Lilypie - Second Birthday

Thursday, September 19, 2013

My Breastfeeding Support Group~

Secebis kisah untuk pengajaran

Alkisah, ada sorang kawan lama saya, dah lama tak jumpa kan..sembang2 santai n tak sentuh pasal bf pun. Cuma dia kata anak minum byk, so saya suggest kalo tak larat, campur la susu. Bf tak membebankan..Akhirnya die bukak cite yg anak dia dah 1 tahun 6 bulan dah stop bf ( sekarang anak dia 1 thn 8 bulan). N saya jawab " tahniah, sbb hgpa dah berjaya bf A sampai 1 thn setengah". Hebat tu. Syukur sgt Allah bg cmtu". Dan dia sangat terkejut n tak sangka!!! Haha, sebab dia kate kawan2 dia yang full bf semua kata die tak pandai pujuk anak utk bf la dll. ( Dia rase rendah diri sbb tak berjaya bf 2 tahun)
N saya kate dia ibu yg hebat! Sbb dia berjaya bf anak, bukan sehari dua, tapi bertahun..

So saya pun bagitau, itulah tugas breastfeeding peer counselor, bagi support pada ibu, bg ilmu n info, galakan n yg penting, tidak sesekali melabel ibu yang bg formula itu teruk. Kami sentiasa support ibu tak kisah die menyusu ibu ke formula ke, n kami just guide, ibu yang buat keputusan sbb kami nak bina keyakinan dalam diri ibu, yg kalo dia tak berjaya bf, jgn rasa diri teruk n percaya pada mothers instinct.

Pastu saya bagitau, saya join group bf ni bukan sebab rasa diri banyak ilmu, jauh sekali rasa tu. Saya join sebab saya kurang ilmu, n nak support dari kawan2 untuk berjaya bf anak ke2,3 nnti n selama 2 tahun. 2 tahun tu masa yg panjang, mmg perlukan support kalo nak berjaya. N setiap anak, lain perjalanan penyusuan. Ada orang yg anak 1st n 2 nd, mudah bf. Tapi anak ke3 ade masalah pula. So tu yg perlukan support. Kawan saya pun kate ,"haah betul jugak kn?"

Then, saya suka prinsip dalam group peer counselor ni, iaitu JANGAN SESEKALI LABEL ORG , sbb kita tak tau masalah n situasi org tu. Ia wat saya teringat kata2 sorang sahabat jemaah matrix penang, "selemah-lemah ukhwah adalah bersangka buruk pada sahabat kita"

Mungkin anda bole ambil beberapa nilai dalam kisah ini untuk diaplikasi dalam group usrah anda.