Lilypie - Second Birthday

Wednesday, May 28, 2014

JAUNDIS

[ JAUNDIS ]

Tentang demam kuning, jaundis..
Jaundis sebenarnya normal untuk negara Asia, 90% bayi biasenya terkena jaundis.

Jangan takut bila baby kene jaundis, sebab jaundis bukan disease/penyakit, tapi ia adalah satu kondisi/keadaan.

Ramai orang takut sangat anak kena kuning, padahal sebenarnya ia satu keadaan, anti-oxidant dan proses detox untuk badan baby "flush" segala kotoran dalam badan die sejak di alam rahim lagi.
Ia bukan penyakit!!! Demam kuning bukan satu penyakit!! So janganla risau 😀sebab baby demam kuning bukan sakit, tapi mengalami proses anti-oxidant yang normal.

Yang penting, sentiasa monitor paras jaundis dengan check kat klinik.
Breastfeed kerap untuk turunkan jaundis.
Elakkan bagi air macam2 sebab nanti baby kerap kencing dan kurang berak. Tahukah anda, 90% jaundis keluar melalui najis dan air kencing hanya 10% saja. Bagi air herba, sengkuang cina dan air lain hanya buatkan baby kerap kencing dan jaundis tak keluar banyak. Kita nak baby kerap berak supaya kuning cepat turun.
Ada orang breastfeed kerap, tapi kuning tak turun jugak, sebabnya tak menyusu dengan betul, cara menyusu salah jadi baby tak dapat susu yang cukup. Sesetengah mak tak perasan kadang2 baby bukan menyusu tapi sekadar "pacifier", maksudnya baby sekadar hisap nipple tapi tak telan susu.
Jadi bila kuning tak turun walaupun mak still bf, doktor sarankan formula, kerana itu juga choice yang ade untuk turunkan kuning. Sebenarnya bukan sebab susu ibu, tapi sebab lekapan menyusu tak betul, baby tak dapat cukup susu jadi kuning susah nak turun..
Bagi susu formula, boleh jugak turunkan kuning..cuma ibu kene tau risiko, risikonya ialah
-milk supply akan kurang, lama2 susu ibu jadi sikit
- baby mungkin alami keliru puting, tak nak menyusu dah
- risiko kesihatan seperti alahan, sembelit dan lain2 jika tak sesuai susu.
-belum masuk lagi kos beli susu dan kos rawatan baby.
- dan akhirnya cabaran yang besar menyebabkan mak terus give up untuk fully bf..

Jadi, pastikan anda ada ilmu untuk buat keputusan yang bijak!😀

No comments:

Post a Comment