Lilypie - Second Birthday

Friday, April 18, 2014

Nuha dan Baby Panda~

Siang tadi saya berkongsi dengan kak Maz dan yang lain tentang Nuha..

"Nuha sekarang pulak suke bear..pastu kitorg beli la satu baby panda ni. Die jaga cam adik sendiri je hihi. Siap die menyusukan baby panda, masuk n buaikan, pastu main pun, n makan pun nk suap baby panda tu. Semalam time sy kat dapur, die pi letak baby panda tu kt kerusi, n ajar flashcard kt panda tu. Lawak je..die ckp, ni ape? Haaa ni ba, pandai. Pastu nuha tepuk tangan n die pegang tgn panda tu wat tepuk tgn jgk.
Semalam pun sesi ngaji dengan panda tu. Bile nuha cam da tak fokus, sy berlakon mcm panda tu ckp, nuha, jomla kite ngaji..panda nk ngaji la. Trus nuha dtg n kate, jom jom ngaji. Hihi. Bile nk ajar, die nak tgn panda tu yg tunjuk kat huruf tu, pastu baru nuha sebut. N dh hbs kitorg bg panda tu tepuk tgn jgk sambil puji nuha. Hbs satu page smalam"

Respon kak Maz "
Bagus nuha dan umi๐Ÿ˜˜๐Ÿ‘๐Ÿ‘. Sy yakin nuha dh cukup kasih syg phatian dr aisyah dan husb hingga mampu memberi kpd bear๐Ÿ‘๐Ÿ‘. Syabas๐Ÿ˜Š. Pnyayang ank2 kita ni kan. Fateh pun blh lyn baik babies..
Buat smntara ni la hehe
Sok ada adij
Tp we have 9 months to prepare them๐Ÿ˜‰
Mcm azzahra cucu ibu rose yg dh diprepare baik pun ada kesan sdikit juga. Hr ke4 dia mnunjukkam tanda stres dan ibu rose bjaya detect dan refleksi dgn baik, serta ajak azzahra tuk tumbuk punching bag / bantal lps tu refleksi kan semula..
Emosi ada pada masa tu ialah sedih. (Sbb dah ber kongsi, dan keliru kenapa sy ada perasaan ni)
Lps release secara body dan movement, cnfirm akan lega. Let go. Habes. Then beri phatian kpd isu ini dan beri peranan, puji, bg special time 1-1

 Dan pcaya tak bayi pun ada emosi. Kita smua pcaya kan. Teringat doktor mana tah masa sy keje dulu xpcaya knk2 kcil ada emosi. Sy pulak sgt pcaya. Bayi nya empathic skill lagi power, sbb otak knn (yg kontrol emosi) very very strong. So ujian mmg mnunjukkan bby akan menangis bila ada bby lain menangis.. Fateh pun menangis (ketakutan) bila melihat adegan lasak abg2 sepupunya main lawan2. Bila dh bsr skit, dia pun joint main lasak2 lawan2๐Ÿ˜„

Sy teringat medium puppet dlm tool play therapy sbg unsur self care dan communication. Sbb tu dlm main peranan (role play), knk2 yg boleh jaga patung dgn baik ialah knk2 yg cukup basic needs nya. Kasih syg dan perhatian. Lain makanan, keselamatan, warm (x dibiarkan kesejukan) dll.

Ada klien sy (klien sy ialah yg dah tercedera emosi, maka jd klien, perlu treatment), yg melayan patung baby dgn sgt x normal. Tp sy fhm kenapa dia mcm tu. Where it comes from. Budak ni ank angkat yg sy yakin masa bayinya basic needsnya x dipenuhi (attachment theory). Bapa angkat keje club. Bapa angkat xkawen. Dpt tinggal dgn pengsuh lambat dlm usia 3 kot. So xtau dia cmna dulu ms awl khidupannya.

Dpt klien dr aunty iaitu adik peremp dari ayah angkatnya yg penah cuba nak jaga sbb kesian tp malangnya masa tu bdk dh umur 5, sgt keras hatinya. Tmbh lagi aunty ni lesbian duk dgn pasangannya.

Dlm sesi sy tgk tema. Satu2 theme tu akan berulang sama beberapa sesi smpai dia sndiri berubah gaya bermain (biasa depa dpt find out coping skill sndiri plus kita therapist bg cth modelling lain dari pattern dia buat).

Dia slalu main peranan. Jd emak, ada baby, sy jadi org gaji (xdak mslh, sbb mmg child leads the play, therapist follow). So dlm main peranan dia tu, dia amat narcisstic (jaga dan pntingkan diri sndiri shj), dan bila 'bby'nya menangis, dia biarkan shj. (Sy kan jd org gaji, sy buat2 bg baby ptung menangis dan minta dia beri perhatian dan beri susu). Dia suh saya yg bg susu. Sy pura2 kata bby nak mak dia. Dia pun mendengus dan dtg kat baby patung dan bg susu. Tp sgt kasar...

Pnjg kisah klien ini. Dgn main peranan doktor pesakit lagi. Healing process mmg terhasil.. Bila sy buat2 bg ubat sapu, tiap kali tgn kanan. Later sy find out dr pengsuh yg tgn kanan dia pernah kena teruk pukul oleh ayh angkatnya...

Dan one more thing, org dewasa (or knk2) yg pemarah / tantrum / baran ialah yg kurg kasih syg dan perhatian. Maka dia xkan mampu nak berbuat baik dgn org lain sekeliling sbb dia xterpenuhi basic needs dia sndiri. Sbb sy ada staf tmpt keje nak pencen dh (level atas,matro ) yg sgt kejam berpuluh thn.. Sy perhatikan dr mklumat latar belakang, mmg kurg kasih syg. So sy mnta staf yg jumpa sy mengadu tu utk doakan aja utk dia...

No comments:

Post a Comment