Lilypie - Second Birthday

Tuesday, December 31, 2013

Mengajar Quran~utamakan apa yang anak ingin baca~


Sekadar perkongsian..sesi mengaji malam ini macam biasa.
Mengajar ms 9 alfurqan, saya mengajar sebutan "sa"..dan nuha menyebut dan mengikut.
Namun selepas itu nuha menyebut "sakit" sambil menunjuk kepada telaknya (die tak sakit tekak pun). Tujuannya supaya saya mengajar huruf kho. So stop dulu page itu (sebab tiada huruf kho) dan ambil pula flashcard kho.
Apa yang ingin saya kongsi, kita perlu mengikut apa kehendak anak ketika itu. Contoh anak nak sebut kho, jadi ikut sahaja dia. Kerana minda anak yang bersedia ketika itu sangat tinggi fokus dan penyerapannya.
Untuk lebih menarik, saya buat game seperti, nuha, mana huruf na. Jadi nuha akan teka dengan tunjuk mana nun baris atas.. Begitulah seterusnya sehingga habis ms 9 dibacanya TANPA DIA SEDAR !!
Puji dan buat buat hepi bila anak bagi jawapan betul. Memang ia sangat membantu anak untuk lebih semangat.
Juga, jangan marah anak ketika mengaji ye! Sebab kita nak bagi dia suka dan cinta pada Quran, jadi ajarkan padanya sesi mengaji adalah sesi palinggg seronok, enjoy, happy dan best!
Pesan Pn Lina, hanya marah anak jika dia seharian tak mahu mengaji, itu pun utk anak yang dah besar, bukan yang baru 1 tahun 10 bulan ni ye!
Ok setakat ini perkongsian saya. Semoga bermanfaat buat ibu ibu lain.
-ummi nuha-

Monday, December 30, 2013

Mengatasi Masalah "Inverted Nipple"

1-Setelkan masalah puting tu dulu. Bagi puting keluar, antara cara nak bagi puting kuar, kerap pam kalo baby tak nak menyusu, gune picagari utk keluarkan puting atau pakai nipple shield. Masalah takde puting tu yg problem utama baby tak dpt latching dgn betul, bile tak dpt latching, baby tak dpt sedut btul2 then tu yg susu tak dpt sgt n die marahla sbb lapar, ok. So bg puting tu kuar.
Untuk nipple shield - google "medela nipple shield"

http://www.youtube.com/watch?v=OcmbhLfAvLs

2- make sure posisi menyusu dan latching baby menyusu betul ok. Kalo baby tak dpt grab puting dgn betul, susu tak lancar sgt kuar then baby akan ngamuk sbb tak dpt susu. Ni video utk good latching.

http://www.youtube.com/watch?v=mK7-ftkOjJk

3-Kene positif n jangan pikir yg bukan2 or negatif. Pikir yg baik2 n positif spt aku bole susukn baby, baby pandai menyusu, susu aku byk2 dll. Positif n hepi sgt penting utk banyakkn susu, coz bila hepi, hormon oksitosin tinggi n hormon ni yg buat susu jadi byk. Bila kita stress or negatif, hormon oksitosin kurang n susu pun kurang :)

Saturday, December 28, 2013

Fahami Generasi Anak ~ Prof Dr Rozieta Shaary~

Salam semua,
Maaf kerana lambat memasukkan notes in ke dalam page saya. Walaupun ini sangat terlambat, janji tetap janji. Sy berharap anda mendpt menafaat.

Hari ini saya akan berkongsi tips untuk membolehkan anak-anak mendengar kata-kata kita.
Namun, sebelum saya menulis mengenai itu, pertamanya saya mahu setiap diantara anda bertanya diri mengapa anda hendak anak-anak mendengar kata-kata anda? Apakah matlamat yang hendak dicapai? Ada yang mungkin menjawab, untuk keselamatan dan kesenangan mereka. Ada pula yang menjawab sebab sudah pening dengan kerenah mereka dsb.
baru-baru ini semasa mengendalikan sesi " Keibubapaan Berjaya" untuk sekumpulan wanita gigih aitu ibu tunggal dan tinggal, soalan seperti ini diutarakan oleh beberapa orang diantara mrk.
Maka seperti di dalam sesi itu juga sy akan bertanya; Mengapa anda hendak anak-anak mengikut kata?

