Lilypie - Second Birthday

Friday, March 28, 2014

Apa Yang Anda Perlu Tahu dalam Breastfeeding !

Ni lagi post pasal bf..kalau nak berjaya, anda bukan sahaja perlu ade KESEDARAN, tapi anda perlu PAKAR dalam menguruskan susu ibu yang di pam(EBM-expressed breast milk) rata2 yg saya jumpa tak berapa tau pasal ni..oh,sangatlah penting hal ni. Kene tau
1-susu tak boleh panaskan dalam air mendidih,kene guna warmer 40c) or air suam.
2- tak boleh trus bekukan susu,kene sejukkn kt bwh dulu..
3-tak boleh simpan kt tepi pintu peti ais..
4-kene tutup bahan basah ayam,ikan nnti susu jdi tengik..
Etc yang banyak lg kene tau..

KALAU TIDAK, N KALAU TAK PANDAI HANDLE EBM, NANTI ANAK ANDA AKAN DAPAT MINUM SUSU YANG TAK DA KHASIAT LANGSUNG,macam minum air kosong je..so nnti anak sakit coz tak dpt antibodi +susu yang tercemar, jgn salahkan susu ibu pula.

P/s: baru ku jumpe sorang LELAKI yang anti sangat pasal susu ibu, sebab anak die sakit smpi 3 bulan kt hosp,sebab susu ibu kate nya..i tnya u guna bekas ape nak simpan, die guna bekas biase je ( TAK BOLEH YE KAWAN2, kene guna bekas khas yg steril) LELAKI ITU mmg tak kasi btul la sy bf n kate nnti anak tu akan sakit bla2..psiko je, sorila,sape u nak stop i bf my baby,coz u pun LELAKI yg tak penah nyusukan anak pun kan+ bekalan ilmu yg ku ade so tak terpengaruh pun.kecian u tak cukup ilmu bf..

Kepada "anak2 murid" bf yg menuntut dari ku , jangan risau sy konfem akan bg ilmu nak handle ebm kt korang.
MENYUSUKAN ANAK ADALAH SATU JIHAD!!!!! TAKBIR!

No comments:

Post a Comment