Lilypie - Second Birthday

Tuesday, December 31, 2013

Mengajar Quran~utamakan apa yang anak ingin baca~


Sekadar perkongsian..sesi mengaji malam ini macam biasa.
Mengajar ms 9 alfurqan, saya mengajar sebutan "sa"..dan nuha menyebut dan mengikut.
Namun selepas itu nuha menyebut "sakit" sambil menunjuk kepada telaknya (die tak sakit tekak pun). Tujuannya supaya saya mengajar huruf kho. So stop dulu page itu (sebab tiada huruf kho) dan ambil pula flashcard kho.
Apa yang ingin saya kongsi, kita perlu mengikut apa kehendak anak ketika itu. Contoh anak nak sebut kho, jadi ikut sahaja dia. Kerana minda anak yang bersedia ketika itu sangat tinggi fokus dan penyerapannya.
Untuk lebih menarik, saya buat game seperti, nuha, mana huruf na. Jadi nuha akan teka dengan tunjuk mana nun baris atas.. Begitulah seterusnya sehingga habis ms 9 dibacanya TANPA DIA SEDAR !!
Puji dan buat buat hepi bila anak bagi jawapan betul. Memang ia sangat membantu anak untuk lebih semangat.
Juga, jangan marah anak ketika mengaji ye! Sebab kita nak bagi dia suka dan cinta pada Quran, jadi ajarkan padanya sesi mengaji adalah sesi palinggg seronok, enjoy, happy dan best!
Pesan Pn Lina, hanya marah anak jika dia seharian tak mahu mengaji, itu pun utk anak yang dah besar, bukan yang baru 1 tahun 10 bulan ni ye!
Ok setakat ini perkongsian saya. Semoga bermanfaat buat ibu ibu lain.
-ummi nuha-

Monday, December 30, 2013

Mengatasi Masalah "Inverted Nipple"

1-Setelkan masalah puting tu dulu. Bagi puting keluar, antara cara nak bagi puting kuar, kerap pam kalo baby tak nak menyusu, gune picagari utk keluarkan puting atau pakai nipple shield. Masalah takde puting tu yg problem utama baby tak dpt latching dgn betul, bile tak dpt latching, baby tak dpt sedut btul2 then tu yg susu tak dpt sgt n die marahla sbb lapar, ok. So bg puting tu kuar.
Untuk nipple shield - google "medela nipple shield"

http://www.youtube.com/watch?v=OcmbhLfAvLs

2- make sure posisi menyusu dan latching baby menyusu betul ok. Kalo baby tak dpt grab puting dgn betul, susu tak lancar sgt kuar then baby akan ngamuk sbb tak dpt susu. Ni video utk good latching.

http://www.youtube.com/watch?v=mK7-ftkOjJk

3-Kene positif n jangan pikir yg bukan2 or negatif. Pikir yg baik2 n positif spt aku bole susukn baby, baby pandai menyusu, susu aku byk2 dll. Positif n hepi sgt penting utk banyakkn susu, coz bila hepi, hormon oksitosin tinggi n hormon ni yg buat susu jadi byk. Bila kita stress or negatif, hormon oksitosin kurang n susu pun kurang :)

Saturday, December 28, 2013

Fahami Generasi Anak ~ Prof Dr Rozieta Shaary~

Salam semua,
Maaf kerana lambat memasukkan notes in ke dalam page saya. Walaupun ini sangat terlambat, janji tetap janji. Sy berharap anda mendpt menafaat.

Hari ini saya akan berkongsi tips untuk membolehkan anak-anak mendengar kata-kata kita.
Namun, sebelum saya menulis mengenai itu, pertamanya saya mahu setiap diantara anda bertanya diri mengapa anda hendak anak-anak mendengar kata-kata anda? Apakah matlamat yang hendak dicapai? Ada yang mungkin menjawab, untuk keselamatan dan kesenangan mereka. Ada pula yang menjawab sebab sudah pening dengan kerenah mereka dsb.
baru-baru ini semasa mengendalikan sesi " Keibubapaan Berjaya" untuk sekumpulan wanita gigih aitu ibu tunggal dan tinggal, soalan seperti ini diutarakan oleh beberapa orang diantara mrk.
Maka seperti di dalam sesi itu juga sy akan bertanya; Mengapa anda hendak anak-anak mengikut kata?

Sedikit latar belakang

Pertama sebelum kita meminta anak-anak mendengar kata kita, kita mesti jelas sejelasnya bahawa kita ini juga manusia dan kita tidak tahu semua perkara. Ada kemungkinan anak-anak kita lebih tahu dan mrk berusaha memberi kita faham keadaan mrk.

Kedua, kita juga mesti jelas, anak-anak yang taat dan mendengar kata itu sahaja anak anak yang baik dan tidak semestinya anak-anak yg nampak mendengar kata itu baik dan akan berjaya. Adakalanya, mrk mendengar kata krn takut dimarah dan mrk terpaksa mengenepikan keperluaan diri mrk. Jika ini yg terjadi maka anak-anak ini adalah satu 'Time Bomb' yg boleh meletup bila2 masa sahaja terutamanya bila mrk menyedari mrk sudah besar dn tidak memerlukan kita!

Ketiga, bila anak-anak dipaksa mendengar kata-kata kita, itu juga boleh membawa kpd anak-anak itu membesar tanpa pandai utk berfikir dan membuat keputusan sendiri. Ini akan membuat anak-anak itu menjd org dewasa yang ‘cacat’.

Keempat, kita mesti menyedari bahawa dunia tidak sama lagi. Anak-anak zaman ini adalah anak-anak Meliana – Millennium. Corak mrk berfikir tidak sama dgn anak-anak zaman industri atau baby boomers. Kita boleh lebih kurang lihat trend corak berfikir dan bertindak setiap generasi;

-        Baby Boomer 1941-1965 – Taat dan patuh
-        X generation 1966-1975  -   Ketidakpuasan hati dan mahu sesuatu perubahan
-        Y generation 1976- 1995 -   Suka bertanya dan mahu mengetahui sesuatu dpd the basic principle.                      - Perkataan yg paling mrk suka sebut ialah WHY.
-        Z Generation 1997-2006 -   Sangat bijak negotiate dan memujuk sehinggakan kita tidak perasan yang sebenarnya mrk telah memperdayakan kita : ) contoh, kita menyuruh mrk mandi. Mrk meminta ‘lima minit lagi boleh mummy?’ minta dgn baik-baik. Kita pun memberi mrk 20 minit lg dan reward them for ikut ckp kita. Walhal, they were suppose to take their bath, 20 minutes ago ; )

-        Millennium Generation    - Strong minded – yg boleh disalah fahamkan sebagai degil. Dan juga boleh menjadi degil tidak bertempat jika ibubapa tidak pandai mendidik. Memaksa mrk mendengar cakap dgn mengugut dan marah2 bukanlah caranya. Ini boleh menjdikan mrk ini menjadi lebih degil.

Ternyata, keibubapaan ini bukanlah semudah yang kita sangkakan. Bila kita memahami sedikit sebanyak ilmu seperti yang saya kongsikan di sini, kita boleh berlapang dada dan faham bahawa anak-anak kita bukan degil dan kita bukan ibubapa yang teruk!

