Lilypie - Second Birthday

Monday, July 21, 2014

Mulakan Hafazan Pada Anak dari Kak Lin

Blh hafal,tp just bg dia dgr.bg dia masuk huruf smbg,bila dh smpai huruf smbg nanti dia dh blh bc tp merangkak.ha tu waktu the best sb nk bg dengar, baca dan hafaz serentak
sb dia dh biasa dgr surah tu nanti dia serap dan baca dan hafaz
Cth:siang bg dgr surah yg nk dihafaz,ptg buka minta dia bc x ape wlaupun merangkak.mlm smbg lg kali ni lbh lancar.esk smbg lg,tp lebih lancar dri sesi pertama dan kedua.jd sblm start setiap sesi mengajar tu blh repeat buka surah tu.ank akan belajar btlkan sebutan berdasarkan yg dia pernah bc.bila dia dh lancar nanti,minta dia repeat bc smpai btl btl lancar dan btl tajwid ikut sebutan qari.
Nanti bila dia dh lancar,tetap buka bacaan tu byk kali ptgnya minta dia hafaz pula,ingat baca dulu,dan bru hafaz.in sya allah dia cpt hafaz sb dh dgr byk kali dri sblm kenal huruf lg.hehe.lps tu,buat pula sesi hafazan surah td smpai btl btl lancar dgn tepat tajwidnya.

Xpe naz, hafal dgn pndgrn dulu pun ok, nnt dh baca, hafaz dari membaca lebih sempurna, itu aja. Xsilap sy, pnlina ada bg video darwish hafal surah dua versi, satu yg hafal dr pndgrn,  satu lg setelah pndai membaca. Mmg ada beza. Namun xsia2 gunakan waktu membaca huruf dan menghafaz serentak.
Jg klu xsilap sy, darwish dlm 2.7 dah hafal 17 surah, dan umur dekat2 tiga tahun baru boleh membaca surah dari laminate, secara merangkak2.
Cara k.line mmg ikut step pnlina ajr (namun sy merasakan pnlina mmg starts very early hafalan melalui pendengaran, bmula bwh dua thn, anknya menghafal hujung2 sebut surah, tp xnampak highlight sgt mgkin)..
Spt biasa analisis saya la.
Oh ya satu lagi, bila menghafal sesudah blh membaca, kelebihannya ialah photographic memory ter activate. dia ingat ayat sambil ingat gambar tulisan, page brp, atas ke bwh ke.

Sbb tu klu rajin guna kad imbas fatihah, sy rasa blh, sbb mcm anak pn zaidathul akma tu ingat warna 7 kad tu, warna pelangi, warna tu ayat apa. Tp sy xbuat lg secara rajin. Plan nk buat 3 qul tp blm buat. Bismillah pernah, maka xtinggal dah sukukata.

Tp mcm alikhlaa sy xbuat kadimbas ayat pun, fateh dah xtinggal sukukata dah.

Memana pun ok naz, asal manfaat masa emas anak2 ni👌. Sama mcm abc sumer tu.

Wlu pun lina xajar secara frmal, sbnrnya dia dh tnjuk awl, darwish bwh dua thn, sbb darwisya dkt 3 thn dia dah psg 'astro channel' sndirinya kan ( arab english smua tu) vcd right brain babu genius ke apa ke, dlm tu kan bahasa inggeris. Dora tu lagila ada selit ilmu warna mcm blue, yellow dan counting 1-10 (pilih bhs arab tp masa warna dan counting dia otomatik dlm bahas inggeris)


- ikut track. Paling lama tinggal pun sehari dalam seminggu. So ajar je stiap hari jgn tinggal.
-air surah toha

Tq maz..naz..sy pun follow yg sama..cuma tambahan..waktu nk start hafal surah..nurul akn follow ayah dia baca 1 1..cth surah alfiil..ayah dia bc. Alam tara dia pun ikut sambil tgk gerak bibir ayah dia..alam tara..kaifa..kaifa..faala..faala..rabbuka..rabbuka...dan seterusnya
Alhmdulillah pagi tadi kul 3am dia speed bc 4 pages..maka selesai smpai ms18..alhmdulillah..lps ni follow step ahmad

Alhmdulillah adira dan umar dah sihat..peluk cium dari makcik😘
Tadi pagi sy tgk lagi beberapa video adik musa..takjub sgt..seolah2 alquran tu didpn dia..dah diluar otak..dgn hafal surah apa dan ayat berapa..subhanallah maha suci Engkau yaAllah..
Menteri agama indonesia pun seolah2 xpercaya bila dia uji adik musa..terus dia kata..moga ank yg saya kndung (dia lelaki) nanti mnjadi spt adik musa..


