkn dan bbual rupanya perasan keadaan ini maka sbb tu dia xbuat apa2.

Sy teringat ramai klien dan rkn terdekat bkongsi mengenai mrk tersepit antara anak yg aktif dan org dewasa signifikan spt ibu mereka sndiri, ibu mertua dan rakan2. Mrk akan marah anak yg aktif ni sbb nak jaga air muka dpn rakan/saudara.

Lps balik rumah or mlm, mrk akan sdr dan nyesal. Sbb sbnrnya mmg anak dia xsalah.

Alhmdulillah, intuisi sy benar, 2 mlm sblm ni. Iaitu biarkan shj. Sbb ada seorg rkn sy yg tlg jeritkan nama dia. Dia terkjut dgn keagresifan anak saya dan anggap anak saya salah dan perlu ditegur. Salah mcm tak hormat.

Wlhal, usia 2++ mcm ni terserlah sapa lbh matang otak kiri,kan. Maka org dewasalah yg btgjwb dan perlu dipertanggungjawabkan.
Ms tu sy just hntr aura mesej positif minda ke minda anak saya.
Dan terserlah anak boy dan girl different. Sbb anak kwn sorg lagi dipergunakan oleh aunty ni utk tnjuk bdk girl tu baik, xpukul org. Sy sabar shj dlm hati..
Teringat posting pnlina bru ni psl beza anak perempuan dan lelaki."

Malam ni saya belajar lagi
- tentang emosi anak kecil. Kita sebagai ibu perlu paham anak kita. Jangan kerana nak jaga hati orang lain, kita buat keputusan yang cederakan emosi anak kita.
Kalau anak kita cedera emosinya, kesannya kita juga yang akan tanggung!

- Hantar aura dan mesej positif pada anak melalui fikiran pun okey, anak leh dapat bace ape yang kita fikirkan.

- hormat anak kecil dan pandangan mereka, tambah2 anak kita. Kalau kita tak hormat perasaan mereka, macam mane mereka mahu belajar hormat perasaan kita bila mereka besar nanti!
Sedang Rasulullah SAW bila berbicara dengan anak kecil, nasihatnya seperti orang dewasa. Tidak pernah baginda mempermainkan atau mengetawakan yang merendahkan maruah dan perasaan anak kecil itu.

Nuha anak ummi yang genius dunia genius akhirat, moga ummi dapat terus mencari ilmu dan mendidik Nuha dengan penuh hikmah.

Saturday, August 9, 2014

Kenapa Ajar Membaca Dulu Sebelum Menghafal?

Kenapa saya ajar Nuha membaca dulu sebelum Nuha menghafal?

Kenapa saya ajar Nuha bace flashcard dan buku Furqan untuk die kenal dan sebut baris atas, bawah depan? Kenapa tak ajar terus hafal je?
Kenapa saya bagi Nuha dengar 30 surah repeat sejak Nuha lahir sampai sekarang, kenapa saya tak bagi Nuha dengar satu surah je ( fatihah) dan repeat tu je.

Okey kisahnya

Sejak Nuha 10 bulan
- saya hanya tekan button on pada ipad dan tv untuk dengarkan 30 surah juzuk amma ( 2 saat diperlukan untuk wat ni)
- ajar flashcard dalam 5 kad selama 2 minit ( biase time sebelum tidur)

Waktu ni Nuha merakam memori 30 surah tu dan dia belajar membaca. So surah2 tu memang saya dengarkan semua untuk dia familiar dulu dan fokus ajar membace.

Sekarang Nuha 2 tahun 6 bulan.
Sudah kenal semua baris atas bawah depan.
Jadi bila saya mula bace fatihah dan dia dengar. Senang saja die ikut kerana
HAFAZAN nya sebelum ni melalui PENDENGARAN. Die dah familiar dengar 30 surah.
Bila saya baca dan Nuha ikut, itu juga HAFAZAN PENDENGARAN.
Time ni baru saya repeat satu surah je tapi still dengarkan jugak 30 surah tu.

Then lepas tu setiap malam saya tunjukkan flascard alfatihah tu. Saya ajar Nuha bace fatihah dengan
-fokus pada struktur ayat
-saya tunjuk dan die tunjuk baris
-Nuha lancar bace sume sebab die hafal sebenarnya

Then HAFAZAN Nuha sekarang jadi hafazan melalui pendengaran dan penglihatan.

Sebab since Nuha da kenal baris, so saya tunjuk ayat fatihah tu Nuha da bole bace sikit2 mane yang baris tu. Huruf sambung saya tak ajar lagi. Tunjuk huruf yang die kenal dan die bole bace mane yg die perasan.

Analisis:
1- Bila Nuha fokus tunjuk kat ayat surah Fatihah, die tengah gunakan otak DEPAN.
2- Nuha tengok struktur ayat dan baris tu ( visual) die tangkap maklumat tu simpan kat otak BELAKANG.
3- Bila Nuha bace ayat tu dan die nak samakan ayat yang die bace (bunyi) dengan visual struktur ayat fatihah kat kad, Nuha guna otak TENGAH.

So saya dapat maksimumkan penggunaaan otak depan, otak belakang dan otak tengah Nuha.

Sesi lain yang saya baca depan Nuha dan Nuha ikut , Ia Hafazan melalui pendengaran.

Hehe..so nilah sebabnya kenapa waktu saya ajar Nuha flashcard dan AlFurqan sebelum ni, saya tak repeat satu surah tapi saya repeat trus 30 surah.
Sebab nak bagi familiar dan senang nanti bila dah nak mula HAFAZAN.
Hafazan actually mula bila anak dah mula bole baca Quran even merangkak.
So tak perlu kalut ajar anak menghafal. Ajar baca dulu dan dengar cd qari dulu.
Nanti anak da bole membace, laju je die so time ni baru repeat satu surah.

Kenapa kita perlu bagi anak mula HAFAL MELALUI PENDENGARAN DAN PENGLIHATAN?
( means membaca dan menghafal serentak)
Sebab kita nak maksimumkan penggunaan otak depan, tengah dan belakang sebab kita nak bagi storage hafazan tu memori die akan simpan dalam MEMORI JANGKA PANJANG.
So hafazan tu tahan lama dan anak tak cepat lupa.
Beza kalo hafal dari anak dengar je dengan hafal melalui anak dengar dan lihat struktur ayat tu.


Nasihat Dr Suriyakhatun bagi ibu menyusu yang berat naik

Soalan :
salam doktor..saya nak tanya pendapat..saya breast feed anak.semestinye lepas bf sy jadi sangat lapar..jadi saya akan makan..kesannye sekarang ni berat badan saya naik mendadak Saya takut bila saya tal makan susu aakan kurang.sampai bln puasa saya tak dapat nak puasa penuh. Susu saya turun mendadak bila puasa. Apa nasihat doktor ye untuk orang macam saya untuk turunkn berat badan dalam masa yang sama saya dapat susukan anak selama 2 tahun?..Mohon nasihat & penerangannye..tq

Jawapan saya :

Kes begini kita kena tengok apa yang dimakan. Adakah terlalu banyak karbohidrat, adakah tidak cukup lemak wajib ( Essential Fatty acids ) adakah terlebih minyak rosak (transfat) , makanan berproses ie yang banyak kimia , bahan perasa pengawet pewarna dan lain lain kimia , adakah cukup atau tidak protein yang bermutu - contohnya hanya makan ayam yang banyak kimia, adakah cukup serat dari sayur dan buah buahan . Adakah banyak pengambilan gula , garam tablesalt dan tepung putih ?

Cepat lapar adalah bila banyak bergantung pada makanan kalori kosong seperti biskut, tepung putih tanpa ada khasiat yang ada pada makanan asli seperti ubi, buah sayur lauk , bijirin yang tidak 'refined'.

Cepat lapar juga berlaku bila banyak mengambil gula dalam air manis dan kueh manis serta susu manis .

Gemuk disebabkan makanan tidak menjadi tenaga disebaliknya tukar menjadi lemak dan bukan saja makan lemak akan hasilkan lemak tapi makan nasi banyak atau gula banyak akan hasilkan lemak . Keadaan ini ada istilahnya ia itu metabolic syndrome : Sel sel badan menjadi tidak peka pada tindakkan Insulin dan tidak dapat gunakan karbohidrat untuk hasilkan tenaga . Untuk betulkan keadaan kena ubah bahan yang dimakan dan juga kena mula bersenam. Ramai yang ingat bersenam memerlukan banyak masa. sebenarnya tidak kita hanya memerlukan 15 minit 2 kali sehari dan set senaman yang cepat naikkan nadi dan datangkan rasa panas dan berpeluh . Tak perlu dan tak perlu alat canggih , cuba cari di youtube .

Ada juga supplements tertentu yang boleh kurangkan lapar dan keluarkan toksin terkumpul .

Ini termasuk:

Essential fatty acids, omega 3 & 6
Amino acids prebiotics dan zat galian - Al Manna & Tayebat ada semua ini
Chlorella : detox dan juga protein & minerals
Psyllium dan lactulose sebelum tidur kalau sembelit
Liver flush pagi sebelum makan : boleh cari formulanya atau order yang sudah siap dari Spa Muslimah

Bila puasa, memang pada permulaan susu akan kurang tetapi badan akan tingkatkan semula pengeluaran susu selepas minggu pertama jika pemakanannya baik .