Setiap orang ada cara untuk melenturnya. Setiap generasi juga begitu. Bagi anak-anak generasi baby boomers, bila mrk diminta taat dan patuh, dan kita puji mrk gembira dihargai.
Namun, bg gen X itu menunjukkn satu kelemahan. Mrk mahu dipuji diatas kelainan mrk. Keberanian mrk melakukan sesuatu yg berbeza. Gen Y pula, bebesar hati bila kita menjawab segala soalan mrk dan menghargai pertanyaan mrk. Gen Z pula gembira bila mrk boleh negotiate dan kita galakkan mrk negotiate dgn kita. Oleh itu mseti bijak di sini. Jika anda hendak anak ini mandi pada pukul 7 tepat, Jgn pd masa itu sudah menyuruh, suruh pd pukul 6.45 dan dia akan minta anda beri dia 5 minit, maka anda beri dia 15 min, dia rasa ibu atau bapanya sgt menghargai dia. Walhal, anda dah tahu kekuatan dan kelemahannya and you are at the top of the game : )
Anak-anak Melinia pula suka bila kita menghargai strong mindednessnya. Oleh itu jgn selalu sangat melarang, tapi beri dia option. Sebab, kebanyakan mrk ini masih kecil, maka anda boleh beri mrk buat pilihan utk benda2 yg simple. Contohnya, abang nak tidur sekarang atau satu jam lagi? Dia akan jawab 1 jam lg. Kemudian u cakap, hmm, atu jam lagi mama kena telefon nenek kononnya – hmm..apa kata abang tidur skr and sbb abang sacrifiies, mama bacakan abang cerita, atau kita main-main ….. ( apa permainan kegemarannya). Dengan cara ini anda boleh mendapat kerja sama dpdnya.

Ingat kecuali gen baby boomers, semua generasi lain tidak lagi taat dan patuh. Oleh itu bila mrk tidak mendengar kata bukan mrk degil tetapi mrk telah belajar mengekpres kepentingan diri mrk.

Our focus is not abt getting them to follow us but to cooperate with us. Bukan dgr ckp tapi bekerjasama dgn kita. Dan bila kita menghargai mrk mrk akan belajar menghargai kita. Maka tidak mendengar ckp, bukan lagi isu di dalam kita membesarkan mrk.

Esok kita akan menyambung lagi perbincangan kita ini. Esok sy akan menunjukkan mengapa sesaorang itu tidak mahu mengikut kata-kata kita dan apa yg kita boleh buat utk memboleh dia mengikut kata-kata kita.

Semoga ini membantu. Jika ya, passkan kpd seramai kawan yg anda ada dan ajak mrk join kita di sini.

Friday, December 27, 2013

Teknik HOTS untuk anak kecil

Kemahiran HOTS. Apa tu? HOTS ialah Higher Order Thinking Skill / Kemahiran Berfikir Aras Tinggi. Dasar baru yg dilaksana KPM kat cikgu2 untuk apply kat sekolah.

Saya bukan nak cerita pasal teknik HOTS kat sekolah lagipun kami dah bergelumang dengan kursus 20 jam dan membina item dan lesson plan yg berasaskan HOTS, iThink dan inquiry skills sebelum cuti sekolah haritu.

Tapi saya nak kongsi teknik HOTS yang saya buat pada anak saya, Nuha Areefa, 1 tahun 10 bulan.

Belikan buku cerita yang banyak gambar/ besar gambar dari tulisan.
Ia boleh mengasah kemahiran berfikir anak2 dan keupayaan imaginasi mereka.
Biarkan anak2 bercerita melalui gambar yg mereka lihat.
Buku cerita yang satu arah, pemikiran mereka akan sehala dan tidak dapat create imagination mereka.

Juga, satu game yang saya buat pada Nuha, lekatkan huruf hijaiyah berbaris dengan gambar yang berkaitan.
Contoh : gambar kucing, Nuha cakap miaw - mim baris bawah
Anjing, Nuha panggil wouf wouf - wau baris depan
Ade gambar kucing duduk membulat - Nuha panggil ha, ha baris atas!

Ikut apa yang anak nampak, bukan apa yg orang dewasa nampak ( bak kata kawan saya Maznah, kaunselor kanak2)
Nway, tq Maznah Maznah Ibrahim atas perkongsian. Kalau ade terkurang sila tambahkan ye !


https://m.facebook.com/photo.php?fbid=670289612991764&id=100000321955737&set=pcb.670289636325095&source=48&__user=100000321955737




Tips Mengajar AlQuran dari Pn Maznah Ibrahim

Adakah anak kecil yang mengigau menyebut huruf hijaiyah trauma?

Tak trauma. Tapi stress positive bak kata pn tshie Siti Sarif. Dlm psikologi namanya eustress. Hasilnya berbaloi di kemudian hari, puan yg semangat! Ia spt distress semasa alami namun menjadi eustress pabila dah melepasi. Pn tshie kita dah lalui fasa fasa ini sebab tu sy minta dia share. Alhmdulollah dipertemukan dgn rakan rakan yg istiqamah. Sharing memang caring, hehehe.. jalan aja pn. Asal jgn patah dan jgn putus asa. Terus ke dpn :)

Sy selalu fikir begini dlm menjadikan sy kuat semangat :

Sy zalim jika x kenalkan dan ajarkan anak ilmu yg haq. Memang benarlah anak spt apa yg kita corakkan. Dia akn jd spt apa yg sy masukkan dlm dirinya. Maka sy perlu kuat smgt dan jalankan aja. Hasilnya usah difokus tp fokuskan usaha yg xpernah tinggal.

Biar anak menangis skrg jgn kita menangis di kemudian hr nanti melihat apa yg x ok. Minta dijauhkan. Asas alq dan sunnah perlu tertanam kuat. Misi syaitan iblis dan noda dunia sgt jelas utk lihat kita sbg ibu gagal or kalah dgn rengekan si kecil yg blm matang emosi. Ank sy blm thp menangis krn ditekan tp pnah merengek yg melemahkan sy. Timing mmg sgt benar utk dieksplorasi oleh setiap ibu krn masa sesuai anak sgt unik dan berbeza. Stop sblm dia bosan dan start bila mood dia tinggi positif.

Tips Mengajar AlQuran dari Pn Siti Mashitah Sarif

Nak mula sesi mengaji sgt berkait dgn emosi dia. Saya juga byk belajar dari kesilapan sendiri.

Mula2 dulu asyik nak stress setiap kali sesi mengaji. .ye lah anak baru umur 2, 3 tahun..mmg fokus sgt susah pada mereka.

Masa kursus lanjutan pn lina pesan.  Ibu2 jgn stress ye bila mengajar. jgn lupa senyum.. anak akan link mengaji/iqra' time dgn apa dilihat, dialami dihidu. ..semuanya. so surrounding yg dia familiar dan selesa penting ..sbb tu ada masalah kalau di tempat yg dia x biasa..kg cthnya.

Fizikal dan mental anak kena sedia. Kalau dia x cukup tdo, atau makan atau otaknya masih ' penat' juga menyukarkan sesi mengaji bermula. Dinasihatkan adjust time jika anak minta nak tgk cerita yg berat2.. mcm kartun yg 'sibuk' atau movie kanak2 yg makan masa lama, biasanya saya tidak ditunjukkan dlm tempoh terdekat dgn masa mengaji.  Sebab sejurus slps menonton (semasa menonton dia diam)..otak anak akan sibuk memikirkan dan badan pun nak bereaksi dgn apa yg dilihat..

Cth kita nak tgk cerita lion king sama2 dgn anak, boleh di awalkan sikit pada jam 2ptg ke..so lps tu dia ada masa nak rehatkan 'minda' dia dari kesibukan slps menonton. Bermain di pdg tiada masalah. Itu sgt baik utk release energy dan stress mereka.  Cuma pasti kan sudah nap atau rehat sebentar supaya x fatigue.

Jika lps magrib mlm tu mood dia x ok ..kita offer la reward yg best drp biasa. Ikut apa dia suka.. kalau x mau juga xpe, kira 'burn' bak kata pn lina..tapi tetap mengaji juga, dgn cara kita baca dan dia ikut saja. Jgn sampai dia rasa sgt stress sbb memori itu dia akan simpan dan link dgn aktiviti tertentu. cth: Ngaji je kena marah or ngaji je saya nangis. Huhu.