Cerita Gula dari Dr Suriyakhatun

Ada apa dengan gula ?
Ini mungkin soalan yang ditanya oleh pembaca yang membaca posting saya tentang memberikan anak gula .
Ada yang tanya, umur berapa boleh berikan soft drinks kepada anak .
Tekanan dunia perniagaan atas industri makanan telah kaburkan mata kita sehingga kita tidak dapat bezakan makanan dan kimia.
Kimia sudah jadi makanan !
Gula adalah bahan asli yang ada dalam banyak makanan semula jadi .
Buah banyak gula dan gula adaah dari tebu maka apa salahnya kita ambil gula ?
Gula adalah sucrose . Sucrose adalah gabungan dua simple sugar ia itu glucose dan fructose .
Kadang kala pesakit jadi keliru sebab ada kalanya doktor akan beritahu pesakit yang rasa lemah dan lesu serta berpeluh sejuk bahawa ia kurang gula dalam darah dan rawatannya adalah gula !

Betul, apabila kadar gula dalam darah terlalu rendah, memang rawatannya adalah gula . Ini hanya untuk kes cemas sahaja . Contohnya orang yang telah diberi terlebih ubat oral hypoglycaemics atau orang yang tak makan dan minum sehingga gula dalam darah terlalu rendah .

Begini sebenarnya :

Badan kita memang perlukan gula dan gula yang ada dalam darah ia lah glucose. Glucose dihasilkan dari makanan karbohidrat.

Cara pencernaan makanan kita akan hasilkan gula dalam darah.
Kita tidak perlu gula dalam bentuk sucrose ie gula pasir atau makanan yang ada gula . Kita perlu gula ini diambil dari makanan asli.

Bila kita dapat gula dalam bentuk sucrose dalam kuantiti yang banyak , gula ini akan segera memasukki darah kita dengan kuantiti yang banyak juga . Ini menyebabkan 'sugar rush' dalam darah . Bila ini berlaku , kita akan rasa segar dan aktif serta ia mencetuskan pengeluaran insulin sebab mengikut seimbangan gula dalam darah , ia tidak boleh terlebih .

Maka insulin akan keluar dan dengan cepat turunkan gula yang berlebih itu . Dengan ini sebab tadi gula terlalu banyak memasukki sistem darah kita, kadar gula akan turun pula mendadak juga .

Apa jadi kepada gula yang sudah diturunkan oleh insulin tadi ..ia jadi LEMAK!!!

Kira badan terperanjat dan cepat cepat turunkan kadar gula lah tu bila kita ambil makanan bergula ( banyak)

Maka, individu itu akan rasa letih balik dan pergi minum air manis lagi atau ketagih manisan .

Lama kelamaan ini menimbulkan stress dalam badan kita dan mulalah masaalah timbul dalam hormon cortisol kita membawa pada masaalah sistem immune .

Insulin yang dikeluarkan oleh ' islets of Langerhans' di 'pancreas 'kita pun akan mula letih dan kadar insulin mungkin akan berkurangan, jadilah Diabetes Mellitus .

Ketagih gula petanda bahawa sistem kita ada masaalah .
Jawapannya bukan untuk ambil minuman manis !

Karbohidrat yang baik adalah karbohidrat asli yang banyak serat, ada vitamin dan zat galian .

Badan kita akan ambil masa hazamkan dan akan ambil masa menghantar gula kedalam darah !

Sebenarnya banyak lagi cerita gula ini ..sambung lagi lain kali

Sunday, July 20, 2014

Kata2 Dr Suriyakhatun tentang Penyusuan Ibu

Beza susu ibu dan susu formula
Ini sambungan tentang susu ibu. Yang saya tidak sebut dalam slides ini adalah bagaimana untuk tambahkan mutu susu ibu serta penjagaan makanan untuk hasilkan susu yang baik . Jika ibu mempunyai peghazaman dan usus yang kurang optima, ini perlu dibetulkan supaya mengeluarkan susu yang terbaik untuk bayi .
Bayi juga boleh mendapat alahan dari pemakanan ibu dan ini perlu di ambil perhatian .
Menyusukan anak memerlukan komitment dan dedikasi namun hasilnya amat baik insya allah .