Sedikit latar belakang

Pertama sebelum kita meminta anak-anak mendengar kata kita, kita mesti jelas sejelasnya bahawa kita ini juga manusia dan kita tidak tahu semua perkara. Ada kemungkinan anak-anak kita lebih tahu dan mrk berusaha memberi kita faham keadaan mrk.

Kedua, kita juga mesti jelas, anak-anak yang taat dan mendengar kata itu sahaja anak anak yang baik dan tidak semestinya anak-anak yg nampak mendengar kata itu baik dan akan berjaya. Adakalanya, mrk mendengar kata krn takut dimarah dan mrk terpaksa mengenepikan keperluaan diri mrk. Jika ini yg terjadi maka anak-anak ini adalah satu 'Time Bomb' yg boleh meletup bila2 masa sahaja terutamanya bila mrk menyedari mrk sudah besar dn tidak memerlukan kita!

Ketiga, bila anak-anak dipaksa mendengar kata-kata kita, itu juga boleh membawa kpd anak-anak itu membesar tanpa pandai utk berfikir dan membuat keputusan sendiri. Ini akan membuat anak-anak itu menjd org dewasa yang ‘cacat’.

Keempat, kita mesti menyedari bahawa dunia tidak sama lagi. Anak-anak zaman ini adalah anak-anak Meliana – Millennium. Corak mrk berfikir tidak sama dgn anak-anak zaman industri atau baby boomers. Kita boleh lebih kurang lihat trend corak berfikir dan bertindak setiap generasi;

-        Baby Boomer 1941-1965 – Taat dan patuh
-        X generation 1966-1975  -   Ketidakpuasan hati dan mahu sesuatu perubahan
-        Y generation 1976- 1995 -   Suka bertanya dan mahu mengetahui sesuatu dpd the basic principle.                      - Perkataan yg paling mrk suka sebut ialah WHY.
-        Z Generation 1997-2006 -   Sangat bijak negotiate dan memujuk sehinggakan kita tidak perasan yang sebenarnya mrk telah memperdayakan kita : ) contoh, kita menyuruh mrk mandi. Mrk meminta ‘lima minit lagi boleh mummy?’ minta dgn baik-baik. Kita pun memberi mrk 20 minit lg dan reward them for ikut ckp kita. Walhal, they were suppose to take their bath, 20 minutes ago ; )

-        Millennium Generation    - Strong minded – yg boleh disalah fahamkan sebagai degil. Dan juga boleh menjadi degil tidak bertempat jika ibubapa tidak pandai mendidik. Memaksa mrk mendengar cakap dgn mengugut dan marah2 bukanlah caranya. Ini boleh menjdikan mrk ini menjadi lebih degil.

Ternyata, keibubapaan ini bukanlah semudah yang kita sangkakan. Bila kita memahami sedikit sebanyak ilmu seperti yang saya kongsikan di sini, kita boleh berlapang dada dan faham bahawa anak-anak kita bukan degil dan kita bukan ibubapa yang teruk!

Setiap orang ada cara untuk melenturnya. Setiap generasi juga begitu. Bagi anak-anak generasi baby boomers, bila mrk diminta taat dan patuh, dan kita puji mrk gembira dihargai.
Namun, bg gen X itu menunjukkn satu kelemahan. Mrk mahu dipuji diatas kelainan mrk. Keberanian mrk melakukan sesuatu yg berbeza. Gen Y pula, bebesar hati bila kita menjawab segala soalan mrk dan menghargai pertanyaan mrk. Gen Z pula gembira bila mrk boleh negotiate dan kita galakkan mrk negotiate dgn kita. Oleh itu mseti bijak di sini. Jika anda hendak anak ini mandi pada pukul 7 tepat, Jgn pd masa itu sudah menyuruh, suruh pd pukul 6.45 dan dia akan minta anda beri dia 5 minit, maka anda beri dia 15 min, dia rasa ibu atau bapanya sgt menghargai dia. Walhal, anda dah tahu kekuatan dan kelemahannya and you are at the top of the game : )
Anak-anak Melinia pula suka bila kita menghargai strong mindednessnya. Oleh itu jgn selalu sangat melarang, tapi beri dia option. Sebab, kebanyakan mrk ini masih kecil, maka anda boleh beri mrk buat pilihan utk benda2 yg simple. Contohnya, abang nak tidur sekarang atau satu jam lagi? Dia akan jawab 1 jam lg. Kemudian u cakap, hmm, atu jam lagi mama kena telefon nenek kononnya – hmm..apa kata abang tidur skr and sbb abang sacrifiies, mama bacakan abang cerita, atau kita main-main ….. ( apa permainan kegemarannya). Dengan cara ini anda boleh mendapat kerja sama dpdnya.