Rutin. Ye belum terlambat nak rutin kan aktiviti... cuba sedaya istiqamah.  Mula2 mungkin agak mencabar utk anak dan kita juga.. tp senyum.. niatkan ikhlas kerana mendidik amanah Allah ;)  kesabaran sebentar  itu sgt berbaloi kerana anak lebih mudah mengikut sesuatu yg dijadualkan dan terbiasa utknya.

InsyaAllah akan sampai masa anak puan nanti akan igtkan puan sendiri.. eh kita belum ngaji kan mama.. insyaAllah akan sampai masa itu. Bayangkan perkembangan positif begitu. . Senyum  dan pandanglah amanah itu dgn sabar.

Nanti saya bgtau tips atasi masalah fokus pula. . Dan apa nak diajar dulu.  Hafal / bacaan.. :)

*dah tulis susah nak berhenti. Hihi

ok..sementara terigt..saya tulis sedikit..

Saya rasa anak Puan dah melepasi ms 18 buku 2 al Furqan..betul?

Selepas page itu dia akan belajar huruf berbaris bawah dan depan yg mana akan menghadapi tahap sukar SEKETIKA.

Saya pun terigt pada peringkat ini..saya mengalami keadaan yg sama mcm Puan. anak stress kerana rasa agak sukar dan kita tidak tahu bagaimana nak mengajak dia mengaji..ada masa saya tutup buku juga.untuk mengelak hilang sabar kerana anak tidak mahu kerjasama.

Alhamdulillah Allah ilhamkan.. saya perlu buat secara santai dan 'happy'2 saja.. dan alhamdulillah ada masa.. saya buat sendiri kad berbaris atas bwh dpn (semua huruf- skrg dah mudah. rupanya dijual..kad imbas iqra' tak silap namanya).. saya tutup buku dulu.. main2 flashcard dgn dia.. sambil sebut a, i, u,..ba,bi,bu.. tapi masih tidak mahu ikut.

Sehingga suatu malam. sblm tidur..baca2 surah lazim.. spontan je saya nyanyi2 bunyi huruf (dah tak igt iramanya..hehe. tapi skrg ada satu link you tube huruf berbaris- yg sgt fun lagunya.. http://www.youtube.com/watch?v=TnlARJ0DvmI).. . tiba2 anak sgt ikut...dan betul pula sebutannya..

Esoknya lg smgt saya..buat wall pula dgn huruf berbaris itu.. kali ni saya sambungkan terus huruf.. so belajar 2 dlm satu.. huruf sambung dan berbaris ;)

Sambil menyanyi pegi kat wall.. so off skjp buku..bila dia mcm seronok dan agak kenal huruf saya berbalik kpd buku. Alhamdulillah..ianya lebih mudah..!
(ada saya kongsi di group ni dlm post terdahulu ;) )

Bila pergi ke kursus lanjutan barulah saya tahu set Buku Al Barqy dan cd (yg saya dah beli tapi simpan!)..boleh terus digunakan slps abis page 18, buku 2 alFurqan.. walaupun saya dah habis buku 2 masa tu.. saya terus ke buku al Barqy..dan nyanyi lagu2 dlm cd tu.. subhanallah mmg seronok! walaupun mula2 bubbling saja..hehe. lama2 dpt la ikut- lagunya agak rancak..hehe. begitu lah saya habiskan membaca buku al Barqy ..

InsyaAllah boleh!! ;)

Berkenaan mana nak mula dulu..surah atau membaca..jawapannya ia seiring.

Mengajar menghafal surah itu bermula hanya dgn pendengaran seawal kita boleh memperkenalkan.

Mengikut sranan i IPN, mengajar 'membaca' surah boleh terus bermula apabila anak dah habis membaca buku al barqy..

maknanya dia sudah kenal, huruf bersambung, tanda sukun dan tanwin..

Sebenarnya mereka masih sgt merangkak2 apabila mula membaca muqaddam (laminate) pertama kalinya..akan melalui sekali lagi sesi 'positive stress' ;)  cuma yg membantu ialah ingatan mereka yg familiar dgn surah2 yg lazim diulang2 ;)- surah2 juz amma.

Selalunya boleh nampak dia membaca awal ayat sahaja..yg hujungnya dia sambung sbb dah hafal! ;) tidak mengapa begitu.mesrakan dia dgn muqaddam. tak perlu ajar panjang pendek dan tajwid..ianya dtg semulajadi dari alunan qari bertauliah melalui bacaan surah2  yg diperdengarkan (radio,dlm kereta/pc/youtube/ipad  dan sbgnya..)

dan igt membaca 'buku' furqan..seterusnya 'al barqy' dan 'muqaddam'..sebenarnya kita mengajar anak'seni belajar dgn buku'.. adab dgn al quran. pengajaran adab ini ia tidak kan berhenti walau anak dah mahir membaca sekalipun.. cuba tahap 'adab' itu yg berubah2..

oklah. mungkin itu saja.. Maaf lah saya mmg tak pandai buat summary..hihi ;p

Apapun..menghadiri kursus di IPN akan sgt2 membantu membina aura dan smgt juga improve skill kita semasa mengajar..juga boleh dpt very good sharing dari ibubapa bersmgt yg lain juga live sharing dari Pn Lina sgt berbeza feeling nya. ;)

p/s: saya hadiri semua kursus anjuran IPN..hehe. alhamdulillah berkesempatan dan st berbaloi ;)

Kes apabila anak tertidur sambil mengigau sebut huruf hijaiyah. Adakah ia trauma?

 Ia bukan trauma. . Tp apa yg berlaku sblm tidur masuk dlm 'alpha mind' anak.. sbb tu bagus doakan yg baik2 dan pasang alquran bernada perlahan sblm anak tidur. .

Pn lina pernah kongsi juga..emosi anak sblm tidur akan di sambung slps dia bgn tidur . Cth kalau dia menangis sampai tertidur. Bgn pun akan sedih dan smbg nangis. .

Kes anak puan ni.. masuk ke alam mimpi dia... hehe. InsyaAllah bgn pun dia akan fresh igt apa diajar.

Ye jgn lupa selalu puji walaupun perkembangan kecil dia. Tambah2 lg anak perempuan mmg suka dipuji :)

Wednesday, December 25, 2013

Ajar Anak Mengaji dengan Teknik Read And Reward

antara teknik yang saya guna ketika ajar Nuha mengaji..

Time Nuha nakkan sesuatu seperti biskut kegemaran die.
Nuha : ummi, nakkk..nakkk..(nak biskut tu)
Ummi : Nuha kalo nak, baca dulu kat ummi ( page drpd ms Alfurqan1)

awal2 memang terjadi sedikit tantrum, seperti Nuha buat2 nangis nak jugak dan baling remote etc. tapi bila die tengok saya tak layan je n saya tegaskan, Nuha kalo tak nak bace, ummi tak kasi tau. (saya tau Nuha ni walaupun 1 tahun 8 bulan, die dah faham arahan.)

at last, die baca jugak satu page sampai habis, n bile nak lagi biskut, saya akan mintak die bacekan huruf pada page seterusnya. Dapat jugak die bace sume dari page1-5.

Pastu die kate, nak tengok upin ipin. so saya mintak die bacekan page 6 alfurqan pula, ALHAMDULILLAH lancar dengan mengikut apa yg saya sebut. so barulah bole tgk upin ipin.
alhamdulillah setel pun sesi mengaji nuha hari ini.

Just nak share teknik ini kepada para ibu lain, teknik read n reward system n how to manage temper tantrum utk anak2 sgt berguna. Teknik daripada pn Lina Karim, Islamic Parenting network.

Monday, December 16, 2013

Tips Untuk Anak Kecil

APA MAKSUD MERANGSANG OTAK ANAK-ANAK...