Monday, August 4, 2014

Dr Suriyakhatun-merawat usus bayi

Dari Dr Suriyakhatun
Adakalanya saya akan rawat ibu yang menyusukan anak bila dia bawa anaknya untuk rawatan eczema.
Mengapa begitu ?
Sama ada susu ibu mengandungi bakteria baik atau tidak bergantung kepada kesihatan usus ibu,
Jika ibu ada masaalah usus, susunya tidak mengandungi bakteria baik maka usus bayinya pun terjejas juga .
Makanan yang dimakan oleh ibu yang ada masaalah usus juga akan mengakibatkan lebih alahan pada bayi yang alah ( food allergy)
Maka, itulah sebabnya ibu yang menyuskan pun perlu dirawat bila bayinya ada masaalah
1. penghazaman , selalu kembung, ceret beret atau susah nak naik berat badan
2. Penyakit atopy ie asthma eczema allergic rhinitis , allergic conjunctivitis
3. selalu demam dan mendapat infeksi , selsema batuk bronchitis

Ada juga nenek yang suruh ibu hentikan susu badan sebab dia mengesyakki susu anaknya tidak baik untuk cucunya . Jangan begitu, mungkin betul pendapat nenek tapi solusinya bukan hentikan susu badan tapi rawat ibu itu supaya susunya bermutu!
Kalau hentikan susu badan, yang digantikan tidak akan dapat mendandingi susu ibu !

Dibawah ini tentang probiotic dalam susu ibu.
Khasiat susu ibu semua orang sedia maklum.

Br J Nutr. 2007 Oct;98 Suppl 1:S96-100.
Beneficial effects of probiotic bacteria isolated from breast milk.
Lara-Villoslada F1, Olivares M, Sierra S, Rodríguez JM, Boza J, Xaus J.
Author information
Abstract

Breast milk is the best food for the neonate because it provides a unique combination of proteins, carbohydrates, lipids, minerals and vitamins that ensures the correct growth and development of the infant. In addition, it also contains bioactive compounds responsible for a wide range of beneficial effects such as the promotion of immune system maturation and the protection against infections. Among these bioactive agents, probiotic bacteria have been recently isolated from human milk. The present work reviews the beneficial effects of these bacteria both in animal models and in clinical trials. The promotion of immune system maturation and defence against infections as well as the anti-inflammatory properties are among the main healthy effects of these bacteria. The isolation of probiotic bacteria with beneficial effects for the host provides scientific support for the supplementation of infant formula with these bacteria, in order to advance the pursuit of the main goal of formula: to mimic breast milk and its functional effects as closely as possible.

PMID:
17922969
[PubMed - indexed for MEDLINE]

Monday, July 21, 2014

Mulakan Hafazan Pada Anak dari Kak Lin

Blh hafal,tp just bg dia dgr.bg dia masuk huruf smbg,bila dh smpai huruf smbg nanti dia dh blh bc tp merangkak.ha tu waktu the best sb nk bg dengar, baca dan hafaz serentak
sb dia dh biasa dgr surah tu nanti dia serap dan baca dan hafaz
Cth:siang bg dgr surah yg nk dihafaz,ptg buka minta dia bc x ape wlaupun merangkak.mlm smbg lg kali ni lbh lancar.esk smbg lg,tp lebih lancar dri sesi pertama dan kedua.jd sblm start setiap sesi mengajar tu blh repeat buka surah tu.ank akan belajar btlkan sebutan berdasarkan yg dia pernah bc.bila dia dh lancar nanti,minta dia repeat bc smpai btl btl lancar dan btl tajwid ikut sebutan qari.
Nanti bila dia dh lancar,tetap buka bacaan tu byk kali ptgnya minta dia hafaz pula,ingat baca dulu,dan bru hafaz.in sya allah dia cpt hafaz sb dh dgr byk kali dri sblm kenal huruf lg.hehe.lps tu,buat pula sesi hafazan surah td smpai btl btl lancar dgn tepat tajwidnya.

Xpe naz, hafal dgn pndgrn dulu pun ok, nnt dh baca, hafaz dari membaca lebih sempurna, itu aja. Xsilap sy, pnlina ada bg video darwish hafal surah dua versi, satu yg hafal dr pndgrn,  satu lg setelah pndai membaca. Mmg ada beza. Namun xsia2 gunakan waktu membaca huruf dan menghafaz serentak.
Jg klu xsilap sy, darwish dlm 2.7 dah hafal 17 surah, dan umur dekat2 tiga tahun baru boleh membaca surah dari laminate, secara merangkak2.
Cara k.line mmg ikut step pnlina ajr (namun sy merasakan pnlina mmg starts very early hafalan melalui pendengaran, bmula bwh dua thn, anknya menghafal hujung2 sebut surah, tp xnampak highlight sgt mgkin)..
Spt biasa analisis saya la.
Oh ya satu lagi, bila menghafal sesudah blh membaca, kelebihannya ialah photographic memory ter activate. dia ingat ayat sambil ingat gambar tulisan, page brp, atas ke bwh ke.

Sbb tu klu rajin guna kad imbas fatihah, sy rasa blh, sbb mcm anak pn zaidathul akma tu ingat warna 7 kad tu, warna pelangi, warna tu ayat apa. Tp sy xbuat lg secara rajin. Plan nk buat 3 qul tp blm buat. Bismillah pernah, maka xtinggal dah sukukata.

Tp mcm alikhlaa sy xbuat kadimbas ayat pun, fateh dah xtinggal sukukata dah.

Memana pun ok naz, asal manfaat masa emas anak2 ni👌. Sama mcm abc sumer tu.

Wlu pun lina xajar secara frmal, sbnrnya dia dh tnjuk awl, darwish bwh dua thn, sbb darwisya dkt 3 thn dia dah psg 'astro channel' sndirinya kan ( arab english smua tu) vcd right brain babu genius ke apa ke, dlm tu kan bahasa inggeris. Dora tu lagila ada selit ilmu warna mcm blue, yellow dan counting 1-10 (pilih bhs arab tp masa warna dan counting dia otomatik dlm bahas inggeris)


- ikut track. Paling lama tinggal pun sehari dalam seminggu. So ajar je stiap hari jgn tinggal.
-air surah toha

Tq maz..naz..sy pun follow yg sama..cuma tambahan..waktu nk start hafal surah..nurul akn follow ayah dia baca 1 1..cth surah alfiil..ayah dia bc. Alam tara dia pun ikut sambil tgk gerak bibir ayah dia..alam tara..kaifa..kaifa..faala..faala..rabbuka..rabbuka...dan seterusnya
Alhmdulillah pagi tadi kul 3am dia speed bc 4 pages..maka selesai smpai ms18..alhmdulillah..lps ni follow step ahmad

Alhmdulillah adira dan umar dah sihat..peluk cium dari makcik😘
Tadi pagi sy tgk lagi beberapa video adik musa..takjub sgt..seolah2 alquran tu didpn dia..dah diluar otak..dgn hafal surah apa dan ayat berapa..subhanallah maha suci Engkau yaAllah..
Menteri agama indonesia pun seolah2 xpercaya bila dia uji adik musa..terus dia kata..moga ank yg saya kndung (dia lelaki) nanti mnjadi spt adik musa..


Cerita Gula dari Dr Suriyakhatun

Ada apa dengan gula ?
Ini mungkin soalan yang ditanya oleh pembaca yang membaca posting saya tentang memberikan anak gula .
Ada yang tanya, umur berapa boleh berikan soft drinks kepada anak .
Tekanan dunia perniagaan atas industri makanan telah kaburkan mata kita sehingga kita tidak dapat bezakan makanan dan kimia.
Kimia sudah jadi makanan !
Gula adalah bahan asli yang ada dalam banyak makanan semula jadi .
Buah banyak gula dan gula adaah dari tebu maka apa salahnya kita ambil gula ?
Gula adalah sucrose . Sucrose adalah gabungan dua simple sugar ia itu glucose dan fructose .
Kadang kala pesakit jadi keliru sebab ada kalanya doktor akan beritahu pesakit yang rasa lemah dan lesu serta berpeluh sejuk bahawa ia kurang gula dalam darah dan rawatannya adalah gula !

Betul, apabila kadar gula dalam darah terlalu rendah, memang rawatannya adalah gula . Ini hanya untuk kes cemas sahaja . Contohnya orang yang telah diberi terlebih ubat oral hypoglycaemics atau orang yang tak makan dan minum sehingga gula dalam darah terlalu rendah .

Begini sebenarnya :

Badan kita memang perlukan gula dan gula yang ada dalam darah ia lah glucose. Glucose dihasilkan dari makanan karbohidrat.

Cara pencernaan makanan kita akan hasilkan gula dalam darah.
Kita tidak perlu gula dalam bentuk sucrose ie gula pasir atau makanan yang ada gula . Kita perlu gula ini diambil dari makanan asli.

Bila kita dapat gula dalam bentuk sucrose dalam kuantiti yang banyak , gula ini akan segera memasukki darah kita dengan kuantiti yang banyak juga . Ini menyebabkan 'sugar rush' dalam darah . Bila ini berlaku , kita akan rasa segar dan aktif serta ia mencetuskan pengeluaran insulin sebab mengikut seimbangan gula dalam darah , ia tidak boleh terlebih .

Maka insulin akan keluar dan dengan cepat turunkan gula yang berlebih itu . Dengan ini sebab tadi gula terlalu banyak memasukki sistem darah kita, kadar gula akan turun pula mendadak juga .

Apa jadi kepada gula yang sudah diturunkan oleh insulin tadi ..ia jadi LEMAK!!!

Kira badan terperanjat dan cepat cepat turunkan kadar gula lah tu bila kita ambil makanan bergula ( banyak)

Maka, individu itu akan rasa letih balik dan pergi minum air manis lagi atau ketagih manisan .

Lama kelamaan ini menimbulkan stress dalam badan kita dan mulalah masaalah timbul dalam hormon cortisol kita membawa pada masaalah sistem immune .

Insulin yang dikeluarkan oleh ' islets of Langerhans' di 'pancreas 'kita pun akan mula letih dan kadar insulin mungkin akan berkurangan, jadilah Diabetes Mellitus .

Ketagih gula petanda bahawa sistem kita ada masaalah .
Jawapannya bukan untuk ambil minuman manis !

Karbohidrat yang baik adalah karbohidrat asli yang banyak serat, ada vitamin dan zat galian .