Ingat kecuali gen baby boomers, semua generasi lain tidak lagi taat dan patuh. Oleh itu bila mrk tidak mendengar kata bukan mrk degil tetapi mrk telah belajar mengekpres kepentingan diri mrk.

Our focus is not abt getting them to follow us but to cooperate with us. Bukan dgr ckp tapi bekerjasama dgn kita. Dan bila kita menghargai mrk mrk akan belajar menghargai kita. Maka tidak mendengar ckp, bukan lagi isu di dalam kita membesarkan mrk.

Esok kita akan menyambung lagi perbincangan kita ini. Esok sy akan menunjukkan mengapa sesaorang itu tidak mahu mengikut kata-kata kita dan apa yg kita boleh buat utk memboleh dia mengikut kata-kata kita.

Semoga ini membantu. Jika ya, passkan kpd seramai kawan yg anda ada dan ajak mrk join kita di sini.

Friday, December 27, 2013

Teknik HOTS untuk anak kecil

Kemahiran HOTS. Apa tu? HOTS ialah Higher Order Thinking Skill / Kemahiran Berfikir Aras Tinggi. Dasar baru yg dilaksana KPM kat cikgu2 untuk apply kat sekolah.

Saya bukan nak cerita pasal teknik HOTS kat sekolah lagipun kami dah bergelumang dengan kursus 20 jam dan membina item dan lesson plan yg berasaskan HOTS, iThink dan inquiry skills sebelum cuti sekolah haritu.

Tapi saya nak kongsi teknik HOTS yang saya buat pada anak saya, Nuha Areefa, 1 tahun 10 bulan.

Belikan buku cerita yang banyak gambar/ besar gambar dari tulisan.
Ia boleh mengasah kemahiran berfikir anak2 dan keupayaan imaginasi mereka.
Biarkan anak2 bercerita melalui gambar yg mereka lihat.
Buku cerita yang satu arah, pemikiran mereka akan sehala dan tidak dapat create imagination mereka.

Juga, satu game yang saya buat pada Nuha, lekatkan huruf hijaiyah berbaris dengan gambar yang berkaitan.
Contoh : gambar kucing, Nuha cakap miaw - mim baris bawah
Anjing, Nuha panggil wouf wouf - wau baris depan
Ade gambar kucing duduk membulat - Nuha panggil ha, ha baris atas!

Ikut apa yang anak nampak, bukan apa yg orang dewasa nampak ( bak kata kawan saya Maznah, kaunselor kanak2)
Nway, tq Maznah Maznah Ibrahim atas perkongsian. Kalau ade terkurang sila tambahkan ye !


https://m.facebook.com/photo.php?fbid=670289612991764&id=100000321955737&set=pcb.670289636325095&source=48&__user=100000321955737




Tips Mengajar AlQuran dari Pn Maznah Ibrahim

Adakah anak kecil yang mengigau menyebut huruf hijaiyah trauma?