Tahukah anda seorang anak kecil itu meningkat saiz otaknya sehingga 90% saiz otak orang dewasa dalam usia 0 hingga 6 tahun. Jika saiz otak meningkat begitu juga kebolehan otak. Maka bila otak anak tidak dilatih untuk berfikir, maka anak itu tidak akan meningkat kemahirannya berfikir.

Tapi bukan itu sahaja, kerana otak ini juga mengawal perasaan iaitu bahagian otak tengah, maka jika otak anak tidak dirangsang pada usia 0-6 tahun, itulah yang menyebabkan anak kecil itu tidak bijak mengawal perasaannya bila usianya sudah sepatutnya boleh mengawal perasaan. Itu juga yang menyebabkan anak itu suka mengamuk dan tidak memikirkan perasaan orang lain.


-Prof Dr Rozieta Shaari @ Prof Ibu

Didik segala yang terpenting dalam hidup seorang insan sebelum umur mereka 7 tahun. Anda pasti sukar untuk membina sebuah bangunan dahulu kemudian baru menanam cerucuk pasak kemudian. Dahulukanlah akhlak.

Saiful Nang


Friday, November 22, 2013

Nak share susu fresh milk yang mungkin bole jadi alternatif kepada ibu2 lain yg anak dah berhenti menyusu or anak dah lepas setahun dan tak mampu menyusu atas faktor tertentu ( seperti sakit, pregnant-ada yg ok bf time pregnant tp ade yg tak ok bergantung pada badan dll masalah lagi). Mungkin bole cuba bagi fresh milk ( mana2 jenama pun ok asalkan fresh milk).

Saya guna fresh milk jenama farm fresh.
Cara pengurusan sama spt susu ibu. Frozenkan utk tahan lama.
Boleh blender badam dan kurma sebagai puri dan buat stok, so nanti campurkan dalam susu jadilah susu badam n kurma.
Untuk lebih baik lagi, bacakan ayat suci alquran or pasang mp3 alquran time tengah sediakan susu tu. Alhamdulillah anak nnti dapat minum susu yg didengarkan alunan quran. Berkhasiat n terbaik utk anak2.

Dari segi harga pun sgt reasonable.
Tgk pada jadual di bawah, umur 1-3 tahun perlukan susu dlm 480 ml sehari ( dua gelas ). So harga 1 liter fresh milk dlm rm7 tahan utk 2 hari.
Rm7 x 15 botol ( utk sebulan) = rm 105 je kan.(1 bulan)
Murah.. malah berkhasiat n tiada gula tambahan, maltodektrin, tiade pengawet n bahan kimia ( ade susu yg sampai bertahun2 tahan tak expired). Malah ade makanan sunnah lg.
Saya dah stat campur fresh milk pada anak ( atas faktor tertentu).

Penyusuan susu ibu bukan sesuatu yg membebankan, bergantung pd kemampuan si ibu- Dr Harlina Hj Siraj

Turutan susu yang terbaik utk anak kecil
1- susu ibu
2- susu ibu susuan
3- susu kambing FRESH
4- susu lembu fresh
5- susu badam/kurma/soya/beras
6- susu formula (susu tiruan yg diproses) -cuba elakkan. Kalo tak mampu, kurangkan.
- daripada kawan2 yg otai dalam penyusuan susu ibu-





Kisah Penyusuan Susu Ibu dan Kursus CPD~

Kisah Penyusuan Susu Ibu dan Kursus CPD (Continuous Profesional Development)-5 hari 4 malam.

Yup, kursus wajib bagi guru. Sewaktu sembang2 dgn kawan yg masih risau belum dipanggil utk cpd. Saya pun bagi cadangan utk beliau telefon jpn supaya namanya tersenarai sbg calon ganti kalo ade cikgu yg tak dapat hadir.

Kursus cpd, amat merisaukan saya sebagai ibu yang fully breastfeeding, sbb tak tahu nasib dapat tempat kursus jauh/dekat. Jadinya saya pun ceritalah pd kawan, yang saya ade telefon jpn, bercakap dengan pegawai unit latihan cpd, saya kenalkan diri n jelaskan padanya yg saya ada anak kecil yang menyusu, n mohon die dapat bg saya tempat kursus yg dekat. Kami berbincang, pegawai jpn penang sangat ok n die bgtau yg tempat kursus paling dekat georgetown ( 28 okt ), tarikh saya call tu 24 okt. Lain dari tu semua jauh kt perlis, alor setar dll. Respon die sgt ok, tanpa sembang lama, die trus kata ok cikgu nanti sy bg cikgu pi cpd yg kat georgetown ni. Surat difax pada jumaat (25 okt) untuk ke cpd 28 okt. Alhamdulillah.

Sambung cerita, kawan saya yg dengar tu agak pelik, sambil die cam nak tergelak sinis die tanya, "ape kaitan kursus dekat dgn jauh weh? Ko bole hantar susu ke camne".

So saya pun cerita, "weh aku pam la, kursus 5 hari, so hari isnin pegi, ari selasa malam, suami bawak anak utk menyusu n bawak balik stok susu. Then khamis malam pun, suami dtg bwk anak utk menyusu n bwk balik stok susu seterusnya".

Agak buntang mata die dgr my explanation n terkedu sekejap. Mungkin sbb die tak sangka nekadnya saya n oh rupanya boleh jugak buat macam tu ye..
Akhir kata, saya katakan padanya.( sbb die pun ade anak kecil 2 org n saya risau takut die rase bersalah ke apa pasal die tak fully bf). "Ala jangan riso la.. Tak kisah, cara masing2, aku wat camni pasal dah memang pilih nak fully bf, so aku mmg kene hadapi jalan yg macam nie.., mane2 pun ok je."

Actually, pada saya. Semua ibu adalah pejuang. Dan sebagai ibu yang fully bf, kite perlu jugak bercerita pasal keindahan penyusuan dan bagaimana kita hadapi cabaran penyusuan itu..sebab kadang2 orang tak tahu, banyak saya jumpa, memang orang dah terbuka hati nak jayakan penyusuan penuh, tapi perasaan takut dan risau contoh nanti susah hantar pengasuh, kalo tinggal anak nanti susah, cukup ke susu, takut nanti susah itu, susah ini menyebabkan hasrat tu terpendam gitu je.

Sedikit sebanyak bila kita share, mungkin ade yg terbuka hati n memulakan langkah berani utk kearah menjadi fully breastfeeding mommy n mghadapi cabaran tersebut.

Samalah macam kita share keindahan Islam, kalo orang tanya kenapa nak pakai tudung, kenapa nak pakai baju longgar dll, mungkin mereka nampak macam tak rimas ke or panas ke? So kite perlu share ape yg kita rasa kan.

Nway, just respect pendapat masing2 dan jangan sesekali melabel negatif pada orang lain.
Siti 'Aisyah Samat - Breastfeeding Peer Counselor

Saturday, November 9, 2013

Natural Remedies Untuk Anak Demam

Demam.
Mandikan sekerap mungkin.
Berendam juga.


Jika jirus air ke badan, mulakan dari kaki ke kepala.
Sama dengan konsep berendam. Kaki yang kena air dulu. Bukan kepala, kan?


Sejukkan badan dengan air barli yang juga makanan sunnah.


Boost immune system kita dengan madu, kurma dan buah delima. Ketiga-tiga ini adalah SUPERFOOD yang ada dalam Al-Quran.


Gunakan lebih halia untuk Chicken Broth Soup supaya haba keluar dari badan. Halia, selain makanan sunnah juga adalah NATURAL PAIN KILLER. Demam mesti rasa sakit badan. Nah, chicken broth soup paling sesuai. Protein dari ayam pula penting untuk proses penyembuhan.


Berubat dengan makanan. Tiada kesan sampingan. Wahyu ALLAH kepada RASULULLAH bukan benda sia-sia dan tidak berguna.


