Lilypie - Second Birthday

Wednesday, July 9, 2014

Coretan kak Maz tentang sangka baik pada anak

Ok. Kisahnya bgini kwn2.

Smlm lps amik fateh dr pengasuh, dlm kete xsilap saya, sy ada terdetik dlm hati bila lihat/ merenung fateh. Dlm ht ada berasa dan berkata2 dlm hati sesuatu yg xsihat. Sy kan mcm slalu bckp dlm kepala yg fateh pernah respon "Aah?" seolah dengar dan tanya apa dia? tu.

So ayat mksudnya lbh kurang ialah psl saya beritahu dia yg saya dah rasa kurg attach dan semakin jauh dari dia. Pelil skit bunyiknya😁. Semata krn sy prgnnt kan adik baru. Smpt juga saya rationalised dan kata, xbaik mcm tu. Fateh ttp ank mummy no 1 yg paling sempurna. Masa tu mmg rasa gap emosi dgn dia.

Nk di jd kan cerita, kbtulan bwk g padang main mcm biasa la. Bnda tu xda papa dah.

Tp balik dlm 7 lbh tu dgn si ayah blm pulang, sy stres sdikit sbb nk smbung memasak dlm keadaan memghampiri maghrib. Sblm kluar rumah ke padang sy smpt msk nasik shj.

Namun alhmdulillah si kcil merengek perhatian (plus faktor nak maghrib agak panas sy dptk bkaitan gangguan syaitan biasanya utk kami bdua dulu mcm cthnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan fateh xmandi lagi, tergaru2 dgn sronok padang tu buka kasut, kaki aym ja dok lari2 happy, sy sdg masak lagi), sy xmarah dia langsung, tenang aja, plg tinggi sy keraskan sdikit suara btanya nak apa dan menerangkan fungsi skrg saya iaitu sdg memasak nak buka, kjp lg ayah balik.

Of course dia xmau memahami sbb keperluan utama dia ialah phatian, nak susu mummy, ngantuk dah dan xmandi lg dan xnak mandi. Siap nangis raung bila sy tanggalkan baju, smpi sy pakaikan balik bju dia. Sy smpt proses spontan, iaitu sbg bdk kcil, dia rasa violated pabila x mengizinkan, namun saya sbg org lain, terus mncabutkan baju dia.

Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama mcm masa tulisan sy pasal pabila hati anak kecil terluka.

Mlm tu (iaitu smlm lagi) lebih tenang, cuma spnjg tdo lbh attach nak nenen sahaja. Sy sbr sbb tahu dia rasa insecurity. Kira layan aja. Xmerungut papa dlm ht. Bsbr dgn proses pemulihan ht anak kcil tluka ni.

Esknya pagi, iaitu pg rabu la kan, sy bg tune in dlm kepala sy serentak dgn dia, skrip, dlm kete otw rumah pngasuh. Oh ya smlm tu, akhirnya dlm merengek xmo mandi, xmo ayah mandikan, akhirnya dia kool pabila setuju dan mahu saya yg mndikan dia. Lps mandi dia lbh tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Sy xanggap sbb nk dpt adik sbb selama ni xpenah bgini. Sy pun xmo letak believe begitu nnt akan expand. "What u focus will xpand".

Dlm kereta (malah semasa mandikan smlm tu), skrip sy bg ialah "fateh baik, fateh anak soleh, fateh dengar cakap mak (pengasuh), fateh tenang, fateh bijak dll". Dan klakanya dia ulang balik skrip pendek tu "fateh baik, fateh soleh, so on".

Smpi rumah pngasuh pg smlm tu, sy smpt btanya kpd pengasuh. Ada tak fateh pernah pukul/buat adik arissa (baby 9bln jagaan pengasuh sjak usia 3 bln). Kpcayaan sy ialah fateh penah dimarah pengasuh krn mengganggu mengacau baby cicca ni. Sbb lately ni sy kerap 'menyiasat' "mak penah / ada marah fateh tak", "ada" jwbnya. Apa sbb mak marah? Sebab ateh buat adik cicca katanya. Ateh buat apa? Ateh ketuk kepala adik cicca. Lagi? Ateh masuk bilik abang acut  abg acut marah.

Mcm2la. Yg sy nak fokus siasat ialah adakah fateh pernah memukul membuli baby kcik. Dan sy pcaya ada sbb bbbrp kali conversation kami, dia ada mengaku dia buat. Dan of course saya admit, mana2 org dewasa akan marah,sbb bby kcik,  maka abg besar salah, wlu abg besar tu blm matang, baru 2 thn lbh.

Tahu tak apa jwpn pngasuh? "Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tgk adik cicca, dia duduk aja tengok. Dia x kacau. Dia xpernah buatlah". Sy pun kata "yaka sbb dia kata dia ada buat adik cicca, pukul kepala la dsb". "Xda" kata pngasuh.

Masa tu terdetik malu pd diri sndiri krn bsangka buruk, kagum dan bangga sbb fateh seorang abang yg btol baik, x jelous adik kcik dan xbuat pun adik kcik. Recall balik mmg dia slalu syg adik baby memana dan sefaham saya sblm conversation dgn fateh yg sy siasat tu, mmg dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik bby baru jagaan pngasuh.

