Lilypie - Second Birthday

Friday, November 22, 2013

Nak share susu fresh milk yang mungkin bole jadi alternatif kepada ibu2 lain yg anak dah berhenti menyusu or anak dah lepas setahun dan tak mampu menyusu atas faktor tertentu ( seperti sakit, pregnant-ada yg ok bf time pregnant tp ade yg tak ok bergantung pada badan dll masalah lagi). Mungkin bole cuba bagi fresh milk ( mana2 jenama pun ok asalkan fresh milk).

Saya guna fresh milk jenama farm fresh.
Cara pengurusan sama spt susu ibu. Frozenkan utk tahan lama.
Boleh blender badam dan kurma sebagai puri dan buat stok, so nanti campurkan dalam susu jadilah susu badam n kurma.
Untuk lebih baik lagi, bacakan ayat suci alquran or pasang mp3 alquran time tengah sediakan susu tu. Alhamdulillah anak nnti dapat minum susu yg didengarkan alunan quran. Berkhasiat n terbaik utk anak2.

Dari segi harga pun sgt reasonable.
Tgk pada jadual di bawah, umur 1-3 tahun perlukan susu dlm 480 ml sehari ( dua gelas ). So harga 1 liter fresh milk dlm rm7 tahan utk 2 hari.
Rm7 x 15 botol ( utk sebulan) = rm 105 je kan.(1 bulan)
Murah.. malah berkhasiat n tiada gula tambahan, maltodektrin, tiade pengawet n bahan kimia ( ade susu yg sampai bertahun2 tahan tak expired). Malah ade makanan sunnah lg.
Saya dah stat campur fresh milk pada anak ( atas faktor tertentu).

Penyusuan susu ibu bukan sesuatu yg membebankan, bergantung pd kemampuan si ibu- Dr Harlina Hj Siraj

Turutan susu yang terbaik utk anak kecil
1- susu ibu
2- susu ibu susuan
3- susu kambing FRESH
4- susu lembu fresh
5- susu badam/kurma/soya/beras
6- susu formula (susu tiruan yg diproses) -cuba elakkan. Kalo tak mampu, kurangkan.
- daripada kawan2 yg otai dalam penyusuan susu ibu-





No comments:

Post a Comment