*photo dari buku ‪#‎Rasulullahismydoctorbyjerrydgray‬

‪#‎sunnahfoodforall‬
‪#‎sunnahfoodasnaturalremedies‬
‪#‎gofornaturalremedies‬


Berubat dengan makanan sunnah, jelas menunjukkan yang Allah yang turunkan penyakit, Allah juga yang menyediakan penawarnya. Atau kita fikir, manusia yang mencipta dan menjadikan makanan sunnah?

http://iryaniahmad.blogspot.com/2013/10/ubat-demam-tanpa-panadol.html?spref=fb

Thanks Iryani Ahmad for sharing this.

Copy Paste daripada sis Ainini Zainal

Friday, October 4, 2013

Doa Untuk Anak-anak

Jadilah ibubapa yang berpandangan jauh. Jauh dari apa yang ada didunia ini dan segala isinya. Visi untuk anak menjadi tetamu Allah yang istimewa, terpilih dan berkedudukan. Berada disisiNya dan para Nabi yang lainnya.

Ya Allah semoga Engkau kabulkan doa kami ini untuk anak-anak kami.

Like and Share Islamic Parenting Network

Kaedah Mengajar Quran gaya Nuha Areefa

Salam semua, terutama para ibu. Tak sangka post berkaitan kaedah ajar flashcard untuk anak saya menarik minat yang lain n ada yg bertanya detail. Alhamdulillah:) So saya nak share skit cara saya ajar nuha.

Dalam sehari, saya cuma ambil 2-3 minit je untuk ajar flashcard, 5-6 card, 1 card dlm 20 saat. Ni yg tok guru ajar. Tapi saya wat sempoi2 je, sebut je 2-3 kali, pastu tukar kad lain. Kadang2 tak sampai 2 minit. Ulang ni dalam seminggu. Minggu depan ambil kad lain.
Ohya, sebelum start tu, asingkan dulu hijaiyah kepada huruf mesra baby n tak mesra baby. Mesra baby ni huruf yg agak2 anak kite bole sebut. Yg susah sket tu kemudiankn pun takpe. Saya ajar semua hijaiyah baris atas.

Jangan risau untuk beralih kalo anak tak leh sebut lagi. Tunjuk je semua, sbb anak tengah absorb n simpan dlm memori die. Nnti die da sebut, kang kite yg terkejut hihi. Anak saya, nuha huruf pertama yg die bole sebut ialah la (lam), ka, qoo, dengan ma (mim). Under expected kn? Ye la sbb sy pun ingat dulu2 mesti die akan sebut ba, aa, taa dulu. Rupenya yg saya sangka susah, tu yg dia boleh. Huruf yg sy paling suka nuha sebut ialah, zdhoo. Sebab nuha akan sebut zdo dgn qalqalah panjang, zzzzzzdddoooo. Haha, smpi ngan muncung mulut skali. Bila tunjuk fa dengan qo, die bole beza fa dengan qo yang mane, padahal huruf tu kan sama, titik jer beza.
Nway, amik kesempatan bile baby da bole kuar bunyi nk cakap tu. Contoh, time nuha setahun, suke sangat sebut kaa..kak, sampi kat kucing pun die sebut kakak, so saya amik kesempatan, hari2 tunjuk die huruf kaf baris atas.
Tu jer perkongsian saya yg masih baru mula langkah mengajar anak kenal alQuran.
Ohye, jgn lupe audio 30 surah terakhir utk anak dengar di rumah, kereta n time anak tido.
Nasihat : tak perlu kalut bagi anak hafal lagi, tunggu smpi die da kenal baris atas, bawah, depan, sabdu, tanwin n die da bole baca beberapa surah. Baru stat menghafal. Sbb bende ni ade kaitan dengan otak kiri n otak kanan, serta neuron2 otak yang sedang dibentuk. Jangan paksa mereka, jangan banding anak kita dengan anak org lain. Tu kesilapan yg besar. Setiap anak, lain potensi. N bagi anak menghafal sbb dia nak, n kite rangsang, bukan paksa.
Selalu puji n cium die bila da berjaya sebut satu huruf tu dengan betul. Berlakon hepi je, hehe. Saya bila nuha da sebut, contoh huruf zho, wau dgn ain dengan sebutan betul, puji pandainya nuha sambil tepuk tangan, berlakon mmg hepi gile n cium dia. Semangat die nak sebut huruf lain tu:)

Thursday, September 19, 2013

My Breastfeeding Support Group~

Secebis kisah untuk pengajaran

Alkisah, ada sorang kawan lama saya, dah lama tak jumpa kan..sembang2 santai n tak sentuh pasal bf pun. Cuma dia kata anak minum byk, so saya suggest kalo tak larat, campur la susu. Bf tak membebankan..Akhirnya die bukak cite yg anak dia dah 1 tahun 6 bulan dah stop bf ( sekarang anak dia 1 thn 8 bulan). N saya jawab " tahniah, sbb hgpa dah berjaya bf A sampai 1 thn setengah". Hebat tu. Syukur sgt Allah bg cmtu". Dan dia sangat terkejut n tak sangka!!! Haha, sebab dia kate kawan2 dia yang full bf semua kata die tak pandai pujuk anak utk bf la dll. ( Dia rase rendah diri sbb tak berjaya bf 2 tahun)
N saya kate dia ibu yg hebat! Sbb dia berjaya bf anak, bukan sehari dua, tapi bertahun..

So saya pun bagitau, itulah tugas breastfeeding peer counselor, bagi support pada ibu, bg ilmu n info, galakan n yg penting, tidak sesekali melabel ibu yang bg formula itu teruk. Kami sentiasa support ibu tak kisah die menyusu ibu ke formula ke, n kami just guide, ibu yang buat keputusan sbb kami nak bina keyakinan dalam diri ibu, yg kalo dia tak berjaya bf, jgn rasa diri teruk n percaya pada mothers instinct.

Pastu saya bagitau, saya join group bf ni bukan sebab rasa diri banyak ilmu, jauh sekali rasa tu. Saya join sebab saya kurang ilmu, n nak support dari kawan2 untuk berjaya bf anak ke2,3 nnti n selama 2 tahun. 2 tahun tu masa yg panjang, mmg perlukan support kalo nak berjaya. N setiap anak, lain perjalanan penyusuan. Ada orang yg anak 1st n 2 nd, mudah bf. Tapi anak ke3 ade masalah pula. So tu yg perlukan support. Kawan saya pun kate ,"haah betul jugak kn?"

Then, saya suka prinsip dalam group peer counselor ni, iaitu JANGAN SESEKALI LABEL ORG , sbb kita tak tau masalah n situasi org tu. Ia wat saya teringat kata2 sorang sahabat jemaah matrix penang, "selemah-lemah ukhwah adalah bersangka buruk pada sahabat kita"

Mungkin anda bole ambil beberapa nilai dalam kisah ini untuk diaplikasi dalam group usrah anda.