Tak trauma. Tapi stress positive bak kata pn tshie Siti Sarif. Dlm psikologi namanya eustress. Hasilnya berbaloi di kemudian hari, puan yg semangat! Ia spt distress semasa alami namun menjadi eustress pabila dah melepasi. Pn tshie kita dah lalui fasa fasa ini sebab tu sy minta dia share. Alhmdulollah dipertemukan dgn rakan rakan yg istiqamah. Sharing memang caring, hehehe.. jalan aja pn. Asal jgn patah dan jgn putus asa. Terus ke dpn :)

Sy selalu fikir begini dlm menjadikan sy kuat semangat :

Sy zalim jika x kenalkan dan ajarkan anak ilmu yg haq. Memang benarlah anak spt apa yg kita corakkan. Dia akn jd spt apa yg sy masukkan dlm dirinya. Maka sy perlu kuat smgt dan jalankan aja. Hasilnya usah difokus tp fokuskan usaha yg xpernah tinggal.

Biar anak menangis skrg jgn kita menangis di kemudian hr nanti melihat apa yg x ok. Minta dijauhkan. Asas alq dan sunnah perlu tertanam kuat. Misi syaitan iblis dan noda dunia sgt jelas utk lihat kita sbg ibu gagal or kalah dgn rengekan si kecil yg blm matang emosi. Ank sy blm thp menangis krn ditekan tp pnah merengek yg melemahkan sy. Timing mmg sgt benar utk dieksplorasi oleh setiap ibu krn masa sesuai anak sgt unik dan berbeza. Stop sblm dia bosan dan start bila mood dia tinggi positif.

Tips Mengajar AlQuran dari Pn Siti Mashitah Sarif

Nak mula sesi mengaji sgt berkait dgn emosi dia. Saya juga byk belajar dari kesilapan sendiri.

Mula2 dulu asyik nak stress setiap kali sesi mengaji. .ye lah anak baru umur 2, 3 tahun..mmg fokus sgt susah pada mereka.

Masa kursus lanjutan pn lina pesan.  Ibu2 jgn stress ye bila mengajar. jgn lupa senyum.. anak akan link mengaji/iqra' time dgn apa dilihat, dialami dihidu. ..semuanya. so surrounding yg dia familiar dan selesa penting ..sbb tu ada masalah kalau di tempat yg dia x biasa..kg cthnya.

Fizikal dan mental anak kena sedia. Kalau dia x cukup tdo, atau makan atau otaknya masih ' penat' juga menyukarkan sesi mengaji bermula. Dinasihatkan adjust time jika anak minta nak tgk cerita yg berat2.. mcm kartun yg 'sibuk' atau movie kanak2 yg makan masa lama, biasanya saya tidak ditunjukkan dlm tempoh terdekat dgn masa mengaji.  Sebab sejurus slps menonton (semasa menonton dia diam)..otak anak akan sibuk memikirkan dan badan pun nak bereaksi dgn apa yg dilihat..

Cth kita nak tgk cerita lion king sama2 dgn anak, boleh di awalkan sikit pada jam 2ptg ke..so lps tu dia ada masa nak rehatkan 'minda' dia dari kesibukan slps menonton. Bermain di pdg tiada masalah. Itu sgt baik utk release energy dan stress mereka.  Cuma pasti kan sudah nap atau rehat sebentar supaya x fatigue.

Jika lps magrib mlm tu mood dia x ok ..kita offer la reward yg best drp biasa. Ikut apa dia suka.. kalau x mau juga xpe, kira 'burn' bak kata pn lina..tapi tetap mengaji juga, dgn cara kita baca dan dia ikut saja. Jgn sampai dia rasa sgt stress sbb memori itu dia akan simpan dan link dgn aktiviti tertentu. cth: Ngaji je kena marah or ngaji je saya nangis. Huhu.

Rutin. Ye belum terlambat nak rutin kan aktiviti... cuba sedaya istiqamah.  Mula2 mungkin agak mencabar utk anak dan kita juga.. tp senyum.. niatkan ikhlas kerana mendidik amanah Allah ;)  kesabaran sebentar  itu sgt berbaloi kerana anak lebih mudah mengikut sesuatu yg dijadualkan dan terbiasa utknya.

InsyaAllah akan sampai masa anak puan nanti akan igtkan puan sendiri.. eh kita belum ngaji kan mama.. insyaAllah akan sampai masa itu. Bayangkan perkembangan positif begitu. . Senyum  dan pandanglah amanah itu dgn sabar.

