Lilypie - Second Birthday

Monday, March 25, 2013

Cara susun EBM dengan KEMAS DAN TERATUR






Salam semua, hari ni i nak ajar u all cara nak susun ebm ( expressed breast milk) mengikut teknik FIFO..First in first out.
Kelebihan bila susun ebm dengan teratur ni :
- dapat jimatkan space peti ais korang, terutama bahagian freezer tu, so tak payah la nak susah beli deep freezer.
- dapat senangkan keje untuk kuarkan ebm yg bertarikh paling awal..so,tak payah la nak belek lame2. Just tarik keluar ebm yg paling bawah skali tu.

Caranya sangat senang.
1. Lepas pam, baringkan ebm n jadikan plastik liner tu macam 'sekepingg' gitu. N sejukkan bahagian chilled dulu ye, pastu baru bekukan.
2. Susun kepingan ebm dalam satu plastik besar yg agak2 muat utk letak ebm. So, susu yg first ( tarikh paling lame) ade kat bawah. N susu yg baru lagi,tarikh paling awal, kt atas. 
3. Buat satu lubang berbentuk segiempat tepat di sudut tepi plastik n bawah skali, lubang tu gunanya utk tarik kepingan ebm paling bawah tu.
~ buat ibu2 yang baru lepas pantang n tengah wat stok sebelum naik keje tu, ha ni la caranya..sebelum 2-3 minggu stat keje, wat stok beku ni dulu ye, sebab tahan 3 bulan.
~ juga nasihat saya, kepada yg bergelar CIKGU, jangan wat terlalu banyak stok, bukan ape, takut nanti banyak sangat sampai expired, kan ke dah membazir. Korang wat sedang2 je ok..lgpun nanti kite da keje, tetiap hari pun pam juga, so akan menggantikan stok yg digunakan tu.
~ kalau ade soalan, jangan malu jangan segan. Tanya je :)



No comments:

Post a Comment