Saturday, August 24, 2013

Naluri Seorang Ibu~

Hari ni saya terlepas event yang saya nak sangat pergi iaitu Breastfeeding Talk di Dewan Bersalin Muslimah, under group breastfeeding utara....sebab ada Sekolah Ganti.
Tapi, hari ini juga ketika saya sedang selak akhbar, terbaca kisah bayi 3 bulan yang ditinggalkan ibu di depan rumah orang n terselit nota disitu "Nama saya Linda Lee, maafkan saya kerana meninggalkan anak dirumah encik kerana saya tiada wang membeli susu, harap encik dapat membantu" huhu  sampai sekarang polis tengah cari mak budak ni. N tengah saya tangkap gambar keratan artikel tu, kakak di sebelah tanya, kenapa tangkap gambar kisah tu? N saya pun cerita yang saya join grup breastfeeding caunselor n cite serba sikit pasal mbfpc utara.
Tiba2 mata kakak ni mula merah n berkaca n baru saya tau rupanya anak2 dia 3 org n yg last 6 bulan semuanya dia tak berjaya untuk susukan mereka stat dari lahir lg.tambah sedih bila org sekeliling tak support n nurse pun dok salahkan die:) setelah saya kenal pasti punca masalah, bgtau solution n cite serba sikit baru die faham n dah dpt solution. Nasib iphone membantu, terus saya tunjukkn video n gmbr berkaitan.
Sempat saya bagitau " takpe kak, nanti akak pregnat no 4, InsyaAllah sy akan bantu akak bagi akak berjaya menyusu". Nampak sinar di mata dia disebalik merah n berkaca matanya itu."Tula kak pun baru tau ni", nanti ape hal kak kontek aisyah" first time saya kaunseling seorang client n kami sama2 menitikkan air mata. Hanya naluri ibu yg faham betapa sebenarnya seorang ibu nak menyusukan anak namun tiada tempat mengadu masalah penyusuan~ its me as breastfeeding peer counselor 

Wednesday, August 14, 2013

BAHAYA SUSU FORMULA PADA BAYI


Dulu saya pernah berfikir, semua orang tau susu ibu ini terbaik. Tapi, kenapa penggunaan susu formula semakin meluas? Seolah majoriti ibu bapa tak kisah bayi mereka diberi susu formula..
Setelah beberapa lama, saya mula sedar, betapa kurangnya kemudahan dan maklumat berkaitan susu ibu. Walaupun klinik kesihatan menyokong susu ibu, poster hanya tetap poster sahaja. Malah ada klinik yang tiada nursing room! Dibandingkan pula dengan promosi susu formula yang BEGITU HEBAT di televisyen, mengandungi DHA, vitamin bagai.
Sewaktu berbual dengan kak Shida ( kaunselor laktasi Penang). Baru saya faham mengapa. Mana mungkin kerajaan akan berhabisan memperjuangkan agar semua ibu menyusukan anak, sebab mereka sekarang untung banyak dengan penjualan susu formula. TETAPI, Di barat telah buat analisis, sebenarnya KOS RAWATAN UNTUK BAYI YANG SAKIT AKIBAT SUSU FORMULA lebih tinggi daripada duit untung penjualan susu. Itu yang Malaysia tak nampak, kita rugi sebenarnya. 
Insyaallah saya akan share selepas ini, RISIKO SUSU FORMULA PADA BAYI
dan anda sebagai ibu bapa perlu tahu risiko ini. Walaupun bukan semua, tapi bayi tetap ada risiko jika diberi susu formula.

DANGERS OF INFANT FORMULA FOR BABY

Hari ini perkongsian tentang bahaya susu formula pada BAYI, bila anda memilih susu formula, anda telah meningkatkan risiko bayi terhadap
# asma
# alergi
# radang telinga
# tekanan darah tinggi dan masalah pada hati
# masalah pernafasan
# rendah IQ dan perkembangan kognitif
# obesiti
# iron-deficiency anemia
# SIDS ( Sudden Infant Death Syndrome)
# diabetes
# masalah penghadaman
# childhood cancer
# terdedah kepada susu yang tercemar
# sleep apnea
# dental problem
-Sumber maklumat daripada WABA (World Alliance for Beeastfeeding Action). Saya dapat artikel ini sempena Breastfeeding Weeks pada tahun ini-


Sunday, July 28, 2013

Susu Terbaik Selepas Anak 2 Tahun

Hari ini nak share satu persoalan dengan semua. Kita semua tau susu ibu yang terbaik untuk bayi. so bila baby 2 tahun nak bagi susu ape? Susu formula ke? Saya berbincang secara serius dalam hal ini dengan Breastfeeding Consultant di Penang, Sis Norashida dan ini jawapan beliau.

 Untuk  usia begitu, penekanan sudah lebih menjurus kepada makanan pelengkap. Apa yang berlaku biasanya, anak sudah kekenyangan minum berauns-auns susu tepung (yang tinggi kandungan gula), sehingga ibu bapa memandang ringan pada makanan pelengkap yang perlu anak makan. Khasiat yang sepatutnya itu terabai, sedangkan pada waktu inilah tubuh mereka sangat memerlukannya. Dan biasanya, anak yang sudah kenyang susu tepung (pernah lihat ada ibu beri 8oz sekali minum), mereka sudah tidak mahu makan lagi, dan lebih sukar terima makanan yang ibu bapa mereka makan.
Jika nak beri susu, fresh milk pun ada sebagai alternatif. Susu  buatan dalam tin bukan penyelesaian..... again i am procrastinated on the ADVERTISING, MARKETING AND PROMOTION by the COMPANY.
My stand would be no need susu buatan dalam tin for 1.baby (unless medically indicated) 2.toddler 3.preeschool 4.pregnant women 5.lactating women
fresh milk is recommended for children age above 1yo. ia diletak kat area peti sejuk (sekali dgn cheese &butter area). minum seperti minum minuman lain melalui cawan. its good time to wean bottle slowly and introduce cup feeding. warm if needed but my children love when it cold. 
-Norashida Abdul Rahman
Breastfeeding consultant-

Wednesday, July 10, 2013

KALAU MENYUSU NI, NAK MAKAN SUPPLEMENT APE?


Supplement bagi ibu menyusu BUKAN FAKTOR UTAMA untuk anda hasilkan susu yang banyak n cukup..anda perlu faham 
1) susu ibu sentiasa berkhasiat n cukup segala nutrisi walaupun ibu tu makan megi hari2 ( makan tak seimbang) contoh : ibu di afrika yang tak cukup makan hasilkan susu yg berkualiti sama macam ibu yang cukup makan seimbang. Cuma zat tu diambil dari badan ibu spt kalsium tulang dll.
2) Bila badan hasilkan susu, protein, lemak dan air banyak digunakan so ibu menyusu cepat lapar n dahaga.Jangan biarkan lapar n dahaga melampau.. Just atasi dgn makan smpi kenyang n minum air masak banyak.
3) sebenarnya tiada SUPPLEMENT YANG BOLE BANYAKKAN SUSU YE. As long amal makanan seimbang n air cukup, tak perlu pun supplement. Ia utk nak bagi badan sihat.
MITOS : 
Isteri : susu saya kurang sebab tak makan supplement..

Suami : kitorang dah campur susu, sebab susu isteri tak cukup. Isteri saya ni kurus, makan sikit je tu yang susu tak banyak tu..

Sedikit penjelasan dari saya sebab ramai jugak yang tanya saya , " Aisyah makan supplement ape " bila tau saya fully breastfeeding.

Saturday, June 8, 2013

TOKOH IBU BEKERJA YANG FULLY BF

Salam, semua. Hari ni saya nak kongsikan beberapa tokoh wanita masa kini yang perjuangkan breastfeeding.  Sebenarnya, kalau kita tengok dalam sejarah Islam sendiri, memang ramai tokoh wanita Islam yang support breastfeeding ni seperti Siti Aminah (bonda Rasulullah), Halimatus Saadiah, Asiah , Siti Hajar dan ramai lagi. ( nanti saya buat entry khas ye!)
Cuma hari ni saya nak share beberapa tokoh yang memang saya respek la sebab diorang ni fully bf walaupun bekerja. Nak tau sapa?
Pertama sekali, Wardina Safiyyah. Truly, saya kagum dengan dia. Dia susukan anak sampai dua tahun tau! Actually, gambar ni saya ambik dalam Majalah i keluaran September 2007. Kt situ jugak dimuatkan artikel tentang pengalaman Wardina dalam breastfeeding ni. Disini jugak saya bagi link kisah Wardina dalam perjuangan breastfeedingnya..sebagai semangat untuk ibu yang lain.

