Lilypie - Second Birthday

Tuesday, March 26, 2013

Sterilizer and Warmer

Yang ni kire sambungan dari post aku tadi. Okey, utk warmer n sterilizer i guna jenama tommee tippee. Why? Becoz tgh sale time tu, so of course la beli kan? Tapi sebenarnye, sbb utama, kitorang da terbeli bottle tommee tippee, n botol TT ni hanya muat utk warmer TT je n beli sterilizer tu plak pasal warna putih. N of course i minat PUTIH.
ok, daripada i dok merepek panjang ni, meh nak cite kepentingan bende alah ni.
WARMER~
-untuk panaskan susu ibu pada suhu 40 degree celcius ( seperti suhu badan). Kalo korang nak tau, susu ibu ni suhu die ikut temperature badan 36.9 n sangat penting nak panaskan susu tu tak lebih 40 degree, untuk pastikan nutrisi n segala khasiat ( antibodi,enzim,hormon dll) tak termusnah. Kalo tak, nanti anak kite cam dapat susu "hampas" je..kalo tak gune pun takpe, tapi korang kene pastikan rendam dalam AIR SUAM ok, bukan AIR PANAS MENDIDIH, NO! ~ so sangat praktikal n memudahkan keje. Korang kene beli timer yang jual kat DIY tu je utk set masa.
 




STERILIZER
 Yang ni penting untuk sterilkan pam n botol sus, storage botol pada suhu 100 darjah celcius, untuk bunuh sume kuman n bakteria tu. Corong pam n botol tu sebelum n selepas gune, kene steril tau. N memang mudahkan keje la, coz tak payah rendam dalam air panas. Just tekan suis n biar je.masa pun jimat.

1 comment:

  1. Sis...sy br bli TT warmer ni tp mcm zxpndai nk gne...bole minx tlg bg review cane nk gne x? Sbb sy letak dekat 3 tp rse mcm panas..TIA sis!

    ReplyDelete