Badan kita akan ambil masa hazamkan dan akan ambil masa menghantar gula kedalam darah !

Sebenarnya banyak lagi cerita gula ini ..sambung lagi lain kali

Sunday, July 20, 2014

Kata2 Dr Suriyakhatun tentang Penyusuan Ibu

Beza susu ibu dan susu formula
Ini sambungan tentang susu ibu. Yang saya tidak sebut dalam slides ini adalah bagaimana untuk tambahkan mutu susu ibu serta penjagaan makanan untuk hasilkan susu yang baik . Jika ibu mempunyai peghazaman dan usus yang kurang optima, ini perlu dibetulkan supaya mengeluarkan susu yang terbaik untuk bayi .
Bayi juga boleh mendapat alahan dari pemakanan ibu dan ini perlu di ambil perhatian .
Menyusukan anak memerlukan komitment dan dedikasi namun hasilnya amat baik insya allah .

( ada 7 slides bergambar beza susu ibu dan susu formula dari Dr Suriyakhatun)

[ SUPPLY AND DEMAND]

Use it or lose it ! Ungkapan ini yang mempunyai banyak erti saya gunakan kali ini untuk ceritakan tentang tulang dan otot kita .

Bila otot lemah, tulang pun lemah dan rapuh. Bila otot kuat, tulang pun kuat .

Badan kita ada mekanisma biofeedback dan maklumbalas dari sel dan organ badan akan beritahu sama ada nak kuatkan atau abaikan sesuatu organ berdasarkan kegunaannya .

Inilah sebabnya ibu-ibu yang susukan anak akan dapati susunya kering bila dia malas nak pump susu semasa kerja ! Lama kelamaan susunya kering sebab badan rasakan anak sudah tak mahu susu !
Lagi di pump, lagi anak menyusu maka lagi banyak susu,mengikut prinsip supply akan meningkat bila demand meningkat !

Pemakanan Ibu Menyusu Dari Dr Suriyakhatun

Pembaca bertanya : Boleh tak beritahu bagaimana nak tingkatkan mutu susu badan ?

Memang, susu badan berbeza mengikut nutrisi dan pemakanan ibu. Semua khasiat susu juga bergantung pada kesihatan ibu dan mutu probiotics yang ada dalam susu ibu bergantung pada kesihatan usus ibu. Perkara ini sudah banyak kali saya sentuh .

Bila saya rawat bayi yang mengidap eczema dimana anak itu menyusu badan, saya akan mengambil kira juga kesihatan usus ibu dan seringkali saya akan berikan rawatan kepada ibu untuk betulkan ususnya .

Sebenarnya saranan saya ini sama juga untuk sesiapa yang nakkan kesihatan yang optima cuma, dalam kes ibu yang menyusu dan juga ibu yang mengandung, kesihatan dirinya, tahap stress dan emosi dirinya kesemuanya mempengaruhi anak yang disusukan atau anak dalam kandungan .

Antara makanan yag merosakkan kesihatan usus bila di ambil dengan kadar yang kerap dan diambil hari-hari adalah berikut .

Dalam pada itu tak perlu terlalu ketat berpantang, jika sekali sekala memakannya tidak menjadi masaalah besar .

1. gula putih dalam apa bentuk sekalipun , dalam minuman dan makanan . Setakat secawan waktu pagi dengan kadar sedikit dimaafkan .
2. kek dan kuih ( boleh makan tapi jarang-jarang )( tepung putih ) jangan amalkan makan roti dengan kadar yang kerap
3. Makanan berkimia termasuk mee segera, makanan dalam tin, sosej , burger dan lain lain .
4. Serbuk perasa (MSG ) dan pemanis tanpa zat, pewarna dan pengawet : Terdapat dalam banyak jenis makanan terutama yang dari restoran dan pasar raya serta dalam peket-peket perencah
5. garam putih -table salt
6. Jenis sayuran yang perlukan banyak racun seranga seperti kailan dan sayur daun kecuali kangkung dan ulaman. Kalau yang organic dibolehkan .
7 Jenis ikan bottom feeders sebab ikan ikan di dasar laut ada lebih racun . ( cuba jangan makan ikan besar, lebih baik ikan kecil )
8. Kerang
9. Susu lembu dari lembu komersial, dibolehkan susu lembu kampung )
9. Transfat atau minyak rosak : margarine dan minyak gorengan yang diguna berkali -kali ( semua gorengan yang dijual )

Apa yang perlu dimakan selalu sebagai amalan

1. Beras perang dan semua bijiran, lebih baik organik , kentang , ubi kayu ubi keledek sebagai sumper karbohidrat yang baik
2. Lauk pauk , pastikan dapat 3 porsi setiap hari . Contohnya pagi : telur, tengah hari ikan kembung sederhana sekor, malam ayam sebahgian dari 8 bahagian atau daging saiz 2 kotak mancis , protein sayur termasuk tofu sekali sekala.
3. Sayur 2 mangkuk sehari , wajib ada sayur hijau , dan pelbagaikan warna sayur . Pastikan ada ulam, untuk vitamin C
4. Buah termasuklah banyak limau nipis dalam salad dan dibuat air
5. Garam bukit
6. Santan , minyak virgin coconut oil atau olive oil
7. Untuk masak guna minyak kelapa sawit
8. Kacang dhal, tauhu tempe ( calcium and other minerals )
9. Kimchi Sauerkraut, tempe , tempoyak , pickles : boleh buat sendiri : 1 balang kaca 500 ml , air mineral 300 ml , garam bukit 2 sudu teh, fermented fruit enzyme ( RIN atau Biogreen ) 3 sudu teh .
carrot, timun, tomato, bawang putih , kobis dipotong macam nak buat acar , masukkan semua dalam balang dan tutup , simpan dalam peti sejuk untuk seminggu sebelum makan. Airnya jangan buang, masukkan lagi sayur , ie adalah makanan probiotic .Boleh ditambah bijan dan spices kalau nak .
10 soup tulang ( ikan masak pindang, sup ayam, sup tulang, ikan bilis tumbuk sebagai rencah sayur )
11. guna gula perang organic, madu asli menganti gula putih
12. Buah segar
13. susu kambing organic (tak perlu kalau sudah amalkan sup tulang )

Makanan dan supplements untuk banyakkan susu

1. halba , satu sudu teh dalam air mendidih segelas rendam 5 minit campur madu asli , 2-3 kali sehari ( memang peluh bau )
2. Gum Arabic ( Al Manna dan Tayebat )- prebiotic, immune booster, amino acids dan minerals
3, Omega 3, 6 , Udo's oil blend atau VCO campur ground flax seeds
4.Chlorella ( detox bowels )
5. Aloe juice ( detox bowels )
6. Enzymes ( fermented fruits
7.Mineral supplements : extra magnesium Kordel Magnesium Amino acid chelate, Biogrow minerals
8. Immune system boosters: kunyit hidup .echinacea, Tranfer factor - banyak lagi
9., Habatusaodah,
10, nuts and seeds, termasuk almonds , sunflower seeds dan pumplin seeds
11. buah kering cranberry., korma,apricort , fig dan lain lain

Senarai ini sebagai panduan, banyak lagi yang baik yang tidak disebut .
Tentang emosi ibu saya akan sentuh pada posting lain .
Jika ibu ada masaalah kesihatan , ada kalanya meperbaikki pemakanan tidak cukup maka saya akan beri rawatan homeopathy dan kadangkala rawatan spiritual energy healing .

BERCERAI SUSU/WEANING OFF

[ BERCERAI SUSU/WEANING OFF ]

Since sekarang anak saya Nuha dah 2 tahun 5 bulan, ade yang bertanya
-Nuha dah berhenti menyusu ke?
-Saya dah stop menyusu ke bile Nuha 2 tahun?
-Kenapa Nuha masih menyusu lagi?
-Tidak kurang juga orang yang memberi idea kepada saya suruh letak asam, garam jugak menyuruh saya kata "susu basi", "susu pedas" dan lain2 lagi kerana mereka ingat Nuha tak mahu berhenti menyusu ( hehe memang saya geleng kepala)

Ilmu bercerai susu ( weaning off ) memang ramai yang tidak tahu. Jadi saya rasa perlu saya kongsikan di sini apa yang saya buat dan bagaimana proses berhentikan penyusuan tu berlaku.

Teknik weaning off yang saya pakai ialah peraturan
1: Dont offer and dont refuse.
Waktu Nuha masuk 2 tahun, kita tak perlu offer menyusu dan jangan tolak kalau anak minta mahu menyusu. Pastikan anak makan makanan seimbang. Leka dan lengahkan dia untuk menyusu.

2: Kurangkan sesi penyusuan sedikit demi sikit.
Saya tak mengepam dah dan kurangkan sesi menyusu.
Bila kurang menyusu memang automatik susu kite akan kurang dan sikit.

Saya juga ajarkan Nuha minum susu pakai cawan/sippy cup. Letak cawan di meja, cakap, Nuha sekarang dah besar, kena minum susu dalam cawan.
Awal2 memang anak akan protes, tapi kita perlu tegas, jangan cepat mengalah. Anak kita bijak! Dia memang paham. Dia nak test kita je nak tengok serius mane mak aku ni buat rules kat aku hehe.
Alah, rules macam ni la yang saya apply jugak kat Nuha supaya die hari2 mangaji AlFurqan dengan saya.

Setkan rules dengan anak, disiplinkan dari awal.

Sehingga sekarang, rules saya seterusnya ialah
3: Terangkan pada Nuha, dia sudah besar, dia bukan lagi baby. Kalau dah besar, nanti nak pegi sekolah tak boleh dah minum susu ummi. Baby je yang menyusu. Nuha paham beza baby dan kanak2. Terangkan apa dan mengapa. Anak kita ni bijak, ibu semua! Tambah anak yang minum susu ibu lagi la berganda2 kebijakkan dan IQ diorang. Jadi kita perlu bijak terangkan pada mereka.