Pengalaman Wardina dan penyusuan eksklusif

Mommy yang seterusnya, ialah seorang ahli politik . Siapa ye?...hehehe.



Saudari Nurul Izzah Anwar. Wah, dia bf anak dia sampai setahun setengah tau. Siap pam dalam kereta lagi. Ye la, ahli politik kan..konfem sibuk. Artikel ni saya dapat dalam mingguan wanita Januari 2012. 

Siapa pulak mommy seterusnya ni?

Kapten Siti Suraida Mazlan. Memang superb la dengan semangat kapten ni. Ye la, masih nak fully bf walaupun bawak kapal terbang kesini dan kesana. Kisah pasal kapten ni ada dalam majalah PaMa but disini saya attach jugak link mengenai kisah Kapten yang fully bf ni.


Lagi kisah tentang kapten Siti Suraida ?  baitulmuslimzaidee.blogspot.com/2012/05/pilot-yang-fully-bf.html

Seterusnya ialah seorang pramugari MAS. Beliau ialah Aini Wardiah, ibu kepada Ariff Ziyad.



Tengok stok susu dia. banyakkan? yela, bukan sehari dua dia tinggalkan anaknya..tapi berminggu-minggu..kadang2 berbulan bulan..Apabila ditanya kepada si ibu, kenapa memilih untuk BF anak sedangkan tugas begitu mencabar ?
Jawapannya, cuba bayangkan, anak saya hanya mempunyai masa yang amat terhad bersama ibunya . dia sentiasa bersama penjaga dia. Apekah kalau saya tidak menyusukan dia, dia akan kenal siapa saya ? Susu saya sahaja nilah yang menghubungkan diantara saya dan anak walaupun saya tidak bersamanya..and this is the best thing that i can only give for him.." .

Untuk kisah lanjut tentang pramugari yang kuat semangat ni, saya attachkan linknya di sini 

http://baitulmuslimzaidee.blogspot.com/2012/04/kisahnya-seorang-pramugari-yang-hebat.html

Nanti next entry, saya akan post pulak tentang kisah jururawat yang fully bf anak ok! 










Wednesday, June 5, 2013

KONSEP KILANG SUSU : DEMAND AND SUPPLY

Pertanyaan yang selalu diajukan :

" kak, apa makanan untuk tambah susu ya?"

" susu saya dah takde sebab dah tak rasa bengkak"

"orang tua saya pesan, tak boleh pam susu sebab nanti susu akan habis "

" susu saya tak tambah pun..saya dah makan macam-macam milk booster"

" kalau saya pam sebelum bagi anak saya minum, nanti susu saya keringlah!"

" Kalau pam ni, nanti anak takde susu pulak nak minum"

itulah diantaranya...

Jawapan :
Saya petik daripada seorang kaunselor laktasi, Pn Aqilah Zaidee

" susu kita ni magic tau. Allah dah jadikan cantik sangat..lagi banyak kita minta, lagi banyak dia supply. hebat kan...
contohnya macam ni..Gardenia hantar 50 bungkus roti kat kedai . Esoknya bila dia datang, dia tengok roti masih berbaki 48 bungkus. jadi dia tambah lagi 2 bungkus je lagi...
dia datang lagi esoknya..yang tak terjual 49 bungkus..
dia tambah lagi sebungkus..."
kemudian, dia dah tak datang untuk bekalkan roti..sebab roti tiada permintaan di situ.
Begitulah analoginya.
kalau awak boleh jual banyak dan permintaan tinggi, dia akan tambahkan lagi bekalan..dari 50 bungkus kpd 80 bungkus sehari...lagi kerap kita kosongkan tray gardenia tu, lagi banyak Gardenia supply.
itulah namanya konsep DEMAND AND SUPPLY..."

" milk booster yang kita ambil adalah bantuan je puan... kalau kita rajin amik milk booster tapi tak rajin pulak nak mengosongkan kilang susu, tiada gunanya.  Terlampau bergantung pada milk booster pun tak boleh. Jadikanlah diri kita sebagai boosternya. Kerapkan mengosongkan kilang susu, minum air masak 3 liter, ambil vitamin..insyallah berhasil.."

Saya suka dengan kata-kata Puan Kamariah, Kaunselor Laktasi Susuibu.com

                                              


" Kita tidak pernah risau tentang keringnya air mata kita..jadi kenapa kita perlu risau pula keringnya susu kita"
Pernah tak orang bertanya " macam mana nak banyakkan air mata ye..rasa macam dah nak kering?" :)





Tuesday, June 4, 2013

Bayi Asyik Menyusu je 24 jam..susu tak cukup ke?

Kes : Biasanya ibu yang baru bersalin dan sedang berpantang, baby terlalu kerap menyusu, asyik nak melekap saja..sepanjang masa! Sampaikan si ibu ni dah letih dan mula berfikir " susu aku ni tak cukup ke? " atau " baby tak cukup kenyang ke" ..yelah, asyik nak menyusu saja. Banyak persoalan seperti susu tidak keluar, susu tiada kerana bayi asyik menangis dan mahu menyusu sepanjang masa! Akhirnya, jalan pintas ialah bancuh SUSU FORMULA dan legaaa..barulah baby tidur lena kekenyangan.

Betul ke macam tu ?

Jawapannya

1) Baby baru lahir memang macam tu, memang nak melekap sahaja dengan ibu, bukan sahaja untuk menyusu, tapi dia selesa dipeluk, kerana apa yang dia tahu hanya menangis dan menghisap. Sebab dulu dalam rahim kan sempit dan sunyi je, so dia baru nak belajar sesuaikan diri di alam dunia yang luas seluasnya ni..jadi menyusu dan berada di dada ibu memberi ketenangan pada bayi. Boleh rujuk posting saya tentang malam kedua bayi baru lahir.

http://aisyah-alyahya.blogspot.com/2014/01/memahami-bayi-pada-malam-kedua-kelahiran.html?m=0

2) Normal untuk bayi menyusu dengan kerap 8-12 kali sehari. Susu ibu ni lebih cepat hadam, saiz molekul susu ibu yang kecil dan halus memudahkan penyerapan kerana usus dan perut bayi yang belum matang, jadinya baby cepat lapar balik. Bayi sememangnya MENYUSU DENGAN KERAP kerana saiz perut bayi yang kecil dan susu ibu terhasil pula cukup-cukup saiz perut bayi itu. Malah, ketika ini, bayi baru lahir saiz perutnya sebesar guli, kapasiti 5-7 ml muat muat je dengan kolostrum yang terhasil pula 5-7ml juga dan bayi pula perlukan lebih kurang 25 minit untuk menghisap kolostrum sebanyak 1 sudu teh itu !!
Rujuk posting saya tentang ini di
http://aisyah-alyahya.blogspot.com/2014/02/surat-bayi-untuk-ibu.html?m=0

3-Cara nak tau baby kenyang / susu ibu cukup ke tak? Tengok pada najis baby, kalau baby poo poo 5-6 hari sekali dan warnanya kekuningan terang tu, maksudnya baby memang dah cukup kenyang la tu.Juga tengok pada pertambahan berat. Kalau berat baby bertambah, oklah.
Rujuk posting saya tentang ini di
http://aisyah-alyahya.blogspot.com/2014/02/minggu-pertama-kelahiranapa-ibu-perlu.html?m=0

4-Juga, kenapa baby yang minum susu formula tidur lena? Sebab susu formula susah dihadam. Ini sebab usus baby masih belum matang dan penghadaman baby terpaksa "bekerja keras " untuk hadamkan susu formula tersebut.Atas sebab itu baby jadi letih dan tidur lama.
Susu formula bagi bayi tidur lena? Boleh rujuk sini

http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-sleep/

Cara nak pastikan baby kenyang dengan susu ibu

https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/my-baby-getting-enough-milk


Simbolik saiz perut bayi dan susu yang dihasilkan


Monday, June 3, 2013

SUPPLEMENT IBU MENYUSU ???