( ada 7 slides bergambar beza susu ibu dan susu formula dari Dr Suriyakhatun)

[ SUPPLY AND DEMAND]

Use it or lose it ! Ungkapan ini yang mempunyai banyak erti saya gunakan kali ini untuk ceritakan tentang tulang dan otot kita .

Bila otot lemah, tulang pun lemah dan rapuh. Bila otot kuat, tulang pun kuat .

Badan kita ada mekanisma biofeedback dan maklumbalas dari sel dan organ badan akan beritahu sama ada nak kuatkan atau abaikan sesuatu organ berdasarkan kegunaannya .

Inilah sebabnya ibu-ibu yang susukan anak akan dapati susunya kering bila dia malas nak pump susu semasa kerja ! Lama kelamaan susunya kering sebab badan rasakan anak sudah tak mahu susu !
Lagi di pump, lagi anak menyusu maka lagi banyak susu,mengikut prinsip supply akan meningkat bila demand meningkat !

Pemakanan Ibu Menyusu Dari Dr Suriyakhatun

Pembaca bertanya : Boleh tak beritahu bagaimana nak tingkatkan mutu susu badan ?

Memang, susu badan berbeza mengikut nutrisi dan pemakanan ibu. Semua khasiat susu juga bergantung pada kesihatan ibu dan mutu probiotics yang ada dalam susu ibu bergantung pada kesihatan usus ibu. Perkara ini sudah banyak kali saya sentuh .

Bila saya rawat bayi yang mengidap eczema dimana anak itu menyusu badan, saya akan mengambil kira juga kesihatan usus ibu dan seringkali saya akan berikan rawatan kepada ibu untuk betulkan ususnya .

Sebenarnya saranan saya ini sama juga untuk sesiapa yang nakkan kesihatan yang optima cuma, dalam kes ibu yang menyusu dan juga ibu yang mengandung, kesihatan dirinya, tahap stress dan emosi dirinya kesemuanya mempengaruhi anak yang disusukan atau anak dalam kandungan .

Antara makanan yag merosakkan kesihatan usus bila di ambil dengan kadar yang kerap dan diambil hari-hari adalah berikut .

Dalam pada itu tak perlu terlalu ketat berpantang, jika sekali sekala memakannya tidak menjadi masaalah besar .

1. gula putih dalam apa bentuk sekalipun , dalam minuman dan makanan . Setakat secawan waktu pagi dengan kadar sedikit dimaafkan .
2. kek dan kuih ( boleh makan tapi jarang-jarang )( tepung putih ) jangan amalkan makan roti dengan kadar yang kerap
3. Makanan berkimia termasuk mee segera, makanan dalam tin, sosej , burger dan lain lain .
4. Serbuk perasa (MSG ) dan pemanis tanpa zat, pewarna dan pengawet : Terdapat dalam banyak jenis makanan terutama yang dari restoran dan pasar raya serta dalam peket-peket perencah
5. garam putih -table salt
6. Jenis sayuran yang perlukan banyak racun seranga seperti kailan dan sayur daun kecuali kangkung dan ulaman. Kalau yang organic dibolehkan .
7 Jenis ikan bottom feeders sebab ikan ikan di dasar laut ada lebih racun . ( cuba jangan makan ikan besar, lebih baik ikan kecil )
8. Kerang
9. Susu lembu dari lembu komersial, dibolehkan susu lembu kampung )
9. Transfat atau minyak rosak : margarine dan minyak gorengan yang diguna berkali -kali ( semua gorengan yang dijual )

Apa yang perlu dimakan selalu sebagai amalan

1. Beras perang dan semua bijiran, lebih baik organik , kentang , ubi kayu ubi keledek sebagai sumper karbohidrat yang baik
2. Lauk pauk , pastikan dapat 3 porsi setiap hari . Contohnya pagi : telur, tengah hari ikan kembung sederhana sekor, malam ayam sebahgian dari 8 bahagian atau daging saiz 2 kotak mancis , protein sayur termasuk tofu sekali sekala.
3. Sayur 2 mangkuk sehari , wajib ada sayur hijau , dan pelbagaikan warna sayur . Pastikan ada ulam, untuk vitamin C
4. Buah termasuklah banyak limau nipis dalam salad dan dibuat air
5. Garam bukit
6. Santan , minyak virgin coconut oil atau olive oil
7. Untuk masak guna minyak kelapa sawit
8. Kacang dhal, tauhu tempe ( calcium and other minerals )
9. Kimchi Sauerkraut, tempe , tempoyak , pickles : boleh buat sendiri : 1 balang kaca 500 ml , air mineral 300 ml , garam bukit 2 sudu teh, fermented fruit enzyme ( RIN atau Biogreen ) 3 sudu teh .
carrot, timun, tomato, bawang putih , kobis dipotong macam nak buat acar , masukkan semua dalam balang dan tutup , simpan dalam peti sejuk untuk seminggu sebelum makan. Airnya jangan buang, masukkan lagi sayur , ie adalah makanan probiotic .Boleh ditambah bijan dan spices kalau nak .
10 soup tulang ( ikan masak pindang, sup ayam, sup tulang, ikan bilis tumbuk sebagai rencah sayur )
11. guna gula perang organic, madu asli menganti gula putih
12. Buah segar
13. susu kambing organic (tak perlu kalau sudah amalkan sup tulang )