4: rules sekarang yang tengah saya apply. Menyusu hanya malam saja, dan Nuha memang sudah tidak menyusu di siang hari walaupun saya ade. Malam hanya sekali menyusu. Selainnya die request fresh milk/gochoc/gomilk.

Ibu semua, proses bercerai susu bukannya hari ni menyusu dan esok/minggu depan stop terus!!Bukan!! Macam saya, target tempoh berhentikan penyusuan dari umur 2-3 tahun. Ini kerana Ustaz Hassan Din AlHafiz memberitahu saya Rasulullah SAW berhenti menyusu pada umur 3 tahun. 3 tahun ialah maksimum penyusuan. So saya go on dengan plan ini. ( setiap ibu berbeza bila mereka mahu stopkan menyusu ye bergantung masing2)

Adakah logik, setiap hari bayi anda menyusu ibu, tiba2 hari ini anda mahu stop terus tak bagi susu, anda lumur garam, asam? Macam anda setiap hari diberi makan nasi, tiba2 hari ini anda di"sekat" tak boleh makan nasi!! Bayi anda kecil lagi, dia pun tak paham kenapa mama nie..tiba2 tak kasi susu?
Kasihan emosi bayi tercedera bila kita buat sesuatu yang tak sepatutnya..malah anda tak perlu menipu pun anak anda untuk stop menyusu.

Saya tak tergamak menipu Nuha, anak saya yang bijak. Nuha kalau makan, die sendiri tahu makanan ape yang rasa pedas, rase manis, rase asham ( masam) dan rasa pahit. Jugak, Nuha tahu rasa basi macam mana. Truly, saya tak tergamak tipu dia cakap susu saya basi. Rasa tak patut kerana susu inilah susu terbaik yang Allah anugerahkan pada saya, untuk Nuha sehingga die membesar sihat, cergas dan cerdik. Malah melalui susu inilah, segala antibodi disalur kepada Nuha dan susu inilah susu paling bersih, selamat dan tidak tercemar, kerana ia ciptaan Allah! Adakah patut kita katakan susu yang Allah cipta ini pedas ataupun basi?

Berhenti menyusu perlukan ibu dan anak masing2 bersedia.

Juga, penyusuan tempoh sekarang yang saya tengah lalui ini, ia lebih kepada penyusuan kasih sayang, hubungan erat, bonding antara saya dan Nuha. Bukan untuk hilangkan dahaga/kenyang!
Nuha sendiri dia cakap, ummi, susu ummi da takde..saya jawab, memangla takde Nuha, sebab Nuha kan dah besar.
Nuha faham, dan dia akur. Saya pun akur.
Perasaan berpisah susu, hanya ibu dan anak saja yang faham. Adakala anak dah bersedia stop menyusu. Tapi ibu masih tidak bersedia.
Apepun, biarlah proses bercerai susu, berlaku dalam keadaan keduanya bersedia.
Penyusuan saya pada Nuha sekarang hanya sekadar bonding kasih sayang antara kami berdua!

Apepun menyusu ni ibu yg decide, kite sendiri boleh decide untuk banyakkan susu..dan bile anak dah nak berenti menyusu, kite sendiri boleh decide utk susu kite kurang dan stopkan pengeluaran susu dgn ilmu dan teknik yg betul n dalam masa yang sama menjaga hub baik kite ngan anak

Link untuk teknik weaning
http://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-techniques/

Siti Aisyah Samat
Kaunselor Laktasi PPUM

Weaning Techniques : KellyMom

By Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC and Paula Yount Don’t offer – don’t refuse Dropping one feeding at a time Distraction or substitution Change in routine or schedule Postponement Shortening nursing sessions Night weaning Other ideas for older nursings […]

kellymom.com

Wednesday, July 9, 2014

Coretan kak Maz tentang sangka baik pada anak

Ok. Kisahnya bgini kwn2.

Smlm lps amik fateh dr pengasuh, dlm kete xsilap saya, sy ada terdetik dlm hati bila lihat/ merenung fateh. Dlm ht ada berasa dan berkata2 dlm hati sesuatu yg xsihat. Sy kan mcm slalu bckp dlm kepala yg fateh pernah respon "Aah?" seolah dengar dan tanya apa dia? tu.

So ayat mksudnya lbh kurang ialah psl saya beritahu dia yg saya dah rasa kurg attach dan semakin jauh dari dia. Pelil skit bunyiknya😁. Semata krn sy prgnnt kan adik baru. Smpt juga saya rationalised dan kata, xbaik mcm tu. Fateh ttp ank mummy no 1 yg paling sempurna. Masa tu mmg rasa gap emosi dgn dia.

Nk di jd kan cerita, kbtulan bwk g padang main mcm biasa la. Bnda tu xda papa dah.

Tp balik dlm 7 lbh tu dgn si ayah blm pulang, sy stres sdikit sbb nk smbung memasak dlm keadaan memghampiri maghrib. Sblm kluar rumah ke padang sy smpt msk nasik shj.

Namun alhmdulillah si kcil merengek perhatian (plus faktor nak maghrib agak panas sy dptk bkaitan gangguan syaitan biasanya utk kami bdua dulu mcm cthnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan fateh xmandi lagi, tergaru2 dgn sronok padang tu buka kasut, kaki aym ja dok lari2 happy, sy sdg masak lagi), sy xmarah dia langsung, tenang aja, plg tinggi sy keraskan sdikit suara btanya nak apa dan menerangkan fungsi skrg saya iaitu sdg memasak nak buka, kjp lg ayah balik.

Of course dia xmau memahami sbb keperluan utama dia ialah phatian, nak susu mummy, ngantuk dah dan xmandi lg dan xnak mandi. Siap nangis raung bila sy tanggalkan baju, smpi sy pakaikan balik bju dia. Sy smpt proses spontan, iaitu sbg bdk kcil, dia rasa violated pabila x mengizinkan, namun saya sbg org lain, terus mncabutkan baju dia.

Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama mcm masa tulisan sy pasal pabila hati anak kecil terluka.

Mlm tu (iaitu smlm lagi) lebih tenang, cuma spnjg tdo lbh attach nak nenen sahaja. Sy sbr sbb tahu dia rasa insecurity. Kira layan aja. Xmerungut papa dlm ht. Bsbr dgn proses pemulihan ht anak kcil tluka ni.

Esknya pagi, iaitu pg rabu la kan, sy bg tune in dlm kepala sy serentak dgn dia, skrip, dlm kete otw rumah pngasuh. Oh ya smlm tu, akhirnya dlm merengek xmo mandi, xmo ayah mandikan, akhirnya dia kool pabila setuju dan mahu saya yg mndikan dia. Lps mandi dia lbh tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Sy xanggap sbb nk dpt adik sbb selama ni xpenah bgini. Sy pun xmo letak believe begitu nnt akan expand. "What u focus will xpand".

Dlm kereta (malah semasa mandikan smlm tu), skrip sy bg ialah "fateh baik, fateh anak soleh, fateh dengar cakap mak (pengasuh), fateh tenang, fateh bijak dll". Dan klakanya dia ulang balik skrip pendek tu "fateh baik, fateh soleh, so on".

Smpi rumah pngasuh pg smlm tu, sy smpt btanya kpd pengasuh. Ada tak fateh pernah pukul/buat adik arissa (baby 9bln jagaan pengasuh sjak usia 3 bln). Kpcayaan sy ialah fateh penah dimarah pengasuh krn mengganggu mengacau baby cicca ni. Sbb lately ni sy kerap 'menyiasat' "mak penah / ada marah fateh tak", "ada" jwbnya. Apa sbb mak marah? Sebab ateh buat adik cicca katanya. Ateh buat apa? Ateh ketuk kepala adik cicca. Lagi? Ateh masuk bilik abang acut  abg acut marah.

Mcm2la. Yg sy nak fokus siasat ialah adakah fateh pernah memukul membuli baby kcik. Dan sy pcaya ada sbb bbbrp kali conversation kami, dia ada mengaku dia buat. Dan of course saya admit, mana2 org dewasa akan marah,sbb bby kcik,  maka abg besar salah, wlu abg besar tu blm matang, baru 2 thn lbh.

Tahu tak apa jwpn pngasuh? "Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tgk adik cicca, dia duduk aja tengok. Dia x kacau. Dia xpernah buatlah". Sy pun kata "yaka sbb dia kata dia ada buat adik cicca, pukul kepala la dsb". "Xda" kata pngasuh.

Masa tu terdetik malu pd diri sndiri krn bsangka buruk, kagum dan bangga sbb fateh seorang abang yg btol baik, x jelous adik kcik dan xbuat pun adik kcik. Recall balik mmg dia slalu syg adik baby memana dan sefaham saya sblm conversation dgn fateh yg sy siasat tu, mmg dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik bby baru jagaan pngasuh.

Allah, kesal saya. Otw dln kereta ke tmpt kerja, sy proses balik emosi sy. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Ttg fateh ada buat adik cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pd anak kcil.

Moral of the story, apa terdetik dlm hati, anak kcil blh rasa. Dan dia akan rasa spt terancam  sbb mak dia sndiri x percaya kat dia. Mak dia sndiri bersangka buruk kpdnya. Maka juga what u focus will xpand itu, ialah bila saya kerap bertanya dan pcaya fateh ada melakukan pbuatan x elok, dan ada dimarah pengasuh, sy takut itu akan jd realiti sbb kita duk ulang2. Cth mak sbut anak sy ni degil, xdgr ckp, klu rumah org je msti kacau brg anak org. Believe mcm tu mmbuatkan smpai ke sudah pun ank xkan berubah, malah akan lbh buat perangai hal sama sbb kita pcaya dlm kepala, dan ucpkan lg.

Btol kata dao, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun)  apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.

Ini juga yg slalu sy sbut dlm ceramah sy pun😁. Its gud sbb saya alami dlm kes simple mcm ni dan proses muhasabah diri, dan dpt learning pointnya.