Allah, kesal saya. Otw dln kereta ke tmpt kerja, sy proses balik emosi sy. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Ttg fateh ada buat adik cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pd anak kcil.

Moral of the story, apa terdetik dlm hati, anak kcil blh rasa. Dan dia akan rasa spt terancam  sbb mak dia sndiri x percaya kat dia. Mak dia sndiri bersangka buruk kpdnya. Maka juga what u focus will xpand itu, ialah bila saya kerap bertanya dan pcaya fateh ada melakukan pbuatan x elok, dan ada dimarah pengasuh, sy takut itu akan jd realiti sbb kita duk ulang2. Cth mak sbut anak sy ni degil, xdgr ckp, klu rumah org je msti kacau brg anak org. Believe mcm tu mmbuatkan smpai ke sudah pun ank xkan berubah, malah akan lbh buat perangai hal sama sbb kita pcaya dlm kepala, dan ucpkan lg.

Btol kata dao, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun)  apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.

Ini juga yg slalu sy sbut dlm ceramah sy pun😁. Its gud sbb saya alami dlm kes simple mcm ni dan proses muhasabah diri, dan dpt learning pointnya.

Hari ini lps pulang keje, dia ok aja. Dan sy inform pngsuh yg fateh akan dpt adik. Dan plan sy jika k.ros rasa ramai sgt, penat nak jaga fateh, arissa dan bby baru, sy mgkin perlu cari nurseri. Alhmdulillah pngasuh dgn tenangnya kata dia boleh jaga.😊😂. Sy kata 3 bulan cuti, sy ttp anta mcm biasa, suami sy jaga sy pantang, pagi petang anta amik fatej agr siang sy fokus pd adik, dan keje bln 5 antar baby baru masa tu baby cicca dah 1.7 thn. K.ros kata ok. Xlama pastu masa sibuk masak sbb kwn2 dtg umah buka, suami pngasuh hntr jagung fresh dr ladang😘. sy dpt rasa dia pun happy sbb sy trust dia. dan sbnrnya rezeki dia akan btmbh. Sbb sy byr dia kira tinggi 300 bagi perlis ni, wlu fateh dah bsr, mudah urus dan kdg kami cuti sminggu ke kl ttp byr mcm biasa.

Pasal believe ni, dahulu sblm dua tahun, masa ateh lmbt kenal huruf hijayyah (sdgkan masa tu nuha sgt advance), pun sama. Sy sndiri xyakin anak saya boleh kenal, wlu saya xpenah miss ajar fateh direct or indirectly vcd. Mmg xpenah miss ada input alquran wlu ke kl. Tp teruknya sy slalu rasa xyakin dia kenal btol. Smpi la btol dia kenal dan masuk buku sehari sblm genap dua tahun, krn mahu reward kapal terbang. Fateh boleh habeskan dgn istiqamah, sbulan lebih buku furqan 1 dari page 8-39 tu. Setiap hari ada baca (kdg je miss).

Maka moralnya, perlu letakkan kpcayaan, bayangan, terdetik dlm kepala, fateh blh mmbaca huruf pelbagai baris, mcm Ahmad. Byngan dah ada. Dia akn boleh lakukannya. Krn itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul. Percaya anak kita semua di sini boleh. Dgn pkongsian rkn smua di sini, sharing method, we r on da right track, n fast track. InsyaAllah. Smua anak di sini blh jd hebat mcm adik Musa hmpir tamat sblm umur msuk sek.rendah nnti.💆.

Terdetik rasa gap dgn fateh tu sy rasa mmg misi syaitan iblis sbb anak kita ni anak alquran, anak soleh, yg bakal menjadi pelapis generasi alquran menyelamatkan dunia nnti. So ingat, cbrn sumer tu hdpi dgn tabah, sbr, tenang, dan pcaya ia akan reda, berlalu. X manis pencapaian nnti jika tiada cubaan dan godaan.. Kuatkan diri. Iblis mng sistematik dan very smart, tau mn kekurangan kelemahan kita dan anak kita utk demotivate dan menggagalkan misi kita.

Alhmdulillah ujian sy kerap, dan sy juga kerap muhasabah diri dgn baik. Ada solusi.. Syukur sgt.

Sekian😊

Kena msuk blog ni copy paste utk rujuka  dan peringatan diri sndiri. Penulisan dulu dlm ni psl ajar anak imaginasi pun xsmpt copy paste, jauh dah klu nak trace😁
Tiket tu psl buka puasa under ikram malaysia. Pengasas dia chinese convert muslim tu. Last yr pi jugak. Kat putra palace. Xmampu byr dua tiket, byr 1 je tp dr.azlan bg tiket satu free. Alhmdulillah. Hrl dpt pi lagi. sonok tgk pengisian dan aktvt ngo ni.

Adah, ikram prasek tahfiz arau tu sama kah dgn ikram ini?
Ya farah. Punyala lama msg nk msuk whatsap sbb encik suami sdg tgk bola. Saba aja...

No comments:

Post a Comment