Makanan dan supplements untuk banyakkan susu

1. halba , satu sudu teh dalam air mendidih segelas rendam 5 minit campur madu asli , 2-3 kali sehari ( memang peluh bau )
2. Gum Arabic ( Al Manna dan Tayebat )- prebiotic, immune booster, amino acids dan minerals
3, Omega 3, 6 , Udo's oil blend atau VCO campur ground flax seeds
4.Chlorella ( detox bowels )
5. Aloe juice ( detox bowels )
6. Enzymes ( fermented fruits
7.Mineral supplements : extra magnesium Kordel Magnesium Amino acid chelate, Biogrow minerals
8. Immune system boosters: kunyit hidup .echinacea, Tranfer factor - banyak lagi
9., Habatusaodah,
10, nuts and seeds, termasuk almonds , sunflower seeds dan pumplin seeds
11. buah kering cranberry., korma,apricort , fig dan lain lain

Senarai ini sebagai panduan, banyak lagi yang baik yang tidak disebut .
Tentang emosi ibu saya akan sentuh pada posting lain .
Jika ibu ada masaalah kesihatan , ada kalanya meperbaikki pemakanan tidak cukup maka saya akan beri rawatan homeopathy dan kadangkala rawatan spiritual energy healing .

BERCERAI SUSU/WEANING OFF

[ BERCERAI SUSU/WEANING OFF ]

Since sekarang anak saya Nuha dah 2 tahun 5 bulan, ade yang bertanya
-Nuha dah berhenti menyusu ke?
-Saya dah stop menyusu ke bile Nuha 2 tahun?
-Kenapa Nuha masih menyusu lagi?
-Tidak kurang juga orang yang memberi idea kepada saya suruh letak asam, garam jugak menyuruh saya kata "susu basi", "susu pedas" dan lain2 lagi kerana mereka ingat Nuha tak mahu berhenti menyusu ( hehe memang saya geleng kepala)

Ilmu bercerai susu ( weaning off ) memang ramai yang tidak tahu. Jadi saya rasa perlu saya kongsikan di sini apa yang saya buat dan bagaimana proses berhentikan penyusuan tu berlaku.

Teknik weaning off yang saya pakai ialah peraturan
1: Dont offer and dont refuse.
Waktu Nuha masuk 2 tahun, kita tak perlu offer menyusu dan jangan tolak kalau anak minta mahu menyusu. Pastikan anak makan makanan seimbang. Leka dan lengahkan dia untuk menyusu.

2: Kurangkan sesi penyusuan sedikit demi sikit.
Saya tak mengepam dah dan kurangkan sesi menyusu.
Bila kurang menyusu memang automatik susu kite akan kurang dan sikit.

Saya juga ajarkan Nuha minum susu pakai cawan/sippy cup. Letak cawan di meja, cakap, Nuha sekarang dah besar, kena minum susu dalam cawan.
Awal2 memang anak akan protes, tapi kita perlu tegas, jangan cepat mengalah. Anak kita bijak! Dia memang paham. Dia nak test kita je nak tengok serius mane mak aku ni buat rules kat aku hehe.
Alah, rules macam ni la yang saya apply jugak kat Nuha supaya die hari2 mangaji AlFurqan dengan saya.

Setkan rules dengan anak, disiplinkan dari awal.

Sehingga sekarang, rules saya seterusnya ialah
3: Terangkan pada Nuha, dia sudah besar, dia bukan lagi baby. Kalau dah besar, nanti nak pegi sekolah tak boleh dah minum susu ummi. Baby je yang menyusu. Nuha paham beza baby dan kanak2. Terangkan apa dan mengapa. Anak kita ni bijak, ibu semua! Tambah anak yang minum susu ibu lagi la berganda2 kebijakkan dan IQ diorang. Jadi kita perlu bijak terangkan pada mereka.