Hari ini lps pulang keje, dia ok aja. Dan sy inform pngsuh yg fateh akan dpt adik. Dan plan sy jika k.ros rasa ramai sgt, penat nak jaga fateh, arissa dan bby baru, sy mgkin perlu cari nurseri. Alhmdulillah pngasuh dgn tenangnya kata dia boleh jaga.😊😂. Sy kata 3 bulan cuti, sy ttp anta mcm biasa, suami sy jaga sy pantang, pagi petang anta amik fatej agr siang sy fokus pd adik, dan keje bln 5 antar baby baru masa tu baby cicca dah 1.7 thn. K.ros kata ok. Xlama pastu masa sibuk masak sbb kwn2 dtg umah buka, suami pngasuh hntr jagung fresh dr ladang😘. sy dpt rasa dia pun happy sbb sy trust dia. dan sbnrnya rezeki dia akan btmbh. Sbb sy byr dia kira tinggi 300 bagi perlis ni, wlu fateh dah bsr, mudah urus dan kdg kami cuti sminggu ke kl ttp byr mcm biasa.

Pasal believe ni, dahulu sblm dua tahun, masa ateh lmbt kenal huruf hijayyah (sdgkan masa tu nuha sgt advance), pun sama. Sy sndiri xyakin anak saya boleh kenal, wlu saya xpenah miss ajar fateh direct or indirectly vcd. Mmg xpenah miss ada input alquran wlu ke kl. Tp teruknya sy slalu rasa xyakin dia kenal btol. Smpi la btol dia kenal dan masuk buku sehari sblm genap dua tahun, krn mahu reward kapal terbang. Fateh boleh habeskan dgn istiqamah, sbulan lebih buku furqan 1 dari page 8-39 tu. Setiap hari ada baca (kdg je miss).

Maka moralnya, perlu letakkan kpcayaan, bayangan, terdetik dlm kepala, fateh blh mmbaca huruf pelbagai baris, mcm Ahmad. Byngan dah ada. Dia akn boleh lakukannya. Krn itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul. Percaya anak kita semua di sini boleh. Dgn pkongsian rkn smua di sini, sharing method, we r on da right track, n fast track. InsyaAllah. Smua anak di sini blh jd hebat mcm adik Musa hmpir tamat sblm umur msuk sek.rendah nnti.💆.

Terdetik rasa gap dgn fateh tu sy rasa mmg misi syaitan iblis sbb anak kita ni anak alquran, anak soleh, yg bakal menjadi pelapis generasi alquran menyelamatkan dunia nnti. So ingat, cbrn sumer tu hdpi dgn tabah, sbr, tenang, dan pcaya ia akan reda, berlalu. X manis pencapaian nnti jika tiada cubaan dan godaan.. Kuatkan diri. Iblis mng sistematik dan very smart, tau mn kekurangan kelemahan kita dan anak kita utk demotivate dan menggagalkan misi kita.

Alhmdulillah ujian sy kerap, dan sy juga kerap muhasabah diri dgn baik. Ada solusi.. Syukur sgt.

Sekian😊

Kena msuk blog ni copy paste utk rujuka  dan peringatan diri sndiri. Penulisan dulu dlm ni psl ajar anak imaginasi pun xsmpt copy paste, jauh dah klu nak trace😁
Tiket tu psl buka puasa under ikram malaysia. Pengasas dia chinese convert muslim tu. Last yr pi jugak. Kat putra palace. Xmampu byr dua tiket, byr 1 je tp dr.azlan bg tiket satu free. Alhmdulillah. Hrl dpt pi lagi. sonok tgk pengisian dan aktvt ngo ni.

Adah, ikram prasek tahfiz arau tu sama kah dgn ikram ini?
Ya farah. Punyala lama msg nk msuk whatsap sbb encik suami sdg tgk bola. Saba aja...

Saturday, July 5, 2014

Resipi Susu Santan, Susu Badam dari Muslim Cottage

Resepi air 100 plus:
Setelah kita ambil isi kelapa muda untuk buat susu santan,
Air kelapa muda jangan dibuang.
Perah sebiji lemon(tanpa biji)/ limau nipis jika lagi suka masam.
Kacau rata,simpankan dalam peti ais.
Tunggu azan maghrib baru diminum ketika berbuka.
Tak payah beli 100 plus bergas dan kaya gula tu.
Buat sendiri sahaja.
Air ini elok utk kekal hydrate lagi2 di bulan puasa,
Juga elok diminum hujung2 kehamilan sebagai natural inducer.(ikhtiar dgn izin allah)
Juga bagi melegakan demam terlalu panas.(tapi jgn bagi baby minum pula)
Semoga bermanfaat 
Susu santan
Cara saya buat:
Ambil isi kelapa muda(korek dan hancurkan/blend)kelapa yang hijau bukan kelapa coklat.itu dah tua.
Tanpa air kelapa muda ya.
Campurkan air suam.boleh blend sekali dan tapiskan.
Atau boleh ambil isi kelapa muda campur dgn air suam, kemudian perah manual guna penapis.
Tapi jangan terkena tangan ,guna sudu kayu.
Pilih mana2 yg kita selesa.
Sukatan saya buat,
20 sudu isi kelapa muda bersamaan 200ml air suam.
Menghasilkn 350ml susu santan.satu hidangan khadijah minum.
Harap membantu ya
Cara buat susu badam.
Rendam semalaman semangkuk badam berkulit(bergantung berapa banyak nak buat)
Esoknya,kulit2 badam akan mula menggelembung atau terbuka,kita bersihkan,
Kupas2 kulit2 tadi.
Tinggal badam yang putih sahaja.(kulit tu jangan buang,boleh buat biskut,brownies atau salad ataupun skrub)
Masukkan air suam sesuaikan anggaran dgn jumlah badam .
Jika suka pekat masukkan sesikit air,jika suka sesikit cair,tambahkan jumlah air)
Blend dan tapiskan guna penapis kain.(perlu kaedah perah manual supaya dapat patinya)
Baki2 tersisa jangan buang boleh guna utk biskut dll seperti kulitnya.
Jika suka manis,blend sekali dgn kurma yang dah direndam semalaman dan diasingkan bijinya.
Biji kurma boleh panggang dan tumbuk halus.
Jadikan pes berserta campuran herba tertentu (manjakani,asam jawa)dan disapukan pada lubang dubur untuk masalah buasir.inshaAllah mujarab.
Maaf termasuk macam2 resepi.moga berguna.


Ini alternatif bagi anak yang tidak lagi minum susu ibu,
Seeloknya setahun atau 2tahun ke atas.tapi setahun ke atas dah boleh.
Pilihan ini kerana susu di atas adalah hampir2 menyamai kandungan dan khasiat susu ibu,cuma jika masih boleh menyusukan,susukanlah dgn susu ibu sepenuhnya.

Ya,ia alternatif jika kita tak mahu beri anak formula milk.
Anak saya dah setahun lebih,sehari 3 hidangan susu segar shj,
Selangan saya beri jus buah atau air madu.selain itu mkanan yg seimbg(portion baby lagi bukan makan banyak)
Alhamdulillah tiada masalah.

Khasiat mirip susu ibu dan mudah dicerna.

Tuesday, June 17, 2014

Perkongsian Kak Shida tentang Jaundis

Hari ini di Farmasi Vitacare Prima Sri Gombak
-------------------------------------------------------------------
Bapa : Saya nak beli susu tin yang boleh baikkan penyakit kuning

Saya : Anak umur berapa? Paras kuningnya ok tak?

Bapa : Anak dah berusia 2 minggu. Paras bacaan kuning dah semakin menurun.

Saya : Oh, baguslah begitu. InsyaAllah kuningnya akan semakin baik. Kenapa nak beli susu tin? Ibunya tak cukup susukah?

Bapa : Eh, susu banyak. melimpah-ruah. Syukur Alhamdulillah. tapi doktor yang merawat yang mintak saya tambahkan dengan susu tin. Katanya susu isteri saya nampak cair. Tak berkhasiat. Kalau bagi susu tin, kuning boleh sembuh dengan cepat

Saya : ??????!!!!!!!!! (mode geram)

Kesimpulan :
-Saya galakkan si bapa untuk sokong isteri meneruskan penyusuan. Tiada yang lebih baik dari susuibu

-Saya terangkan mengapa susu ibu nampak cair dan susu buatan nampak pekat

- Saya kongsi tips bagaimana untuk elakkan bayi tertidur semasa menyusu agar bayi kerap menyusu dan menyusu dengan lebih efektif ("breast compression technique")

- Saya galakkan si bapa untuk teruskan follow up di klinik untuk pemeriksaan paras bacaan bilirubin (pigment yg sebbakan penyakit kuning/jaundice)

- Saya istighfar dan doa banyak-banyak agar lebih ramai ibubapa tabah dengan dugaan meneruskan misi penyusuan walaupun terdapat percanggahan maklumat dari anggota kesihatan

Nota :
Saya tidak salahkan anggota kesihatan tersebut. Mungkin ilmunya terbatas. Terutamanya bila seseorang yang tiada pengalaman penyusuan. Kerana dalam silibus belajar pun tiada detail tentang topik susuibu. Semasa saya jadi pelajar farmasi pun, topik susuibu tiada dalam silibus. jadi ramai juga ahli farmasi yang tidak tahu tentang penyusuan susuibu dan tidak tahu cara untuk menyokong ibubapa yang perlukan sokongan dan panduan.

Pengasuh pun boleh beri tekanan kepada ibubapa dengan komen "susu cair=tak kenyang. bagi sahaja susu tin". Ibubapa mana yang tak risau kalau pengasuh komen begini kan.

Kita kena betulkan perspektif rupa dan sifat normal susuibu. itu yg susah sbb masih ramai yang amal penyusuan dengan susu tiruan.