Nanti saya bgtau tips atasi masalah fokus pula. . Dan apa nak diajar dulu.  Hafal / bacaan.. :)

*dah tulis susah nak berhenti. Hihi

ok..sementara terigt..saya tulis sedikit..

Saya rasa anak Puan dah melepasi ms 18 buku 2 al Furqan..betul?

Selepas page itu dia akan belajar huruf berbaris bawah dan depan yg mana akan menghadapi tahap sukar SEKETIKA.

Saya pun terigt pada peringkat ini..saya mengalami keadaan yg sama mcm Puan. anak stress kerana rasa agak sukar dan kita tidak tahu bagaimana nak mengajak dia mengaji..ada masa saya tutup buku juga.untuk mengelak hilang sabar kerana anak tidak mahu kerjasama.

Alhamdulillah Allah ilhamkan.. saya perlu buat secara santai dan 'happy'2 saja.. dan alhamdulillah ada masa.. saya buat sendiri kad berbaris atas bwh dpn (semua huruf- skrg dah mudah. rupanya dijual..kad imbas iqra' tak silap namanya).. saya tutup buku dulu.. main2 flashcard dgn dia.. sambil sebut a, i, u,..ba,bi,bu.. tapi masih tidak mahu ikut.

Sehingga suatu malam. sblm tidur..baca2 surah lazim.. spontan je saya nyanyi2 bunyi huruf (dah tak igt iramanya..hehe. tapi skrg ada satu link you tube huruf berbaris- yg sgt fun lagunya.. http://www.youtube.com/watch?v=TnlARJ0DvmI).. . tiba2 anak sgt ikut...dan betul pula sebutannya..

Esoknya lg smgt saya..buat wall pula dgn huruf berbaris itu.. kali ni saya sambungkan terus huruf.. so belajar 2 dlm satu.. huruf sambung dan berbaris ;)

Sambil menyanyi pegi kat wall.. so off skjp buku..bila dia mcm seronok dan agak kenal huruf saya berbalik kpd buku. Alhamdulillah..ianya lebih mudah..!
(ada saya kongsi di group ni dlm post terdahulu ;) )

Bila pergi ke kursus lanjutan barulah saya tahu set Buku Al Barqy dan cd (yg saya dah beli tapi simpan!)..boleh terus digunakan slps abis page 18, buku 2 alFurqan.. walaupun saya dah habis buku 2 masa tu.. saya terus ke buku al Barqy..dan nyanyi lagu2 dlm cd tu.. subhanallah mmg seronok! walaupun mula2 bubbling saja..hehe. lama2 dpt la ikut- lagunya agak rancak..hehe. begitu lah saya habiskan membaca buku al Barqy ..

InsyaAllah boleh!! ;)

Berkenaan mana nak mula dulu..surah atau membaca..jawapannya ia seiring.

Mengajar menghafal surah itu bermula hanya dgn pendengaran seawal kita boleh memperkenalkan.

Mengikut sranan i IPN, mengajar 'membaca' surah boleh terus bermula apabila anak dah habis membaca buku al barqy..

maknanya dia sudah kenal, huruf bersambung, tanda sukun dan tanwin..

Sebenarnya mereka masih sgt merangkak2 apabila mula membaca muqaddam (laminate) pertama kalinya..akan melalui sekali lagi sesi 'positive stress' ;)  cuma yg membantu ialah ingatan mereka yg familiar dgn surah2 yg lazim diulang2 ;)- surah2 juz amma.

Selalunya boleh nampak dia membaca awal ayat sahaja..yg hujungnya dia sambung sbb dah hafal! ;) tidak mengapa begitu.mesrakan dia dgn muqaddam. tak perlu ajar panjang pendek dan tajwid..ianya dtg semulajadi dari alunan qari bertauliah melalui bacaan surah2  yg diperdengarkan (radio,dlm kereta/pc/youtube/ipad  dan sbgnya..)

dan igt membaca 'buku' furqan..seterusnya 'al barqy' dan 'muqaddam'..sebenarnya kita mengajar anak'seni belajar dgn buku'.. adab dgn al quran. pengajaran adab ini ia tidak kan berhenti walau anak dah mahir membaca sekalipun.. cuba tahap 'adab' itu yg berubah2..