Perlukah supplement untuk ibu menyusu?

Jawapannya, bergantung pada ibu. Yang penting, anda perlu paham, konsep kilang susu,susu  yang dihasilkan adalah DEMAND AND SUPPLY. So yang penting, kerap pam dan direct feed setiap 3-4 jam sekali (kosongkan kilang susu anda) barulah SUPPLY susu akan banyak. 

Supplement hanya untuk bagi badan ibu sihat, dan bila badan sihat, hormon akan stabil dan sebab itulah penyusuan lancar. Jangan bergantung kepada supplement semata-mata ye..yang penting, faham konsep. 


Kalau anda makan supplement pun, tapi tidak pam/direct feed baby mengikut jadual, tidak minum air kosong dengan cukup serta stress dan letih yang melampau, makanya jangan salahkan supplement jika susu semakin kurang. Air yang cukup sangat perlu untuk supplement menjalankan tugasnya dalam badan anda ;)

Truly from,
Siti 'Aisyah Samat
Breastfeeding Peer Counselor

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor Traning

Hari ni saya nak update pasal kursus MBfPC yang saya telah hadir minggu lepas. Pada 24 - 26 Mei 2013 di Whyte House Bukit Jambul, Penang.
                                                   Sebelum mula kursus


                                            Dr Natrah, antara speaker MBfPC

                                           Bergambar kenangan sebelum tamat

Sebenarnya banyak lagi gambar, cuma saya upload yang penting saja ni..truly, kursus ni sangat best dan banyak sangat ilmu yang saya dapat. Disini saya cuma nak kongsi beberapa perkara yang sangat bermakna untuk saya

1) Kagum dengan semangat non muslim. Ada sorang mommy dalam group saya yang bekerja dalam syarikat dumex dan dapat FREE SUPPLY FORMULA MILK selama setahun tapi dia tolak sebab dia nak menyusukan anak sepenuhnya. Sebelum akhir kursus, dia kata dia sangat yakin 'human milk is for human baby' dan sangat sokong konsep ibu susuan.

2) Sewaktu discussion tentang 'post partum depression' atau meroyan. Huhu, dasyat jugak tekanan mereka selepas bersalin, berbagai masalah dari keluarga dan lain lain tapi mereka masih semangat kental untuk menyusukan anak.

3) Kursus ni memang baby friendly. Nuha pun dapat kenal ramai kawan ;)

4) Kami membincangkan pelbagai topik seperti masalah yang selalu berlaku dalam penyusuan, cara mengatasi, bagaimana support ibu2 lain yang punya masalah untuk menyusukan anak terutama baby premature, clef/pallet and twin dan banyak lagi la..memang benarla, makin kita belajar, makin banyak sebenarnya yang kita tak tahu.

Apepun, terima kasih banyak2 kepada en suami yang memberi saya full support untuk ke kursus ini, sehingga saya berjaya menamatkan kursus dan dapat sijil ini.


Semoga saya dapat membantu lebih ramai lagi ibu2 lain untuk terus berjaya menyusukan anak mereka !

Thursday, April 11, 2013

FOREMILK VS HINDMILK?


Apakah FOREMILK DAN HINTMILK ?
Foremilk adalah susu yang berada ‘di depan’ kilang susu ibu (bahagian dalam breast). Oleh itu bila proses penyusuan berlaku, foremilk akan keluar dulu. Foremilk lebih cair (tinggi kandungan air) dan warnanya kehijauan atau kebiruan. Ia mengandungi karbohidrat, protein dan vitamin.
Hindmilk pula ialah susu yang berada ‘di belakang’ breast. Ia lebih pekat, mengandungi kalori dan lemak yang tinggi. Warnanya berbeza dengan foremilk, hindmilk kelihatan pekat dan ‘rich’.

Gambar di atas adalah foremilk (kiri) dan hindmilk (kanan) .
Mana satu yang lebih penting antara foremilk (susu awal) dan hindmilk (susu akhir) ni? Jawapannya kedua-duanya sangat penting. Foremilk, seperti saya tulis di atas sana, mengandungi protein, vitamin, karbohidrat dan juga laktosa yang penting untuk perkembangan otak bayi serta tenaganya. Foremilk jugalah yang menghilangkan haus bayi kita kerana kandungan air yang tinggi (oleh sebab itu bayi menyusu badan tak perlu air masak ya.. dalam susu dah cukup airnya). Manakala hindmilk pula mengandungi lemak yang penting untuk tumbesaran dan mengenyangkan bayi kita. Kalau bayi tak dapat cukup foremilk, bayi boleh dehydrate (kurang air dalam badan), kurang hindmilk pula, bayi tak kenyang dan tumbesaran tak berapa bagus.
Sebab itu amat penting untuk menyusukan anak sehingga payudara berasa ringan, yakni sehingga anak mendapat hindmilk. Dengan ini bayi akan merasa kenyang dan mendapat semua kebaikan foremilk.
Amatlah PENTING bagi seorang ibu untuk kerap mengosongkan payudaranya (dengan cara mengepam atau menyusukan secara direct feeding) kerana menurut teori, semakin ‘sedikit’ susu yang berada dalam payudara, semakin banyak hindmilk; maknanya ia semakin pekat (tidak hairan sesetengah ibu mendapati susu lebih pekat di bulan puasa atau semasa berpuasa). Ibu-ibu yang membiarkan payudaranya bengkak dan tunggu “susu penuh” akan mendapati susunya lebih kelihatan cair apabila dipam, dan ketidakseimbangan antara foremilk dan hindmilk = foremilk lebih banyak.
Bila foremilk lebih banyak, bayi akan mendapat banyak ‘susu cair’ dan ini menyebabkan bayi tidak berasa kenyang (macam kita minum air semata, makan tidak). Tanda2 anda mengalami ketidakseimbangan foremilk-hindmilk:
  • Bayi selalu meragam
  • Bayi kembung
  • Najis bayi menjadi kehijauan
  • Bayi tak kenyang
  • Berat badan bayi tidak meningkat seperti yang sepatutnya
  • Bayi kerap sangat berak
Jadi, kalau ibu dapati bayi ada benda2 di atas, kemungkinan penyebabnya ialah:
  • Susu ibu yang tidak seimbang antara foremilk dan hindmilk – foremilk lebih banyak.
  • Ibu cepat sangat menukar payudara semasa menyusu, tak sempat baby nak dapat hindmilk.
  • Susu ibu terlalu banyak (oversupply) hingga bayi tak sempat dapat hindmilk sebab dah ‘muak’.
  • Bayi yang hisap sikit, tertidur – tak sempat dapat hindmilk.
Jadi, apa yang ibu boleh buat?
  1. Susukan bayi dengan sebelah payudara saja. Yang lagi sebelah lagi pam.
  2. Ibu yang mengalami milk oversupply boleh mengepam secara rutin dan menyusukan bayi di antaranya.
  3. Mengepam sedikit sebelum menyusukan bayi supaya bayi mendapat hindmilk.
  4. Mengepam secara konsisten agar lebih kerap payudara dikosongkan- mengurangkan tindakbalas osmosis yang menjadikan susu lebih cair.
  5. Mengambil makanan yang tinggi protein dan serat.
Jadi ibu-ibu terutama ibu baru, jika menghadapi masalah2 seperti di atas, periksa penyebab seperti yang saya senaraikan, adalah antara penyebab tersebut yang ‘kena’ dengan anda. Jangan cepat putus asa bila tengok bayi macam tak kenyang, berat badan tak naik, poo-poo hijau… bukan tanda susu tak cukup tapi foremilk anda mungkin terlalu banyak hinggakan bayi tak sempat dapat hindmilk, perut dah penuh.