Lilypie - Second Birthday

Saturday, February 15, 2014

Perkongsian Kak Lin Tentang Anak-anaknya

Perkongsian kak Line..untuk rujukan saya dan yang lain.

Hari ini cuma nak kongsi tentang sejauh mana kebenaran kata kata pn lina permulaan mengajar anak dgn al.quran akan menyerap ilmu lain.Dulu kita ada tonton kebolehan darwish blh membaca bhs inggeris..formulanya pn lina start dgn alquran dan ilmu lain akn segera menyerap dgn rangsangan santai.Saya tlh lihat kebenarannya pada hasif..hasif kini blh membaca bhs inggeris bhs melayu dan bahasa jawi dan mengira 1 to 100 dlm bhs inggeris dan b.mel dgn pantas.sesiapa yg ada baca komen sy di fb sy pernah beritahu hasif x mampu bercakap hingga berumur empat tahun dan baru sahaja menyambung ayat dua tiga bulan kebelakangan ini..bknlah mahu mengatakan anak sy bijak malah jauh sekali berbangga..tetapi ingin berkongsi kebenaran dan kehebatan al quran yg telah sy nmpak hasilnya pd sahabat sahabat..teruskan usaha anda..yakinlah..harap ini dpt memberi lebih motivasi pada ibu ibu yg berjiwa besar.saya akan kongsikan kelak hasif blh membaca mengira dgn pelbagai tulisan dan bhs tersebut..

Tentang ajar menghafal pula,
x ada rahsia..just follow cara pn lina.je..hehe..cth ptg nk ajar dia surah al ikhlas..seminggu sblm pasang surah al ikhlas tu kt tv yg ada siap tulisan..adik ahmad saoud..pasang setiap hari waktu siang..
pastu mula buka muqaddam surah al ikhlas..ibu bacakan...sebaris demi baris..bgtau goal.hari ni baca ikut mama je
selama seminggu tu ibu hari hari atau ada free ngaji guna mulut sendiri..mcm pn maznah buat punblh..guna sukukata..biar anak dgr dan ikut..mula mula dia dgr je..lama lama dia ikut
pastu dia sbnarnya hafal dulu dan hafal tulisan al ikhlas kt tv tu..lama lama baru dia mengeja..dan serentak membaca..skrg pun dah blh mula..sesiapa yg baru start dgn flashcard..semuanya serentak..anak kita blh serap..sbb otak mrk tgh hebat memori sama dgn 14 THN MEMORI

Rujukan saya :
DarwishnDarwisya: Darwish dan Sijil Hafazan 30 Surah terakhir pada umur 3 Tahun dan Nasihat Untuk Ibubapa Diluar sana - http://darwishndarwisya.blogspot.com/2012/02/darwish-dan-sijil-hafazan-30-surah.html?m=1
Darwish 3.9, darwisya 3.2
DarwishnDarwisya: Perbezaan Perkembangan Anak Lelaki Dan Anak Perempuan - http://darwishndarwisya.blogspot.com/2010/10/alhamdulillah-darwisya-semakin-sihat_20.html?m=1
Jangkaan tinggi namun capai berbeza. X apa. Kita letak je hsrat niat impian kita

hasif nye dah rabak..sbb hasif gigit...awww..ada beli baru satu set awal awal khas utk hijjaz bucuk.hijjaz kat kg dgn mak lima hari start td sbb pengasuh ada hal..alolo rindu la kat hijjaz..dah la dia tgh batuk...al furqan nya dah tinggal siap siap pesan kat mak hijjaz dah mula baris bawah

mintak mak jd guru ganti
hijjaz oooo hijjaz

huhu
reward hasif harini lps mengaji al balad nk tgk banana.agry bird..ok tp sejam je..utk adik.adik.bwh empat tahun x sesuai lg reward ni..lps empat tahun blh la perkenal sikit kartun tp yg sesuai
mlm ni punya reward pula lps dgr enam ayat surah al kahfi berulang ulang blh pergi main kat tmpat permainan kanak kanak dlm giant..
cadangannya..siang bg anak dgr surah pendek bhgn masing masing cth pagi tiga jam pertama pasang surah annas utk hijjaz tiga jam berikutnya surah al balad bergilir smpai ptg.malam pasang al kahfi enam ayat shj dlm mod repeat dan selepas tu minta mereka baca hafaz al kahfi..serentak hafaz dan baca surah pendek yang telah dipasang pada waktu siang tadi..
ini plan hafazan trainning utk ibu yg ada anak lebih drp satu..nak cube

x bg tau suruh hafaz..cuma ckp ktmereka ni surah ape..mrk faham mama suruh hafaz walaupun mr x ckp.
cuma dia akan respon oooo mama ni surah al.balad..hijjaz pula akan pandang arah bunyi surah tu..masa hasif kecik dia automatik hafaz je sama dgn hijjaz..baby kan..bila hasif dah besar baru ajar guide ikut tulisan lps pasang surah tu..so bgla reward..laju la dia bila tau ada reward..tu je..

tp kalau btl btl.ikut step pn lina. mmg cepat ank dpt baca dan hafaz..cume tu la. bila kita x free cth ada hal..anak sakit atau ada kelas ..kdg kdg terbantut la jugak...nasib ada support group ni..alhamdulillahhhh sgt

1. pagi atau ptg pasang surah yg nk diajarkan..2. ptg tu ajarla baca surah tu.dlm muqaddam.pertama tetapkan goal..bgtau anak.hari ni baca je surah ni tanpa perbetulkan tajwid.
walaupun merangkak baca x apa..next session baru baca smbil betulkan sebutan dan tajwid..selepas itu bgtau goal adalah baca dan tajwid betul tanpa merangkak sesi berikutnya goal mesti baca lancar dgn tajwid yg betul. akhir sekali.hafaz ..kalau ada silap sebut ibu sebut mana yg ank x hafaz je..yg lain biar dia hafaz sendiri


No comments:

Post a Comment