4: rules sekarang yang tengah saya apply. Menyusu hanya malam saja, dan Nuha memang sudah tidak menyusu di siang hari walaupun saya ade. Malam hanya sekali menyusu. Selainnya die request fresh milk/gochoc/gomilk.

Ibu semua, proses bercerai susu bukannya hari ni menyusu dan esok/minggu depan stop terus!!Bukan!! Macam saya, target tempoh berhentikan penyusuan dari umur 2-3 tahun. Ini kerana Ustaz Hassan Din AlHafiz memberitahu saya Rasulullah SAW berhenti menyusu pada umur 3 tahun. 3 tahun ialah maksimum penyusuan. So saya go on dengan plan ini. ( setiap ibu berbeza bila mereka mahu stopkan menyusu ye bergantung masing2)

Adakah logik, setiap hari bayi anda menyusu ibu, tiba2 hari ini anda mahu stop terus tak bagi susu, anda lumur garam, asam? Macam anda setiap hari diberi makan nasi, tiba2 hari ini anda di"sekat" tak boleh makan nasi!! Bayi anda kecil lagi, dia pun tak paham kenapa mama nie..tiba2 tak kasi susu?
Kasihan emosi bayi tercedera bila kita buat sesuatu yang tak sepatutnya..malah anda tak perlu menipu pun anak anda untuk stop menyusu.

Saya tak tergamak menipu Nuha, anak saya yang bijak. Nuha kalau makan, die sendiri tahu makanan ape yang rasa pedas, rase manis, rase asham ( masam) dan rasa pahit. Jugak, Nuha tahu rasa basi macam mana. Truly, saya tak tergamak tipu dia cakap susu saya basi. Rasa tak patut kerana susu inilah susu terbaik yang Allah anugerahkan pada saya, untuk Nuha sehingga die membesar sihat, cergas dan cerdik. Malah melalui susu inilah, segala antibodi disalur kepada Nuha dan susu inilah susu paling bersih, selamat dan tidak tercemar, kerana ia ciptaan Allah! Adakah patut kita katakan susu yang Allah cipta ini pedas ataupun basi?

Berhenti menyusu perlukan ibu dan anak masing2 bersedia.

Juga, penyusuan tempoh sekarang yang saya tengah lalui ini, ia lebih kepada penyusuan kasih sayang, hubungan erat, bonding antara saya dan Nuha. Bukan untuk hilangkan dahaga/kenyang!
Nuha sendiri dia cakap, ummi, susu ummi da takde..saya jawab, memangla takde Nuha, sebab Nuha kan dah besar.
Nuha faham, dan dia akur. Saya pun akur.
Perasaan berpisah susu, hanya ibu dan anak saja yang faham. Adakala anak dah bersedia stop menyusu. Tapi ibu masih tidak bersedia.
Apepun, biarlah proses bercerai susu, berlaku dalam keadaan keduanya bersedia.
Penyusuan saya pada Nuha sekarang hanya sekadar bonding kasih sayang antara kami berdua!

Apepun menyusu ni ibu yg decide, kite sendiri boleh decide untuk banyakkan susu..dan bile anak dah nak berenti menyusu, kite sendiri boleh decide utk susu kite kurang dan stopkan pengeluaran susu dgn ilmu dan teknik yg betul n dalam masa yang sama menjaga hub baik kite ngan anak

Link untuk teknik weaning
http://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-techniques/

Siti Aisyah Samat
Kaunselor Laktasi PPUM

Weaning Techniques : KellyMom

By Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC and Paula Yount Don’t offer – don’t refuse Dropping one feeding at a time Distraction or substitution Change in routine or schedule Postponement Shortening nursing sessions Night weaning Other ideas for older nursings […]

kellymom.com

Wednesday, July 9, 2014

Coretan kak Maz tentang sangka baik pada anak

Ok. Kisahnya bgini kwn2.

Smlm lps amik fateh dr pengasuh, dlm kete xsilap saya, sy ada terdetik dlm hati bila lihat/ merenung fateh. Dlm ht ada berasa dan berkata2 dlm hati sesuatu yg xsihat. Sy kan mcm slalu bckp dlm kepala yg fateh pernah respon "Aah?" seolah dengar dan tanya apa dia? tu.

So ayat mksudnya lbh kurang ialah psl saya beritahu dia yg saya dah rasa kurg attach dan semakin jauh dari dia. Pelil skit bunyiknya😁. Semata krn sy prgnnt kan adik baru. Smpt juga saya rationalised dan kata, xbaik mcm tu. Fateh ttp ank mummy no 1 yg paling sempurna. Masa tu mmg rasa gap emosi dgn dia.

