Lilypie - Second Birthday

Tuesday, January 28, 2014

Perkongsian Anak Positif Part 2

Khas dari Pn Maznah Ibrahim ( Child Counsellor)

Thx aisyah😘🌹🌹
Kwn kwn sy ada tulis skit dr group whatsap lain. Sy copy paste ya
Sbb kwn sy nmpk kat mhi topik stres di kalangan knk2.
Sy kata sy ada beberapa kali bg talk tajuk ni masa kat kl dan kedah.
Slide pun ada.
Tp nk terang dlm sgt limited sdikit di sini.
Snang je. Ibu sini smua lbh pnglmn dr saya.

Tanda stress plg mudah nmpk kat tgkahlaku.

Smua ni ibu kat sini dh mklum kan. Tanda stres ada 3 jenis. Yakni Simptom la

Fisiologikal : yg mcm nafas laju (sbb emosi spt takut cemas bkn sbb lari ya), wajah merah marah, otot ketat, keras tegang, demam, muntah, ketap gg ms tdo, sakit perut, kepala, dan psikosomatik lain dll.

Emosi: xnmpk tp blh agak dr tgkahlaku. Cth jerit. (Teknik refleksi perasaan.Fateh jerit sbb terkejut pinggan jatuh pecah. Fateh rasa bsalah. Xpa. Kita kemas sama-sama ye. Pasni hati-hati (bkn dia sengaja pun nk pcahkan)

Tgkahlaku: mcm lbh agresif pukul, clinging, rengek, create story, menipu, mencuri, merampas dsb.

Plg mudah tgk kat tgkahlaku sbb tgkahlaku xblh tipu. Verbal sgt limited dan blh tipu. Tp knk kcil xpandai rasionalised unless yg dah bridging otak kiri dlm age 5 tu pandaila mcm manipulasi).

Base line: Metafora pokok sihat. Simptom adalah ranting daun buah yg kita nampak di atas. Punca pokok xsihat bkn buah rosak or daun kuning tp akar xcukup kuat or zat. Akar adalah kpluan asas pokok sihat. Cth akar kuat mncgkam bumi (14:24-25) dr sumber baja air yg cukup.

So tanda stress tu kat luar (daun kuning buah rosak), treatment g kat akar.

Tengok Apa yg kurang. Cth dan biasanya ialah kurg kasih syg dan perhatian shj. Rutin terganggu, mcm cuaca berubah. Biasa cuaca kering ttiba lembap.

Biasa rutin perlis ttiba g kl rutin berubah. Common sense la kan😄.

Cth fateh sy lain mcm rengek dia. Ibu ayah /rapat pengasuh shj tau perbezaan kelainan ank. Sy spend special time aje 1-1 nondirective play alhmdulillah terus ok, resolved. It happened few times smnjak bwh setahun dulu. Biasanya sbb rutin sy dan dia berubh. Ada tmbhn faktor luar byk masuk. Sakit pun punca knk2 stres.
Satu lagi bottom line ialah pasal self cntrol. Smua org dlm keadaan terkawal. Knk2 juga. Bila dlm keadaan control/semuanya under control, --> safe boundary, feeling juga safe.
So bdk stress ialah dlm keadaan rasa x safe. Ada sst terancam. Dlmn diri.
Latihan sy buat utk pserta ialah:

Krayon.
Minta bygkan satu objek, kemudian terus warna sahaja bentuk objek itu. Cth bygkan rumah. Now colour kan shj rumah tnpa border luar.

Terbalik kan kertas.
Now lukis rumah dahulu baru warnakan objek rumah itu.

Apa perasaan krayon? Lukisan pertama tanpa garis luar: .... jawab ya....
Lukisan kedua dengan garis luar: .... jawab ya ...

Knk knk stress spt krayon pertama tadi. Tanpa guidance dan expectation yg dia blh lakukan.
Krayon kedua kanak kanak tdk stress. With guidance or garisan luaran objek rumah td, sbb under cntrol, krayon rasa konfiden sbb under cntrol.

*Tentang non directive play* Raising Our Kids! - http://www.raisingourkids.com/
Nnt akk tulis
Klu ada kelapangan tgk fb akak tp kat komputer dlm hp xnampak. Video fateh dan ayhnya. Kat dpn petiaias main ngan magnetik. Dan ada ciri ciri nondirective play akk tulis dlm tu
P22

No comments:

Post a Comment