Lilypie - Second Birthday

Thursday, April 4, 2013

6 TIPS BERJAYA DALAM BF~



Salam semua, aduyai..lame benor den sonyap ni.sek baru je stat 4 hari, tp sibuknye aduyai..letih ya amat. Oklah, tanpa buang mase, harini saya nak ceritera pasal TIP2 KEJAYAAN DALAM BREASFEEDING. ( ni menurut pengalaman hamba la ye, kengkawan)

1. NIAT DAN MINDA YANG POSITIF
Stat dari awal pregnant, korang da kene set mind n ade niat nak fully bf baby. Kalo niat n azam yg kuat, insyaAllah berjaya! Sbb of coz kite akan bersungguh2 nak capai impian kite..pastu, kene set minda yang SANGAT POSITIF ok. Kene yakin, yang ALLAH pasti akan bagi rezeki susu yg cukup utk kite, yakin yg kite bole susukan anak, pikir positif, jgn negatif sgt, jgn dok pikir masalah2 yg tak jadi lagi pun sbnrnye. Sbb bende ni sangat efek kat susu, pasal hormon yg terlibat utk hasilkan susu ni namenye OKSITOSIN N PROLAKTIN. Oksitosin ni hormon gembira, makin hepi, haa...banyakla kuar susu tu. Kalo asik pikir, SUSU TAK CUKUP LA, SUSU AKU NI SIKIT OR SUSU AKU NI BERKHASIAT KE? waduh..jgn la..sekali korang cakap camtu, confirm hormon tu terbantut n tak kuar la susu korang..Positif ok!

2. ILMU YANG MENCUKUPI
hm..kite pun tau kan, ilmu bf ni sgt la penting untuk jadi benteng korang bile berhadapan dgn masy sekeliling yg masih kurang ilmu bf n tiada kesedaran bf. Tp sy tak salahkan mereka, coz syarikat susu formula yg asal sejarahnye dari yahudi laknatullah ni telah didik masy kite ngan susu formula hampir sedekad..so mmg teball la mind set masyarakat pasal fm ni..padahal,susu ibu tu la yg terbaik spt yg Allah suruh dalam Islam.
Antara ilmu basic yg kene tau, ape punca susu kurang, camne cara nak banyakkan susu? Susu ibu ni dua jenis, hintmilk n foremilk, cara susu dihasilkan.hm..masalah dlm penyusuan spt inverted nipple, nursing strikes, pastu teknik utk banyakkan susu time pump spt teknik power pumping n tandem nursing. Nnti sy post n explain one by one ok.

3. PERALATAN PENYUSUAN
gajet2 ni khas utk korang yg keje. Yg jadi surirumah tu,alahai untungnye..tak payah dh kuar bajet nak beli barang. Untuk detail, cube tgk post sy yg lepas pasal peralatan bf. But, nasihat saya, belila ikut bajet korang ok!

4. DOA N TAWAKAL PADA ALLAH
Yang ni sangattt penting, doa setiap kali lepas solat tu bg dapat fully bf anak sampai dua tahun.amal zikir n doa yg bole banyakkan susu. Time pump tu,bismillah n bace zikir ya Matin.n yakin pd Allah, kalo dpt susu sikit, jgn putus asa n yakinla mungkin tu rezeki Allah untuk kite pada hari tu n usaha plak esok ok!

5. PEMAKANAN YANG SEIMBANG DAN AIR YANG CUKUP
Cam biase, kene makan n minum air masak, yg penting, jgn biar perut lapar n dahaga melampau, sbb takut efek plak kat susu. Pastu, kalo rase susah nak makan seimbang, amikla supplement mcam multivitamin,vitamin c,habbatus sauda dll.

6.JANGAN SKIP PUMP!
make sure pump or df baby dalam tempoh 3-4 jam, sekali. Macam kat tempat keje tu, saya pump sekali je, coz stat keje kul 1 sampai 7 mlm. N biase pump time pukul 4.. Make sure kosongkan breast dlm tempoh 3-4 jam,SEKALI. jangan nak tunggu bengkak baru pam. Silap tu, sbb kalo bengkak, tu tandanya production susu kite akan berkurang. Kalo skip pump pun memang efek production. Konsep bf ni DEMAND N SUPPLY. Semakin banyak demand ( pump n df) , maka otak pun akan bagi arahan untuk supply susu dengan lebih banyak, ok!


1 comment:

  1. terima kasih atas sharing.. sgt bermanfaat..

    ReplyDelete