Nk di jd kan cerita, kbtulan bwk g padang main mcm biasa la. Bnda tu xda papa dah.

Tp balik dlm 7 lbh tu dgn si ayah blm pulang, sy stres sdikit sbb nk smbung memasak dlm keadaan memghampiri maghrib. Sblm kluar rumah ke padang sy smpt msk nasik shj.

Namun alhmdulillah si kcil merengek perhatian (plus faktor nak maghrib agak panas sy dptk bkaitan gangguan syaitan biasanya utk kami bdua dulu mcm cthnya masa nilah dia nak susuibu dsb, dan fateh xmandi lagi, tergaru2 dgn sronok padang tu buka kasut, kaki aym ja dok lari2 happy, sy sdg masak lagi), sy xmarah dia langsung, tenang aja, plg tinggi sy keraskan sdikit suara btanya nak apa dan menerangkan fungsi skrg saya iaitu sdg memasak nak buka, kjp lg ayah balik.

Of course dia xmau memahami sbb keperluan utama dia ialah phatian, nak susu mummy, ngantuk dah dan xmandi lg dan xnak mandi. Siap nangis raung bila sy tanggalkan baju, smpi sy pakaikan balik bju dia. Sy smpt proses spontan, iaitu sbg bdk kcil, dia rasa violated pabila x mengizinkan, namun saya sbg org lain, terus mncabutkan baju dia.

Then ayah balik, dia terus ke ayah dan nangis sedih. Nangis tu sama mcm masa tulisan sy pasal pabila hati anak kecil terluka.

Mlm tu (iaitu smlm lagi) lebih tenang, cuma spnjg tdo lbh attach nak nenen sahaja. Sy sbr sbb tahu dia rasa insecurity. Kira layan aja. Xmerungut papa dlm ht. Bsbr dgn proses pemulihan ht anak kcil tluka ni.

Esknya pagi, iaitu pg rabu la kan, sy bg tune in dlm kepala sy serentak dgn dia, skrip, dlm kete otw rumah pngasuh. Oh ya smlm tu, akhirnya dlm merengek xmo mandi, xmo ayah mandikan, akhirnya dia kool pabila setuju dan mahu saya yg mndikan dia. Lps mandi dia lbh tenang. Punyala nak saya sahaja rupanya. Sy xanggap sbb nk dpt adik sbb selama ni xpenah bgini. Sy pun xmo letak believe begitu nnt akan expand. "What u focus will xpand".

Dlm kereta (malah semasa mandikan smlm tu), skrip sy bg ialah "fateh baik, fateh anak soleh, fateh dengar cakap mak (pengasuh), fateh tenang, fateh bijak dll". Dan klakanya dia ulang balik skrip pendek tu "fateh baik, fateh soleh, so on".

Smpi rumah pngasuh pg smlm tu, sy smpt btanya kpd pengasuh. Ada tak fateh pernah pukul/buat adik arissa (baby 9bln jagaan pengasuh sjak usia 3 bln). Kpcayaan sy ialah fateh penah dimarah pengasuh krn mengganggu mengacau baby cicca ni. Sbb lately ni sy kerap 'menyiasat' "mak penah / ada marah fateh tak", "ada" jwbnya. Apa sbb mak marah? Sebab ateh buat adik cicca katanya. Ateh buat apa? Ateh ketuk kepala adik cicca. Lagi? Ateh masuk bilik abang acut  abg acut marah.

Mcm2la. Yg sy nak fokus siasat ialah adakah fateh pernah memukul membuli baby kcik. Dan sy pcaya ada sbb bbbrp kali conversation kami, dia ada mengaku dia buat. Dan of course saya admit, mana2 org dewasa akan marah,sbb bby kcik,  maka abg besar salah, wlu abg besar tu blm matang, baru 2 thn lbh.

Tahu tak apa jwpn pngasuh? "Takdelah. Fateh dengar cakap. Kak ros suruh dia duduk tepi je tgk adik cicca, dia duduk aja tengok. Dia x kacau. Dia xpernah buatlah". Sy pun kata "yaka sbb dia kata dia ada buat adik cicca, pukul kepala la dsb". "Xda" kata pngasuh.

