Lilypie - Second Birthday

Monday, April 14, 2014

Cara Kenalkan Allah pada anak

Cara nak kenalkan anak dengan Allah.

Kak Maznah

Waalaikum slm
Sy knalkan dulu dgn buku my fantarstic furqan yg karya zaidatul akhma tu
Masa fateh 12 bln
Tu xlama pastu dia sbut Allah dgn jelas sbutan.
Lps buku koyak, just buku bby khalifah.
Buku kan ada gmbr dan cerita
Skang sy kenalkan dgn alam smulajd
Smpai fateh blh jwb klu sy tnya, sapa buat burung: Allah. Awan, pokok, diri fateh sndiri dll, smua Allah.
Kdg sy sbut juga Allah yg bg susu, mknn kat dia.
Tp plg efektif kjadian alam smulajdi la..
Sbb kagum timbul,kan
Oh ya buku bbykhalifah bab My First Kalimah pun psl kalimah subahanallah, start dgn tgk alam. Dlm baby khalifah series yg subscribe rm50 setahun tu. Buku tjuk tu pun ada psl alam tu.

👍 good answer Maz..

Kak Tishie

Ye sama..perkenalkan dlm kehidupan seharian dia.. bg rasa Allah tu selalu dekat.. dia dpt lari laju saya kata

MasyaAllah kuatnya kaki Raouf.  Allah give strong leg to Raouf. Tq Allah..

Kdg2 versi pendek la.. kdg pjg..tgk keadaan..

Masa kecik biasa tanyakan soalan..siapa buat ni.. siapa bg kita ni.. dan ajar jawab Allah.. sampai terbiasa.. insyaAllah dia tau perkaitan sesuatu yg dpt hakikatnya drp Allah.

Bila dah besar sikit boleh bg extra explanation.  Mcm raouf baru dpt reward. .tanya dia siapa bg raouf sword tu (cth)
. Dia jawab.. Allah la.. kan babah yg beli? (Saja test).katanya..kan Allah bg babah money. . Babah kerja rajin Allah bg money..dpt beli sword raouf.. 😊

Kak Farah

Ya,tepat penerangan ibu2 ini. Sy juga buat seperti kalian. 😁

Alhamdulillah 😊

Sebelum tido,doakan anak dengan menyebut nama Allah.

No comments:

Post a Comment