Lilypie - Second Birthday

Monday, December 30, 2013

Mengatasi Masalah "Inverted Nipple"

1-Setelkan masalah puting tu dulu. Bagi puting keluar, antara cara nak bagi puting kuar, kerap pam kalo baby tak nak menyusu, gune picagari utk keluarkan puting atau pakai nipple shield. Masalah takde puting tu yg problem utama baby tak dpt latching dgn betul, bile tak dpt latching, baby tak dpt sedut btul2 then tu yg susu tak dpt sgt n die marahla sbb lapar, ok. So bg puting tu kuar.
Untuk nipple shield - google "medela nipple shield"

http://www.youtube.com/watch?v=OcmbhLfAvLs

2- make sure posisi menyusu dan latching baby menyusu betul ok. Kalo baby tak dpt grab puting dgn betul, susu tak lancar sgt kuar then baby akan ngamuk sbb tak dpt susu. Ni video utk good latching.

http://www.youtube.com/watch?v=mK7-ftkOjJk

3-Kene positif n jangan pikir yg bukan2 or negatif. Pikir yg baik2 n positif spt aku bole susukn baby, baby pandai menyusu, susu aku byk2 dll. Positif n hepi sgt penting utk banyakkn susu, coz bila hepi, hormon oksitosin tinggi n hormon ni yg buat susu jadi byk. Bila kita stress or negatif, hormon oksitosin kurang n susu pun kurang :)

No comments:

Post a Comment