Masa tu terdetik malu pd diri sndiri krn bsangka buruk, kagum dan bangga sbb fateh seorang abang yg btol baik, x jelous adik kcik dan xbuat pun adik kcik. Recall balik mmg dia slalu syg adik baby memana dan sefaham saya sblm conversation dgn fateh yg sy siasat tu, mmg dia menunjukkan tiada tanda terancam kehadiran adik bby baru jagaan pngasuh.

Allah, kesal saya. Otw dln kereta ke tmpt kerja, sy proses balik emosi sy. Terus hilang segala kerisauan selama ini. Ttg fateh ada buat adik cicca dan ada dimarah pengasuh. Dan baik sangka pd anak kcil.

Moral of the story, apa terdetik dlm hati, anak kcil blh rasa. Dan dia akan rasa spt terancam  sbb mak dia sndiri x percaya kat dia. Mak dia sndiri bersangka buruk kpdnya. Maka juga what u focus will xpand itu, ialah bila saya kerap bertanya dan pcaya fateh ada melakukan pbuatan x elok, dan ada dimarah pengasuh, sy takut itu akan jd realiti sbb kita duk ulang2. Cth mak sbut anak sy ni degil, xdgr ckp, klu rumah org je msti kacau brg anak org. Believe mcm tu mmbuatkan smpai ke sudah pun ank xkan berubah, malah akan lbh buat perangai hal sama sbb kita pcaya dlm kepala, dan ucpkan lg.

Btol kata dao, apa kita fikir (even fikir terdetik sekilas lalu pun)  apa kita rasa, apa kita ucapkan, apa kita lakukan adalah DOA.

Ini juga yg slalu sy sbut dlm ceramah sy pun😁. Its gud sbb saya alami dlm kes simple mcm ni dan proses muhasabah diri, dan dpt learning pointnya.

Hari ini lps pulang keje, dia ok aja. Dan sy inform pngsuh yg fateh akan dpt adik. Dan plan sy jika k.ros rasa ramai sgt, penat nak jaga fateh, arissa dan bby baru, sy mgkin perlu cari nurseri. Alhmdulillah pngasuh dgn tenangnya kata dia boleh jaga.😊😂. Sy kata 3 bulan cuti, sy ttp anta mcm biasa, suami sy jaga sy pantang, pagi petang anta amik fatej agr siang sy fokus pd adik, dan keje bln 5 antar baby baru masa tu baby cicca dah 1.7 thn. K.ros kata ok. Xlama pastu masa sibuk masak sbb kwn2 dtg umah buka, suami pngasuh hntr jagung fresh dr ladang😘. sy dpt rasa dia pun happy sbb sy trust dia. dan sbnrnya rezeki dia akan btmbh. Sbb sy byr dia kira tinggi 300 bagi perlis ni, wlu fateh dah bsr, mudah urus dan kdg kami cuti sminggu ke kl ttp byr mcm biasa.

Pasal believe ni, dahulu sblm dua tahun, masa ateh lmbt kenal huruf hijayyah (sdgkan masa tu nuha sgt advance), pun sama. Sy sndiri xyakin anak saya boleh kenal, wlu saya xpenah miss ajar fateh direct or indirectly vcd. Mmg xpenah miss ada input alquran wlu ke kl. Tp teruknya sy slalu rasa xyakin dia kenal btol. Smpi la btol dia kenal dan masuk buku sehari sblm genap dua tahun, krn mahu reward kapal terbang. Fateh boleh habeskan dgn istiqamah, sbulan lebih buku furqan 1 dari page 8-39 tu. Setiap hari ada baca (kdg je miss).

Maka moralnya, perlu letakkan kpcayaan, bayangan, terdetik dlm kepala, fateh blh mmbaca huruf pelbagai baris, mcm Ahmad. Byngan dah ada. Dia akn boleh lakukannya. Krn itu adalah satu DOA dan doa ibu maqbul. Percaya anak kita semua di sini boleh. Dgn pkongsian rkn smua di sini, sharing method, we r on da right track, n fast track. InsyaAllah. Smua anak di sini blh jd hebat mcm adik Musa hmpir tamat sblm umur msuk sek.rendah nnti.💆.

Terdetik rasa gap dgn fateh tu sy rasa mmg misi syaitan iblis sbb anak kita ni anak alquran, anak soleh, yg bakal menjadi pelapis generasi alquran menyelamatkan dunia nnti. So ingat, cbrn sumer tu hdpi dgn tabah, sbr, tenang, dan pcaya ia akan reda, berlalu. X manis pencapaian nnti jika tiada cubaan dan godaan.. Kuatkan diri. Iblis mng sistematik dan very smart, tau mn kekurangan kelemahan kita dan anak kita utk demotivate dan menggagalkan misi kita.

