Lilypie - Second Birthday

Tuesday, January 28, 2014

Perbincangan Anak Positif Part 1

Aisyah :
Td ade kawan tnya saya, "anak you dh besar kn? Dh 2 tahun kn? Nakal tak? N die cite mesti nakal suke kaco brg la sume.." Truly sy tak brp selesa org ckp or tnya cmtu :(
So td saya jawab, tak lah, die ok, baik n sgt behave ( walaupun sy tau jawapan tu agak janggal kn)
Bukan ape yg sembang ngan kawan2, selalu mesti depa cite anak nakal la, tarik itu ini, kacau nk wat keje dll mcm2 yg negatif n rase tak tahan sume. Saya akui nuha pun mcm tu kdg2 menguji kesabaran biasela kn tp sy tak nk kate sesuatu yg negatif ttg die pd org lain . Sbb sy percaya kata sy adalah doa. saya sayang die n tak penah rase ia satu beban. N ape yg sy nmpk, bile mcm nuha sepah brg n kite kemas sama2 ngan die, die mmg kemaskn balik, kdg2 bantu sy menyapu, jugak faham perasaan sy, bile sy sedih, die mesti kate, ummi, peluk, peluk. Sambil depakan tgn pujuk sy. Tu la, rase mcm janggal bile jawab cmtu sbnrnye kn. Sy jgk tgh melatih diri utk ckp yg positif je ttg anak ni.
Saje je tetibe nk cerite. Sebab sentap jugak bile org tnya , anak awak nakal tak? ..bukan ape, even bukan anak sy pun. Pada sy tak patut juga kite kate nakal sume. Sbb sy percaya setiap kanak2 adalah bersih, suci, genius dll

Kak Maznah : Labelling pada kanak2 paling bahaya..

Kak Zamira : Biasala aisyah,itu soalan y paling common sekali d abad ni..
K.mira ni jenis y straight to d point,kdg2 ada org tua2 y amat concern dgn ank kita tp guna keyword y slh.contohnya diorang akn tanya 'mana budak nakal tu?'
So kak mira jawab la 'budak bijak tu dgn ayah dia,main bola'..
Kita membetulkn persepsi diorang tanpa melukakan hati sesiapa
Secara tak langsung..
Alhamdulillah sekarang ni siapa pun akn guna keyword y sgt positif utk ilham..

Ni y mira sentiasa buat dgn ilham..melabelkn ank kita sendiri.. kita sentiasa panggil ank kita dgn gelaran y positif.
Contohnya mira selalu mention 'anak bijak bonda ni nk mkn apa?..bila org dgr,mereka dah tau label ank kita..so apa y kita pgl ank kita,itulah y org lain akn pgl kt ank kita..
Lg satu,bila kita labelkn ank kita bijak..
Syarat wajibnya kita kena labelkn ank org lain pun hebat jugak..jadinya ank kita hny akn nmpk y positif je pd kwn2 dia..
Contohnya  bila kita berbual dgn ank2 kecil tu 'danial y soleh ni mkn apa?maksu nk ckt blh tak?'
Secara tak langsung ank tu akn termotivasi jd manusia hebat..
Lm2 semua org akn terbiasa dgn gelaran positif..maka ank2 y hebat ni akn jd lbh hebat n lembut hatinya..in sya Allah..

Kak Siti Mashitah :  Aisyah. .akak suka topik yg aisyah mulakan pg tadi.  Ttg perkataan yg kita guna masa bercerita ttg anak atau berckp dgn anak. .

Akak sendiri kdg2 agak z selesa bila jumpa org2 sekeliling yg biasa dgn perkataan kurang enak utk describe anak.. apatah lg anak kita.

Kdg2 nampak mcm gurauan atau nak mesra2 dgn kanak2. .tp mereka x sedar x sesuai..
Cth
Sombong la dia.. amboi ganas la..garang la.. gengster pun pernah org panggil ..huhu

Sabar kn aja. Kasihan sbb mereka tak tahu cara yg betul. . Setuju sgt dgn cadangan mira yg bijak. . Semua anak2 di sekeliling juga perlu tahu yg mereka sebenarnya sgt baik dan mmg Allah ciptakan jadi insan yg berguna.. kita mula kan aja walaupun janggal juga kekdg  hehe.

Jika anak masih kecil dan x faham perkataan tu alhamdulilah. . Abaikan saja.. dan keep on masukkan perkataan baik dlm diri anak.. bila dah besar dan faham ni yg perlu explanation. .

InsyaAllah dgn perkataan2 positive yg kerap kita panggil dan tanam dlm diri anak dia percaya itu lah dia..dan panggilan2 sementara itu akan pergi dan tiada kesan dlm diri anak.. amin.
Pengalaman sendiri la.. pernah ada org sebut perangai x baik la pd raouf..dia jawab..katanya tak la.. raouf budak baik..raouf mengaji. .huhu

Terharu saya dgr dia membela diri..alhamdulilah. moga anak2 kita terus melekat dlm blueprint dirinya.. aku mmg budak baik dan aku akan jadi budak baik..
Satu lagi ayat yg saya suka raouf saya ckp bila saya puji dia . Rajin la raouf ni tlg ummi angkat kain-cthnya-..dia akan jwb..mestilah raouf kan good muslim ☺😍

Yes we are muslim. N Muslim born to be good khalifah ✌😘






No comments:

Post a Comment