oklah. mungkin itu saja.. Maaf lah saya mmg tak pandai buat summary..hihi ;p

Apapun..menghadiri kursus di IPN akan sgt2 membantu membina aura dan smgt juga improve skill kita semasa mengajar..juga boleh dpt very good sharing dari ibubapa bersmgt yg lain juga live sharing dari Pn Lina sgt berbeza feeling nya. ;)

p/s: saya hadiri semua kursus anjuran IPN..hehe. alhamdulillah berkesempatan dan st berbaloi ;)

Kes apabila anak tertidur sambil mengigau sebut huruf hijaiyah. Adakah ia trauma?

 Ia bukan trauma. . Tp apa yg berlaku sblm tidur masuk dlm 'alpha mind' anak.. sbb tu bagus doakan yg baik2 dan pasang alquran bernada perlahan sblm anak tidur. .

Pn lina pernah kongsi juga..emosi anak sblm tidur akan di sambung slps dia bgn tidur . Cth kalau dia menangis sampai tertidur. Bgn pun akan sedih dan smbg nangis. .

Kes anak puan ni.. masuk ke alam mimpi dia... hehe. InsyaAllah bgn pun dia akan fresh igt apa diajar.

Ye jgn lupa selalu puji walaupun perkembangan kecil dia. Tambah2 lg anak perempuan mmg suka dipuji :)

Wednesday, December 25, 2013

Ajar Anak Mengaji dengan Teknik Read And Reward

antara teknik yang saya guna ketika ajar Nuha mengaji..

Time Nuha nakkan sesuatu seperti biskut kegemaran die.
Nuha : ummi, nakkk..nakkk..(nak biskut tu)
Ummi : Nuha kalo nak, baca dulu kat ummi ( page drpd ms Alfurqan1)

awal2 memang terjadi sedikit tantrum, seperti Nuha buat2 nangis nak jugak dan baling remote etc. tapi bila die tengok saya tak layan je n saya tegaskan, Nuha kalo tak nak bace, ummi tak kasi tau. (saya tau Nuha ni walaupun 1 tahun 8 bulan, die dah faham arahan.)

at last, die baca jugak satu page sampai habis, n bile nak lagi biskut, saya akan mintak die bacekan huruf pada page seterusnya. Dapat jugak die bace sume dari page1-5.

Pastu die kate, nak tengok upin ipin. so saya mintak die bacekan page 6 alfurqan pula, ALHAMDULILLAH lancar dengan mengikut apa yg saya sebut. so barulah bole tgk upin ipin.
alhamdulillah setel pun sesi mengaji nuha hari ini.

Just nak share teknik ini kepada para ibu lain, teknik read n reward system n how to manage temper tantrum utk anak2 sgt berguna. Teknik daripada pn Lina Karim, Islamic Parenting network.

Monday, December 16, 2013

Tips Untuk Anak Kecil

APA MAKSUD MERANGSANG OTAK ANAK-ANAK...

Tahukah anda seorang anak kecil itu meningkat saiz otaknya sehingga 90% saiz otak orang dewasa dalam usia 0 hingga 6 tahun. Jika saiz otak meningkat begitu juga kebolehan otak. Maka bila otak anak tidak dilatih untuk berfikir, maka anak itu tidak akan meningkat kemahirannya berfikir.

Tapi bukan itu sahaja, kerana otak ini juga mengawal perasaan iaitu bahagian otak tengah, maka jika otak anak tidak dirangsang pada usia 0-6 tahun, itulah yang menyebabkan anak kecil itu tidak bijak mengawal perasaannya bila usianya sudah sepatutnya boleh mengawal perasaan. Itu juga yang menyebabkan anak itu suka mengamuk dan tidak memikirkan perasaan orang lain.


-Prof Dr Rozieta Shaari @ Prof Ibu

Didik segala yang terpenting dalam hidup seorang insan sebelum umur mereka 7 tahun. Anda pasti sukar untuk membina sebuah bangunan dahulu kemudian baru menanam cerucuk pasak kemudian. Dahulukanlah akhlak.

Saiful Nang