Ditambah pula dengan "penyakit" ibu-ibu yang sibuk makan supplement untuk pekatkan susuibu. Lagi celaru dan keliru pemikiran masyarakat kita

Dapatkan maklumat lanjut tentang jaundice disini
http://kellymom.com/health/baby-health/bfhelp-jaundice/
http://www.breastfeedingbasics.com/articles/jaundice-in-the-breastfed-baby
https://www.facebook.com/DrJackNewman/posts/165761036908284
https://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=79%3Abreastfeeding-and-jaundice&catid=5%3Ainformation&Itemid=17

Wednesday, June 4, 2014

Kisah macam mane saya terjebak dalam dunia penyusuan.

Tiba2 saya rasa nak coretkan macam mane perjalanan saya sampai boleh terjebak dalam bidang penyusuan ibu ni..

Kisahnya dari awal sebelum kahwin, saya dah study tentang EBM, saya belajar dari senior saya, kak Nadiah Sidek yang tinggal kat US. Sebab kat oversea diorang banyak pendedahan kan. Saya print nota semuanyalah termasuk google kat internet.

Kemudian lepas bersalin, saya ade masalah dan cari penyelesaian, kisahnya ade dalam ebook saya SURVIVAL DI AWAL PENYUSUAN.

Bila saya dah berjaya dan sukses menyusu, saya mula kongsi kebaikan susu ibu dan ilmu ni di facebook..rasenya kerap jugak saya share sampai kawan2 ade masalah menyusu, semua dok pm saya dan saya berusaha bantu mereka, time tu tahun 2012 sampai awal 2013.

Sehingga satu hari, ade kawan gtau saya, ade sorang akak ni. Nama die Kak Shida. Dia ni ajar pasal breastfeed. Saya waktu tu memang tak kenal susuibu.com termasuk kak Shida. Saya mintak no telefon kak Shida dari kawan, saya ingat lagi, saya mesej macam ni " kak shida, saya aisyah. Saya berminat la nak jadi kaunselor macam akak..kalau sudi, saya harap akak dapat kongsi bagaimana caranya?" - maksudnya saya minat nak jadi pembimbing ibu menyusu.

Jadi Jun 2012, saya daftar kursus 3 hari dibawah MBfPC, dan kak Shida sebagai penganjur jugak fasilitator. 3 hari saya sedut ilmu dari mentor Dr Natrah, Kak Shida dan Kak Kamariah. Truly, banyak ilmu saya dapat namun saya nak jadi volunteer tapi saya macam blur tau sebenarnya..

Maka, bermulalah saya sebagai breastfeeding peer counselor. Dari data yang saya rekodkan, hampir 80 orang ibu yang saya berjaya selesaikan masalah penyusuan mereka. Ha..citenya macam mane saya boleh selesaikan, kak Shida dan group MBfPC support group banyak bantu saya.
Truly, kaedah belajar paling cepat saya ialah melalui masalah korang ( hehe) pasal bila korang tanya masalah, saya kan budak baru belajar..ha nak cari mana? Saya akan tanya kat grup, tanya kak Shida dan study balik notes kelas tu. Dan beliau akan bagi saya link website info ( biasenya dari kellymom.com). Last2 kak Shida cakap, "Aisyah bukak je website kellymom kalo nak cari pape ok ". Kellymom ni website yang memang evidence based dan artikelnya memang dari international lactation consultant.
Kemudian, dari selesaikan masalah-saya mula tulis blog. Tujuannya bila ade mak yang tanya soalan yang sama, saya tak perlu repeat jawapan tapi saya bg link blog saya, link website kelly mom disamping tips untuk selesaikan masalah dan kalau tak paham die boleh tanya saya.

Hujung 2012, saya agak lega bila ade buku Anak Hebat Susu Ibu. Sebab buku tu complete. Macam ensiklopedia breastfeeding. Dan saya perhati, segala apa yang kat kellymom, rupanya sama macam dalam buku tu, Dr Faridah macam dah terjemah semua tu dalam bahasa melayu. Wow, bestla kan lagi senang nak bace dan rujuk!

Jadi saya guna jugak buku tu sebagai rujukan saya.
Ade jugak masa saya senyap..bukan ape pun, dok sibuk ngan keje cikgu..pastu saya diam jap pasal bf ni. Kawan pulak tak berapa tanya soalan jadi buku, notes dan website kellymom jadi sepi jap, tak disentuh.
Tibe2, dua tiga orang kawan serentak tanya masalah. Saya ingt lagi sorang pasal problem bf time pregnant, sorang pasal relactation dan lagi sorang pasal low confident dan tak de susu menyebabkan semua anak sebelum ni dia fail menyusu. Saya cam blur, solution : call kak Shida..haha..but she gave me very beautiful advise.
"Aisyah, awak ni sangat dedikasi, banyak ilmu tapi dalam kepala tu maklumat awak cam tak berapa tersusun..awak kene study, belajar. Bukak buku anak hebat susu ibu tu, amik keberkatan ilmu dari apa yang Dr Faridah tulis. Tak boleh semua depend kat akak, aisyah kene usaha bace dan tak faham bole tanya akak. Akak sudi buat online ( mengajar jarak jauh) untuk kite discuss certain topik. Contoh aisyah study bab 2, bagitau kate jom kak kite discuss..saya tak paham ni ke tu ke..okey". Saya akui, saya memang waktu tu jarang bukak buku. Diri saya cakap, saya takde masa, sibuk. Tapi saya lawan, saya kate, saya mesti ade masa untuk belajar ni semua, kalau saya memang betul nak membantu mak2 berjaya menyusu.
Dalam minggu tu jugak, saya bace artikel baby second night ( kak shida gak yang bagi link hihi). Sebab nak bantu sorang kawan saya ni, untuk berjaya bf tapi dia tak berapa paham english..tibe2 saya terpikir, why not saya tranlate artikel tu dari BI ke BM? Dan..malam tu jugak saya bace, pahamkan dan translate ( suami tolong jugak) dan saya send pada beliau. Kak Shida kata bagus dan dia sangat galakkan.

Kemudian, mulalah saya paste artikel tu kat blog saya dan saya tranlate lg artikel lain seperti surat ibu pada bayi. Kawan saya, kak fata dan izzati zamuri pun tolong translatekan, thanks korang. Rasenya ade 4 artikel dari kellymom dah tranlate.

Pastu, bulan mac ni. Saya teringin nak buat ebook. Kak Shida support cuma dia sarankan saya berguru menulis dari mentor yang dah pernah menulis seperti Asiah Maharam dan Pn Suraya Ali. Alhamdulillah saya dah jumpa mereka dan bagi hardcopy ebook saya untuk mereka semak dan komen.

Kemudian, saya teringin nak jadi kaunselor laktasi.
Kak shida jugakkk saya tanya..hehe. So kak shida sarankan saya pergi kursus 20 jam dulu, kemudian baru yang 40 jam. Ade jugak kak Shida cakap, susah nak masuk sebab kursus ni biase diorang offer kat staf hospital je.

Jadi mula awal Mei, yang saya nampak saya kene bersungguh doa kat Allah, kalo betul saya nak pegi kursus jadi kaunselor laktasi. Hari2 jugak saya doa, "Ya Allah, jika apa yang aku buat sekarang, nak masuk bidang penyusuan ibu, bantu mak2 menyusu ni baik untuk diriku, keluargaku, agamaku, duniaku dan akhiratku, Kau permudahkanlah..jika tidak, Kau jauhkanlah.."

Dan entah macam mane, tibe2 saya terselit dalam kursus kaunselor laktasi ni. Melalui seorang insan yang saya tak pernah jumpa, tiba2 mesej saya bagitau saya nak join tak? Yuran hampir seribu. Saya tolak, tak nak pegi sebab saya pikirkan duit tu, agak besar. Gaji tak masuk lagi kn..memang saya cakap. Tapi, kawan tu cakap, "Aisyah kalau betul2 nak serius dalam penyusuan ibu, aisyah memang kene pergi. Kalau takde duit lagi takpe, saya boleh pinjamkan". Saya tolak lagi sebab saya kate, saya segan nak pinjam. Tapi akhirnya saya daftar jugak, ( walaupun risau dan segan tapi kawan suruh pegi jugak) dan ntah macam mane tiba2 murah rezeki bulan tu, saya ade duit bayar balik yuran tu kat dia. Secara tiba2.

Saya tanya jugak kak Shida, takpe ke kak saya terus ke 40 jam kursus? Tak pegi yang 20 jam? Kak Shida kate takpe, nanti pegi pun bole, reversed cycling kan..baby pun ade reverse cycling. So boleh la tu peluang dah ade. Pergi je. Nanti pegi pulak yang 20 jam tu. So mentor saya bagi greenlight dan saya pun lagi confident nak pegi.

Sekarang dah hari ketiga kursus, saya tanya peserta yang pergi, kursus kaunselor laktasi ni open ke or selected? Diorang kate selected. Certain staf je yang terpilih boleh pergi. Sebab kalau open, ramai sangat nak pergi. Jugak diorang ade bajet tertentu so kene bajet peserta yang pergi.
Waktu tu hanya lafaz Alhamdulilah..Allahuakbar saya yang saya rasakan di hati. Sungguh, peluang saya dapat pergi kursus ni, memang sepenuhnya Allah yang susun, Allah yang aturkan dan Allah yang mudahkan. Tanpa bantuan Allah, saya mungkin takkan berada ni sini. Kerana saya orang luar yang tiada kaitan dalam kementerian kesihatan. Saya kan cikgu, hihi.
Apepun, segala ilmu yang dicurah sangat banyak di sini.

Jugak, thanks atas guide kak Shida, berkat haritu pegi kelas kak Shida, tengok beliau bagi talk pasal breastfeed di samping saya baca buku dan artikel, banyak bantu saya nak catch up dengan sesi kelas ni. Sebab ia memang kelas praktikal, teori sekadar revision dan tak sentuh sangat pun.