Alhmdulillah ujian sy kerap, dan sy juga kerap muhasabah diri dgn baik. Ada solusi.. Syukur sgt.

Sekian😊

Kena msuk blog ni copy paste utk rujuka  dan peringatan diri sndiri. Penulisan dulu dlm ni psl ajar anak imaginasi pun xsmpt copy paste, jauh dah klu nak trace😁
Tiket tu psl buka puasa under ikram malaysia. Pengasas dia chinese convert muslim tu. Last yr pi jugak. Kat putra palace. Xmampu byr dua tiket, byr 1 je tp dr.azlan bg tiket satu free. Alhmdulillah. Hrl dpt pi lagi. sonok tgk pengisian dan aktvt ngo ni.

Adah, ikram prasek tahfiz arau tu sama kah dgn ikram ini?
Ya farah. Punyala lama msg nk msuk whatsap sbb encik suami sdg tgk bola. Saba aja...

Saturday, July 5, 2014

Resipi Susu Santan, Susu Badam dari Muslim Cottage

Resepi air 100 plus:
Setelah kita ambil isi kelapa muda untuk buat susu santan,
Air kelapa muda jangan dibuang.
Perah sebiji lemon(tanpa biji)/ limau nipis jika lagi suka masam.
Kacau rata,simpankan dalam peti ais.
Tunggu azan maghrib baru diminum ketika berbuka.
Tak payah beli 100 plus bergas dan kaya gula tu.
Buat sendiri sahaja.
Air ini elok utk kekal hydrate lagi2 di bulan puasa,
Juga elok diminum hujung2 kehamilan sebagai natural inducer.(ikhtiar dgn izin allah)
Juga bagi melegakan demam terlalu panas.(tapi jgn bagi baby minum pula)
Semoga bermanfaat 
Susu santan
Cara saya buat:
Ambil isi kelapa muda(korek dan hancurkan/blend)kelapa yang hijau bukan kelapa coklat.itu dah tua.
Tanpa air kelapa muda ya.
Campurkan air suam.boleh blend sekali dan tapiskan.
Atau boleh ambil isi kelapa muda campur dgn air suam, kemudian perah manual guna penapis.
Tapi jangan terkena tangan ,guna sudu kayu.
Pilih mana2 yg kita selesa.
Sukatan saya buat,
20 sudu isi kelapa muda bersamaan 200ml air suam.
Menghasilkn 350ml susu santan.satu hidangan khadijah minum.
Harap membantu ya
Cara buat susu badam.
Rendam semalaman semangkuk badam berkulit(bergantung berapa banyak nak buat)
Esoknya,kulit2 badam akan mula menggelembung atau terbuka,kita bersihkan,
Kupas2 kulit2 tadi.
Tinggal badam yang putih sahaja.(kulit tu jangan buang,boleh buat biskut,brownies atau salad ataupun skrub)
Masukkan air suam sesuaikan anggaran dgn jumlah badam .
Jika suka pekat masukkan sesikit air,jika suka sesikit cair,tambahkan jumlah air)
Blend dan tapiskan guna penapis kain.(perlu kaedah perah manual supaya dapat patinya)
Baki2 tersisa jangan buang boleh guna utk biskut dll seperti kulitnya.
Jika suka manis,blend sekali dgn kurma yang dah direndam semalaman dan diasingkan bijinya.
Biji kurma boleh panggang dan tumbuk halus.
Jadikan pes berserta campuran herba tertentu (manjakani,asam jawa)dan disapukan pada lubang dubur untuk masalah buasir.inshaAllah mujarab.
Maaf termasuk macam2 resepi.moga berguna.


Ini alternatif bagi anak yang tidak lagi minum susu ibu,
Seeloknya setahun atau 2tahun ke atas.tapi setahun ke atas dah boleh.
Pilihan ini kerana susu di atas adalah hampir2 menyamai kandungan dan khasiat susu ibu,cuma jika masih boleh menyusukan,susukanlah dgn susu ibu sepenuhnya.

Ya,ia alternatif jika kita tak mahu beri anak formula milk.
Anak saya dah setahun lebih,sehari 3 hidangan susu segar shj,
Selangan saya beri jus buah atau air madu.selain itu mkanan yg seimbg(portion baby lagi bukan makan banyak)
Alhamdulillah tiada masalah.

Khasiat mirip susu ibu dan mudah dicerna.