Lilypie - Second Birthday

Monday, July 21, 2014

Mulakan Hafazan Pada Anak dari Kak Lin

Blh hafal,tp just bg dia dgr.bg dia masuk huruf smbg,bila dh smpai huruf smbg nanti dia dh blh bc tp merangkak.ha tu waktu the best sb nk bg dengar, baca dan hafaz serentak
sb dia dh biasa dgr surah tu nanti dia serap dan baca dan hafaz
Cth:siang bg dgr surah yg nk dihafaz,ptg buka minta dia bc x ape wlaupun merangkak.mlm smbg lg kali ni lbh lancar.esk smbg lg,tp lebih lancar dri sesi pertama dan kedua.jd sblm start setiap sesi mengajar tu blh repeat buka surah tu.ank akan belajar btlkan sebutan berdasarkan yg dia pernah bc.bila dia dh lancar nanti,minta dia repeat bc smpai btl btl lancar dan btl tajwid ikut sebutan qari.
Nanti bila dia dh lancar,tetap buka bacaan tu byk kali ptgnya minta dia hafaz pula,ingat baca dulu,dan bru hafaz.in sya allah dia cpt hafaz sb dh dgr byk kali dri sblm kenal huruf lg.hehe.lps tu,buat pula sesi hafazan surah td smpai btl btl lancar dgn tepat tajwidnya.

Xpe naz, hafal dgn pndgrn dulu pun ok, nnt dh baca, hafaz dari membaca lebih sempurna, itu aja. Xsilap sy, pnlina ada bg video darwish hafal surah dua versi, satu yg hafal dr pndgrn,  satu lg setelah pndai membaca. Mmg ada beza. Namun xsia2 gunakan waktu membaca huruf dan menghafaz serentak.
Jg klu xsilap sy, darwish dlm 2.7 dah hafal 17 surah, dan umur dekat2 tiga tahun baru boleh membaca surah dari laminate, secara merangkak2.
Cara k.line mmg ikut step pnlina ajr (namun sy merasakan pnlina mmg starts very early hafalan melalui pendengaran, bmula bwh dua thn, anknya menghafal hujung2 sebut surah, tp xnampak highlight sgt mgkin)..
Spt biasa analisis saya la.
Oh ya satu lagi, bila menghafal sesudah blh membaca, kelebihannya ialah photographic memory ter activate. dia ingat ayat sambil ingat gambar tulisan, page brp, atas ke bwh ke.

Sbb tu klu rajin guna kad imbas fatihah, sy rasa blh, sbb mcm anak pn zaidathul akma tu ingat warna 7 kad tu, warna pelangi, warna tu ayat apa. Tp sy xbuat lg secara rajin. Plan nk buat 3 qul tp blm buat. Bismillah pernah, maka xtinggal dah sukukata.

Tp mcm alikhlaa sy xbuat kadimbas ayat pun, fateh dah xtinggal sukukata dah.

Memana pun ok naz, asal manfaat masa emas anak2 ni👌. Sama mcm abc sumer tu.

Wlu pun lina xajar secara frmal, sbnrnya dia dh tnjuk awl, darwish bwh dua thn, sbb darwisya dkt 3 thn dia dah psg 'astro channel' sndirinya kan ( arab english smua tu) vcd right brain babu genius ke apa ke, dlm tu kan bahasa inggeris. Dora tu lagila ada selit ilmu warna mcm blue, yellow dan counting 1-10 (pilih bhs arab tp masa warna dan counting dia otomatik dlm bahas inggeris)


- ikut track. Paling lama tinggal pun sehari dalam seminggu. So ajar je stiap hari jgn tinggal.
-air surah toha

Tq maz..naz..sy pun follow yg sama..cuma tambahan..waktu nk start hafal surah..nurul akn follow ayah dia baca 1 1..cth surah alfiil..ayah dia bc. Alam tara dia pun ikut sambil tgk gerak bibir ayah dia..alam tara..kaifa..kaifa..faala..faala..rabbuka..rabbuka...dan seterusnya
Alhmdulillah pagi tadi kul 3am dia speed bc 4 pages..maka selesai smpai ms18..alhmdulillah..lps ni follow step ahmad

Alhmdulillah adira dan umar dah sihat..peluk cium dari makcik😘
Tadi pagi sy tgk lagi beberapa video adik musa..takjub sgt..seolah2 alquran tu didpn dia..dah diluar otak..dgn hafal surah apa dan ayat berapa..subhanallah maha suci Engkau yaAllah..
Menteri agama indonesia pun seolah2 xpercaya bila dia uji adik musa..terus dia kata..moga ank yg saya kndung (dia lelaki) nanti mnjadi spt adik musa..


No comments:

Post a Comment