Lilypie - Second Birthday

Monday, March 10, 2014

Mengapa Mendahulukan Pengajaran Quran berbanding Ilmu Lain?

Keupayaan IQ bayi rasanya semua orang dah tau kan? 

Bagi baby yang dari kecil diajar flashcard untuk membaca sama ada english or melayu misalnya. Dan memang terbukti bila usia 2-3 tahun, anak2 dah boleh baca buku cerita English. ( bole tgk videonya). Tapi, lepas dah bole baca semua buku cerita, ia stop takat tu saje.

Hal ni sgt berbeza bila kita mengajar anak membaca AlQuran sejak bayi. Dan akhirnya usia 3 tahun si anak dah bole membaca AlQuran. So bila dah pandai bace, anak2 bole mula HAFAZAN surah2 pendek n strusnya. Sebenarnya membaca alquran dapat merangsang kedua2 otak kiri dan kanan bayi dan latihan HAFAZAN untuk anak under 5 years dpt kukuhkan lg perkembangan synaps n neuron otak mereka yg sedang berkembang, juga IQ mereka diguna semaksimumnye.

Selepas usia 4 thn, (dan pandai baca quran n hafalan surah juz ma) ajarla anak english, malay, mandarin, jermen, arab, math hatta 20 bahasa sekalipun, confirm senang je anak dapat kuasai ilmu2 tu.
Sebab tunjang (foundation) otak mereka dah kukuh!

Buktinya, tgk saja ilmuwan islam dahulu, ibnu sina, alkhawarizmi, imam syafiei,ibnu khaldun, sultan alfateh dan tokoh sains yg semuanya hafaz quran. Tgk balik sejarah, time umur bile depa hafal quran ye? Semua stat menghafal quran under 6 !

Early Quranic Literation pada anak sbb Quran adalah KUNCI KEPADA GEDUNG ILMU!

Anda penahkan bace research, yg kajian org yg hafal surah arrahman, lebih pandai matematik berbanding orang yang tak hafal surah itu. -perkongsian drpd seminar hafal quran dari bayi-

Oh, tolong jgn sempitkan fikiran dgn kata, eh hafal quran ni sbb nak anak jadi ustaz or ustazah le tu. Haha. Kalo anak saya jadi doktor or saintis sekalipun or english teacher ke. tak salahkan die jugak hafal quran:)

No comments:

Post a Comment