Kalau saya zero/sikit sangat knowledge pasal bf, memang saya rase agak sukar nak ikut. Sebab ia memang intensif praktikal dengan sister, midwife dan doktor jugak dibimbing pakar laktasi nak round wad, berlakon kaunseling, buat latihan bertulis, amali. Kira alhamdulilah walaupun takde degree nursing, saya dapat catch up. Sebab istilah memang totally gune medical term kan. Alhamdulillah, Allah masih bagi kefahaman ilmu pada saya hingga ke hari ini. Syukur

Kisah macam mane saya terjebak dalam dunia penyusuan.

Tiba2 saya rasa nak coretkan macam mane perjalanan saya sampai boleh terjebak dalam bidang penyusuan ibu ni..

Kisahnya dari awal sebelum kahwin, saya dah study tentang EBM, saya belajar dari senior saya, kak Nadiah Sidek yang tinggal kat US. Sebab kat oversea diorang banyak pendedahan kan. Saya print nota semuanyalah termasuk google kat internet.

Kemudian lepas bersalin, saya ade masalah dan cari penyelesaian, kisahnya ade dalam ebook saya SURVIVAL DI AWAL PENYUSUAN.

Bila saya dah berjaya dan sukses menyusu, saya mula kongsi kebaikan susu ibu dan ilmu ni di facebook..rasenya kerap jugak saya share sampai kawan2 ade masalah menyusu, semua dok pm saya dan saya berusaha bantu mereka, time tu tahun 2012 sampai awal 2013.

Sehingga satu hari, ade kawan gtau saya, ade sorang akak ni. Nama die Kak Shida. Dia ni ajar pasal breastfeed. Saya waktu tu memang tak kenal susuibu.com termasuk kak Shida. Saya mintak no telefon kak Shida dari kawan, saya ingat lagi, saya mesej macam ni " kak shida, saya aisyah. Saya berminat la nak jadi kaunselor macam akak..kalau sudi, saya harap akak dapat kongsi bagaimana caranya?" - maksudnya saya minat nak jadi pembimbing ibu menyusu.

Jadi Jun 2012, saya daftar kursus 3 hari dibawah MBfPC, dan kak Shida sebagai penganjur jugak fasilitator. 3 hari saya sedut ilmu dari mentor Dr Natrah, Kak Shida dan Kak Kamariah. Truly, banyak ilmu saya dapat namun saya nak jadi volunteer tapi saya macam blur tau sebenarnya..

Maka, bermulalah saya sebagai breastfeeding peer counselor. Dari data yang saya rekodkan, hampir 80 orang ibu yang saya berjaya selesaikan masalah penyusuan mereka. Ha..citenya macam mane saya boleh selesaikan, kak Shida dan group MBfPC support group banyak bantu saya.
Truly, kaedah belajar paling cepat saya ialah melalui masalah korang ( hehe) pasal bila korang tanya masalah, saya kan budak baru belajar..ha nak cari mana? Saya akan tanya kat grup, tanya kak Shida dan study balik notes kelas tu. Dan beliau akan bagi saya link website info ( biasenya dari kellymom.com). Last2 kak Shida cakap, "Aisyah bukak je website kellymom kalo nak cari pape ok ". Kellymom ni website yang memang evidence based dan artikelnya memang dari international lactation consultant.
Kemudian, dari selesaikan masalah-saya mula tulis blog. Tujuannya bila ade mak yang tanya soalan yang sama, saya tak perlu repeat jawapan tapi saya bg link blog saya, link website kelly mom disamping tips untuk selesaikan masalah dan kalau tak paham die boleh tanya saya.

Hujung 2012, saya agak lega bila ade buku Anak Hebat Susu Ibu. Sebab buku tu complete. Macam ensiklopedia breastfeeding. Dan saya perhati, segala apa yang kat kellymom, rupanya sama macam dalam buku tu, Dr Faridah macam dah terjemah semua tu dalam bahasa melayu. Wow, bestla kan lagi senang nak bace dan rujuk!

Jadi saya guna jugak buku tu sebagai rujukan saya.
Ade jugak masa saya senyap..bukan ape pun, dok sibuk ngan keje cikgu..pastu saya diam jap pasal bf ni. Kawan pulak tak berapa tanya soalan jadi buku, notes dan website kellymom jadi sepi jap, tak disentuh.
Tibe2, dua tiga orang kawan serentak tanya masalah. Saya ingt lagi sorang pasal problem bf time pregnant, sorang pasal relactation dan lagi sorang pasal low confident dan tak de susu menyebabkan semua anak sebelum ni dia fail menyusu. Saya cam blur, solution : call kak Shida..haha..but she gave me very beautiful advise.
"Aisyah, awak ni sangat dedikasi, banyak ilmu tapi dalam kepala tu maklumat awak cam tak berapa tersusun..awak kene study, belajar. Bukak buku anak hebat susu ibu tu, amik keberkatan ilmu dari apa yang Dr Faridah tulis. Tak boleh semua depend kat akak, aisyah kene usaha bace dan tak faham bole tanya akak. Akak sudi buat online ( mengajar jarak jauh) untuk kite discuss certain topik. Contoh aisyah study bab 2, bagitau kate jom kak kite discuss..saya tak paham ni ke tu ke..okey". Saya akui, saya memang waktu tu jarang bukak buku. Diri saya cakap, saya takde masa, sibuk. Tapi saya lawan, saya kate, saya mesti ade masa untuk belajar ni semua, kalau saya memang betul nak membantu mak2 berjaya menyusu.
Dalam minggu tu jugak, saya bace artikel baby second night ( kak shida gak yang bagi link hihi). Sebab nak bantu sorang kawan saya ni, untuk berjaya bf tapi dia tak berapa paham english..tibe2 saya terpikir, why not saya tranlate artikel tu dari BI ke BM? Dan..malam tu jugak saya bace, pahamkan dan translate ( suami tolong jugak) dan saya send pada beliau. Kak Shida kata bagus dan dia sangat galakkan.

Kemudian, mulalah saya paste artikel tu kat blog saya dan saya tranlate lg artikel lain seperti surat ibu pada bayi. Kawan saya, kak fata dan izzati zamuri pun tolong translatekan, thanks korang. Rasenya ade 4 artikel dari kellymom dah tranlate.

Pastu, bulan mac ni. Saya teringin nak buat ebook. Kak Shida support cuma dia sarankan saya berguru menulis dari mentor yang dah pernah menulis seperti Asiah Maharam dan Pn Suraya Ali. Alhamdulillah saya dah jumpa mereka dan bagi hardcopy ebook saya untuk mereka semak dan komen.

Kemudian, saya teringin nak jadi kaunselor laktasi.
Kak shida jugakkk saya tanya..hehe. So kak shida sarankan saya pergi kursus 20 jam dulu, kemudian baru yang 40 jam. Ade jugak kak Shida cakap, susah nak masuk sebab kursus ni biase diorang offer kat staf hospital je.

Jadi mula awal Mei, yang saya nampak saya kene bersungguh doa kat Allah, kalo betul saya nak pegi kursus jadi kaunselor laktasi. Hari2 jugak saya doa, "Ya Allah, jika apa yang aku buat sekarang, nak masuk bidang penyusuan ibu, bantu mak2 menyusu ni baik untuk diriku, keluargaku, agamaku, duniaku dan akhiratku, Kau permudahkanlah..jika tidak, Kau jauhkanlah.."

Dan entah macam mane, tibe2 saya terselit dalam kursus kaunselor laktasi ni. Melalui seorang insan yang saya tak pernah jumpa, tiba2 mesej saya bagitau saya nak join tak? Yuran hampir seribu. Saya tolak, tak nak pegi sebab saya pikirkan duit tu, agak besar. Gaji tak masuk lagi kn..memang saya cakap. Tapi, kawan tu cakap, "Aisyah kalau betul2 nak serius dalam penyusuan ibu, aisyah memang kene pergi. Kalau takde duit lagi takpe, saya boleh pinjamkan". Saya tolak lagi sebab saya kate, saya segan nak pinjam. Tapi akhirnya saya daftar jugak, ( walaupun risau dan segan tapi kawan suruh pegi jugak) dan ntah macam mane tiba2 murah rezeki bulan tu, saya ade duit bayar balik yuran tu kat dia. Secara tiba2.

Saya tanya jugak kak Shida, takpe ke kak saya terus ke 40 jam kursus? Tak pegi yang 20 jam? Kak Shida kate takpe, nanti pegi pun bole, reversed cycling kan..baby pun ade reverse cycling. So boleh la tu peluang dah ade. Pergi je. Nanti pegi pulak yang 20 jam tu. So mentor saya bagi greenlight dan saya pun lagi confident nak pegi.

Sekarang dah hari ketiga kursus, saya tanya peserta yang pergi, kursus kaunselor laktasi ni open ke or selected? Diorang kate selected. Certain staf je yang terpilih boleh pergi. Sebab kalau open, ramai sangat nak pergi. Jugak diorang ade bajet tertentu so kene bajet peserta yang pergi.
Waktu tu hanya lafaz Alhamdulilah..Allahuakbar saya yang saya rasakan di hati. Sungguh, peluang saya dapat pergi kursus ni, memang sepenuhnya Allah yang susun, Allah yang aturkan dan Allah yang mudahkan. Tanpa bantuan Allah, saya mungkin takkan berada ni sini. Kerana saya orang luar yang tiada kaitan dalam kementerian kesihatan. Saya kan cikgu, hihi.
Apepun, segala ilmu yang dicurah sangat banyak di sini.

Jugak, thanks atas guide kak Shida, berkat haritu pegi kelas kak Shida, tengok beliau bagi talk pasal breastfeed di samping saya baca buku dan artikel, banyak bantu saya nak catch up dengan sesi kelas ni. Sebab ia memang kelas praktikal, teori sekadar revision dan tak sentuh sangat pun.

