Lilypie - Second Birthday

Friday, November 22, 2013

Kisah Penyusuan Susu Ibu dan Kursus CPD~

Kisah Penyusuan Susu Ibu dan Kursus CPD (Continuous Profesional Development)-5 hari 4 malam.

Yup, kursus wajib bagi guru. Sewaktu sembang2 dgn kawan yg masih risau belum dipanggil utk cpd. Saya pun bagi cadangan utk beliau telefon jpn supaya namanya tersenarai sbg calon ganti kalo ade cikgu yg tak dapat hadir.

Kursus cpd, amat merisaukan saya sebagai ibu yang fully breastfeeding, sbb tak tahu nasib dapat tempat kursus jauh/dekat. Jadinya saya pun ceritalah pd kawan, yang saya ade telefon jpn, bercakap dengan pegawai unit latihan cpd, saya kenalkan diri n jelaskan padanya yg saya ada anak kecil yang menyusu, n mohon die dapat bg saya tempat kursus yg dekat. Kami berbincang, pegawai jpn penang sangat ok n die bgtau yg tempat kursus paling dekat georgetown ( 28 okt ), tarikh saya call tu 24 okt. Lain dari tu semua jauh kt perlis, alor setar dll. Respon die sgt ok, tanpa sembang lama, die trus kata ok cikgu nanti sy bg cikgu pi cpd yg kat georgetown ni. Surat difax pada jumaat (25 okt) untuk ke cpd 28 okt. Alhamdulillah.

Sambung cerita, kawan saya yg dengar tu agak pelik, sambil die cam nak tergelak sinis die tanya, "ape kaitan kursus dekat dgn jauh weh? Ko bole hantar susu ke camne".

So saya pun cerita, "weh aku pam la, kursus 5 hari, so hari isnin pegi, ari selasa malam, suami bawak anak utk menyusu n bawak balik stok susu. Then khamis malam pun, suami dtg bwk anak utk menyusu n bwk balik stok susu seterusnya".

Agak buntang mata die dgr my explanation n terkedu sekejap. Mungkin sbb die tak sangka nekadnya saya n oh rupanya boleh jugak buat macam tu ye..
Akhir kata, saya katakan padanya.( sbb die pun ade anak kecil 2 org n saya risau takut die rase bersalah ke apa pasal die tak fully bf). "Ala jangan riso la.. Tak kisah, cara masing2, aku wat camni pasal dah memang pilih nak fully bf, so aku mmg kene hadapi jalan yg macam nie.., mane2 pun ok je."

Actually, pada saya. Semua ibu adalah pejuang. Dan sebagai ibu yang fully bf, kite perlu jugak bercerita pasal keindahan penyusuan dan bagaimana kita hadapi cabaran penyusuan itu..sebab kadang2 orang tak tahu, banyak saya jumpa, memang orang dah terbuka hati nak jayakan penyusuan penuh, tapi perasaan takut dan risau contoh nanti susah hantar pengasuh, kalo tinggal anak nanti susah, cukup ke susu, takut nanti susah itu, susah ini menyebabkan hasrat tu terpendam gitu je.

Sedikit sebanyak bila kita share, mungkin ade yg terbuka hati n memulakan langkah berani utk kearah menjadi fully breastfeeding mommy n mghadapi cabaran tersebut.

Samalah macam kita share keindahan Islam, kalo orang tanya kenapa nak pakai tudung, kenapa nak pakai baju longgar dll, mungkin mereka nampak macam tak rimas ke or panas ke? So kite perlu share ape yg kita rasa kan.

Nway, just respect pendapat masing2 dan jangan sesekali melabel negatif pada orang lain.
Siti 'Aisyah Samat - Breastfeeding Peer Counselor

No comments:

Post a Comment