Lilypie - Second Birthday

Monday, February 10, 2014

Penyusuan Ibu Sahaja Selama 2 Tahun?

Saya pernah bertanya tentang penyusuan ibu sahaja tanpa sebarang makanan/solid food kepada kawan2 kaunselor laktasi yang lain. Pernah ada kawan saya juga bertanya, bolehkan bayi diberi susu ibu sahaja sehingga 1 tahun setengah?
Sebagai peer kaunselor, saya bukan memberi keputusan kepada ibu tersebut, tetapi saya memberi maklumat apa yang ibu perlu tahu jika mereka ingin anak mereka menyusu sahaja. Jadi saya sekadar memberi info tentang risikonya iaitu kekurangan iron. Selebihnya terpulang kepada mereka untuk membuat keputusan untuk bayi mereka.
Di sini saya sertakan sekali jawapan peer counselor yang lain sebagai rujukan ketika kami membincangkan hal ini. Juga link kepada artikel berkenaan :)

Jaye Chan Je Chih, Breastfeeding Peer Counselor.

"it is recommended to start giving solid because of insufficient iron in breastmilk for older babies to grow. Older babies need other nutrients to grow well apart from breastmilk."
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=49:starting-solid-foods&catid=5:information&Itemid=17

http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-when/

Norashida Abdul Rahman, IBCLC.

"Siti 'Aisyah i dont come across any islamic scholar mention specifically about the nursing period only without food. so, if mom decides to beleive and practice that, i would suggest for routine iron checkup just on safe side.
its beeing controversial issue since 2008. till now as mention earlier, i dont come across any spesific islamic documents or islamic scholar advocates nursing without solid food for certain period. the funny thing is, these "no solid food" beleiver will introduce FM to their baby onced the nursing period stop. haih.... this means the infant feeding knowledege is still not at the right way.
Islam itu mudah, ia tidak membebankan"

Marliza Maharon, Breastfeeding Peer Counselor.

"Aisyah, this topic was discussed in class haritu. Sis Norashida Abd Rahman had the book/printed material about this.
Its really up to the mum. Kalau anak dia dah show interest to eat (mulut kunyah2 when parents tengah makan), lebih elok bagi makan. I think lagi dosa if u deprive the kid of food, and biar je dia terliur terkumat kamit kan? Najis tu ala, kalau dah kencing tu cuci jela sebersih2nya. Najis ringan tu lap lap je tapi tak salah kalau cuci lebih skit. Huhuhu."

Syuhadah, Dentist.

"Allah tlh menetapkn hidayah pd bayi (sunnatullah) cthnya lahir2 dia tau nk minum susu, dia nganga nangis dn lain2 ptunjuk. Dn pd usia 4-6 bln, sunnatullahnye bayi akan tliur, tjuk nk mkn etc. Dn kajian sains btpatan dgn sunnatullah ni. Spt mmg usus bayi dh bsedia menerima mknan pd usia 4-6 bln. Ikot bb, bila muncul tanda2 nk mkn tu 😊"

Siti Mashitah Sarif, Playgroup Teacher Alim Kids

"Aisyah dan Zana yg rajin... Ada soalan pasal full bg for 2 yrs masa micf conference hari tu.. Dr Iqbal (kalau x silap la nama dia..pakar paediatric) jawab.. x sesuai utk tubuh budak. Sbb ada kes yg dtg kat dr tu sendiri. . Nampak budak tu kurus sgt.. tp kurus can be sbb genetic or else.  Bila dah check details.. mmg zat kurang dlm bdn..ada la dia sebut details zat2 yg x cukup tu.. rupanya mak dia menyusu aja x bg mkn sampai budak tu dkt  2 tahun..😪
Akak first dgr sbnrnya. Terkejut jugak..sian budak tu x mkn.. ada jugak yg faham gitu rupanya. .huhu"

Siti 'Aisyah ( its me! ) Breastfeeding Peer Counselor

"Kalo rujuk carta pemakanan who, untuk budak 1 tahun ke atas, makanan utama yg solid n susu hanya pelengkap je..lgpun nk slowly ajar budak dgn menu makan cam dewasa kn.."

Zamira Ali, Specialist in Early Quranic Literation for Baby dan Kids

"Mira ada kenal seorang ibu ni,ada ank y istimewa..tapi masa baby,ank ni mcm baby y lain,sihat...mungkin dah takdir Allah,perkembangannya very slow..apa y k.mira perhatikn makcik ni x bg ank dia solid food walaupun dah umo setahun lbh..katanya susah nk basuh najis ...pastu ank dia punya prestasi amat merosot..sekarang ni dh 11 thn kot,x boleh berckp dgn betol..pemikiran mcm budak kecik sgt..kesian dia.."



No comments:

Post a Comment