Kalau saya zero/sikit sangat knowledge pasal bf, memang saya rase agak sukar nak ikut. Sebab ia memang intensif praktikal dengan sister, midwife dan doktor jugak dibimbing pakar laktasi nak round wad, berlakon kaunseling, buat latihan bertulis, amali. Kira alhamdulilah walaupun takde degree nursing, saya dapat catch up. Sebab istilah memang totally gune medical term kan. Alhamdulillah, Allah masih bagi kefahaman ilmu pada saya hingga ke hari ini. Syukur

Friday, May 30, 2014

Rawatan Baby Cleft Pallate

------------------------------------------------------------------------------------------
Ibu : Puan, saya nak beli pil tambah susu.

Saya : Boleh saya tahu mengapa puan nak makan ubat tersebut?

Ibu : Saya rasa susu saya semakin kurang. Bila perah dapat 4 oz je. Anak saya sekali minum dah habis.

Saya : Oh, begitukah. Pasti puan susah hati kan sebab demand lagi tinggi dr supply. Boleh saya tahu umurnya berapa?

Ibu : Ya, susah hati betul. saya nak sgt BF dia selama mungkin. Kalau boleh tak nak bagi FM sebab beliau kena sihat untuk menjalani pembedahan. Anak saya berusia 2 minggu.

Saya : Bagus niat puan tu, teruskan menyusu ya. saya sangat sokong tapi boleh tak saya tanya beberapa soalan?

----------------------------------------------------------------------------------------

Nota : Hasil dari kaunseling tersebut, rupa-rupanya anak beliau ada masalah cleft palate/sumbing. tak dapat latch dengan baik maka ibu memerah sahaja dan beri anaknya minum melalui cawan.

Saya sokong beliau dengan tambahan fakta berkaitan........
> saya puji yang hasil sekali perahan beliau yg 4 oz tu adalah banyak jika dibandingkan dgn umur bayi dan saiz perut bayi. Ibu tersenyum bangga 
> kepentingan kerap memerah susu jika tidak menyusukan anak
> cadangkan beberapa posisi yg sesuai khusus utk cleft palate baby untuk mudahkan lekapan
> fakta saiz perut bayi yg kecil dan pemberian amaun yg sesuai dgn saiz perut
> fakta susuibu cepat hadam maka adalah normal bila bayi kelihatan kerap menyusu
> ajar cara pemerahan susu yang efektif menggunakan mesin pemerah dan tangan

P/S : Untuk anda yang mempunyai anak yg sempurna sifat tubuh fizikalnya, jika ada cabaran dalam menyusukan anak, cubalah ingat kepada kisah ibu ini ya. Tiada apa yg dapat menghalang kejayaan kecuali diri sendiri. Dapatkan bantuan jika perlu. InsyaAllah dipermudahkan.


http://cleftlipandpalatebreastfeeding.com/

http://www.lalecheleague.org/nb/nbmayjun02p88.html

http://kellymom.com/health/baby-health/bfhelp-cleft/



Info dari kak Shida

Wednesday, May 28, 2014

JAUNDIS

[ JAUNDIS ]

Tentang demam kuning, jaundis..
Jaundis sebenarnya normal untuk negara Asia, 90% bayi biasenya terkena jaundis.

Jangan takut bila baby kene jaundis, sebab jaundis bukan disease/penyakit, tapi ia adalah satu kondisi/keadaan.

Ramai orang takut sangat anak kena kuning, padahal sebenarnya ia satu keadaan, anti-oxidant dan proses detox untuk badan baby "flush" segala kotoran dalam badan die sejak di alam rahim lagi.
Ia bukan penyakit!!! Demam kuning bukan satu penyakit!! So janganla risau 😀sebab baby demam kuning bukan sakit, tapi mengalami proses anti-oxidant yang normal.

Yang penting, sentiasa monitor paras jaundis dengan check kat klinik.
Breastfeed kerap untuk turunkan jaundis.
Elakkan bagi air macam2 sebab nanti baby kerap kencing dan kurang berak. Tahukah anda, 90% jaundis keluar melalui najis dan air kencing hanya 10% saja. Bagi air herba, sengkuang cina dan air lain hanya buatkan baby kerap kencing dan jaundis tak keluar banyak. Kita nak baby kerap berak supaya kuning cepat turun.
Ada orang breastfeed kerap, tapi kuning tak turun jugak, sebabnya tak menyusu dengan betul, cara menyusu salah jadi baby tak dapat susu yang cukup. Sesetengah mak tak perasan kadang2 baby bukan menyusu tapi sekadar "pacifier", maksudnya baby sekadar hisap nipple tapi tak telan susu.
Jadi bila kuning tak turun walaupun mak still bf, doktor sarankan formula, kerana itu juga choice yang ade untuk turunkan kuning. Sebenarnya bukan sebab susu ibu, tapi sebab lekapan menyusu tak betul, baby tak dapat cukup susu jadi kuning susah nak turun..
Bagi susu formula, boleh jugak turunkan kuning..cuma ibu kene tau risiko, risikonya ialah
-milk supply akan kurang, lama2 susu ibu jadi sikit
- baby mungkin alami keliru puting, tak nak menyusu dah
- risiko kesihatan seperti alahan, sembelit dan lain2 jika tak sesuai susu.
-belum masuk lagi kos beli susu dan kos rawatan baby.
- dan akhirnya cabaran yang besar menyebabkan mak terus give up untuk fully bf..

Jadi, pastikan anda ada ilmu untuk buat keputusan yang bijak!😀

Sunday, May 25, 2014

MASALAH OBESITI DI KALANGAN IBU

Salam semua ibu dan bapa, 
Saya Siti Aisyah, seorang ibu dan sangat berminat dalam ilmu penyusuan. 
Hari ini saya nak kongsi kisah saya macam mana saya boleh "maintain" berat saya selepas bersalin sehingga sekarang.
Ramai orang cakap, saya kurus sebab saya menyusu, betul tu salah satu contoh sebab bila menyusu, memang 500 kalori kita akan terbakar. Tapi, korang tau tak yang point sebenarnya, kalau menyusu mesti kurus tak boleh dipakai sebab kajian tunjukkan bukan semua ibu boleh kurus kalau menyusu😄. Waktu saya di kursus Breastfeeding Peer Counselor pun, kami bincang isu ini dan ia memang tak boleh dipakai, sebab bukan semua ibu akan kurus bila menyusu sepenuhnya. Hatta, dalam kelas saya pun, ada ibu yang makin naik berat dia walaupun menyusu. Oh macam mana tu ye?
Okey saya terangkan, faktanya, ibu menyusu memang cepat lapar dan suka makan. Saya sendiri makan banyak dan kerap sewaktu anak saya menyusu. Banyak makan tak salah, cuma silapnya, ibu menyusu tersilap pilih makanan, makan makanan yang tinggi kalori seperti burger, nugget, aiskrim dan minum minuman manis seperti milo ais, teh tarik ( hari2 ye). Itulah sebabnya ada mak menyusu yang masih tak turun berat walaupun menyusu, sebab kalori yang dibakar tak balance dengan kalori dalam badan.
Saya pun bila dah biasa kerap makan, bila Nuha dan kurang menyusu, saya pula dah biasa lapar, kerap makan burger, nugget dan minuman manis berais kat sekolah saya. Memang berat naik! Huhu. Saya mula cari penyelesaian.

Senang saja rupanya, lapar tu tak salah, tapi kita kene pandai cari makanan berkhasiat bila lapar. Cari minuman berkhasiat. Macam saya sekarang, saya minum susu kambing yang dicampur habbatus sauda, kurma dan madu. Bila lapar, saya bancuh minuman ni dulu. 
Sebab kantin sekolah saya banyak dugaan..sekarang bila saya lapar, pegi kantin, bila saya tanya ada makanan apa, adik kantin jawab, "cikgu, ada nugget, burger, roti ja". Saya walaupun memang lapar ni, saya ingat je takpe jap lagi bancuh Gomilk dan saya jawab, "takpe dik, saya tak makan nugget." Dengan yakinnya hehe. Sebab Gomilk dah buat saya kenyang.
Saya mungkin akan pilih roti, mee atau bihun. Dan bila makan, kalau adik kantin tak ambik order air, saya memang biarkan saja, sebab saya nak minum air kosong. Kalau dia tanya, "cikgu nak order air ape?". Kalau waktu tu iman kuat, saya jawab, takpa saya minum air kosong je atau air suam saja. Tapi kalau ramai kawan2 cikgu makan sekali, iman saya memang tergugat tengok air manis berais diorang. So orderlah jugak. (Memang teringin jugak kalau duduk dengan kawan kan). Yang pasti, saya suka bila adik kantin terlupa amik order air dan saya makan sorang/ berdua. Jadi kuat sikit hati nak order air suam. Apapun semua, jaga apa yang kita makan tu, jangan pilih yang kalori tinggi, yang susu pekat manis, yang bergula kalau kita nak kekal sihat dan langsing.
Macam saya, lapar je saya bancuh susu kambing Gomilk. Ada dua perisa vanilla dan coklat. Yang best, tiada gula tapi tetap manis sebab ada ekstrak kurma. Yelah daripada lapar dan kita kunyah benda2 merapu, lebih baik kita isi perut yang lapar dengan minuman berkhasiat kan!
Bagi yang nak cuba, boleh tengok di link

https://m.facebook.com/NuhaLittleShop

Pendek kata, nak kurus atau diet bukan dengan jalan pintas, makan pil dan sapu cream dengan harapan lepas sebulan dah kurus ye, tapi memang anda kena teliti diet pemakanan anda, apa yang anda makan, apa yang anda minum. Certain orang sangat concern pasal makan, tapi tak berapa kisah pasal minuman. 
Moga tips yang saya kongsi membantu anda dan orang lain juga.

Dari,

Siti Aisyah Samat